Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya Windows 10 övervakar allt du gör

Windows 10, Microsofts efterföljare till det kritiserade Windows 8, släpptes i somras.
Foto: Gene Blevins

Microsofts nya operativsystem Windows 10 kommer att registrera allt användarna gör och skicka informationen till Microsoft.

Delar av övervakningen går inte att stänga av, enligt Microsofts vice vd.

Windows 10, Microsofts efterföljare till det kritiserade Windows 8, släpptes i somras. Men redan nu får det nya operativsystemet kritik. Inte för sin användarvänlighet, utan för att systemet automatiskt registrerar användarnas beteende och skickar informationen till Microsoft.

Var användarna befinner sig, vad de skriver och vilka hemsidor de besöker är några exempel på de uppgifter som övervakas, skriver PC World.

Kan installera vilken mjukvara som helst

Windows 10 kan också installera vilken mjukvara som helst när som helst på din dator, utan att ge användarna detaljerad information om vad uppdateringarna innebär, skriver Forbes.

Vissa delar av den automatiska övervakningen går att stänga av, som tillgången till användarnas kontakter och kalender, genom att ändra inställningarna för Windows 10. Men en del information inhämtas ändå, bekräftar Microsofts vice vd Joe Belfiore.

– I de fall där vi inte erbjuder några alternativ anser vi att de delarna har att göra med systemets välmående, och att de inte är kopplade till personliga uppgifter eller integritetsfrågor, säger Joe Belfiore till PC World.

Gäller bara privatpersoner

Den övervakning som inte går att stänga av är bland annat information om när och hur Windows 10 kraschar.

Men det är bara privatpersoner som inte kan välja bort Microsofts övervakning. Företagskunderna kommer att kunna stänga av all informationshämtning, även den som rör krascher, skrev Microsoft nyligen i ett blogginlägg.


Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.