Begreppet ”tv” är förstås inte alls vad det en gång var.
I dag konsumerar vi in våra rörliga medier från en uppsjö olika skärmar och just tv:n i vardagsrummet får en allt mindre roll.
Men sanningen är att förändringen i svenskarnas tv-vanor är betydligt mindre än i till exempel USA, där marknaden för första gången kunnat se ett miljontapp i antalet kabel-tv-kunder.
Enligt MMS som mäter tv-tittande i Sverige har antalet tittade minuter på ”linjär tv” – det som sänds via tv-operatörer – gått ned knappa sju procent sedan 2010 (även om de just 2015 såg en liten uppgång igen).
Tv-tittande minskar
2010 lade svensken 166 minuter om dagen på tv-tittande från någon av operatörerna – samma siffra från 2015 var 155 minuter.
MMS har inte mätt tv över internet lika länge men bara mellan 2014 och 2015 märktes en massiv ökning i antalet startade strömmar; upp från drygt 600 miljoner till över 950 miljoner. Och dessa bara från de stora etablerade tv-kanalernas play-tjänster (SVT, TV4, Discovery Networks, MTG TV och UR).
Netflix, HBO och Magine konkurrerar
Utöver dessa slåss förstås företag som Netflix, HBO Nordic, Viaplay och Magine för att sno åt sig tittarminuter från kabel-tv.

– Vi ser många familjer som vänder sig till oss, säger Håkan Tranvik från Magine, vilka erbjuder mindre men mer nischade kanalpaket, helt strömmat.
De har bland annat norska, danska och finska kanaler liksom specialpaket för allt från barnfamiljer till nyhetsintresserade. Men Tranvik säger också att Magine fortfarande mest används som ett komplement till ett baspaketet från den vanliga tv-operatören.
"Tekniken förändrar möjligheter"
Anders Nilsson är vd för Sveriges största sådan tv-operatör, Comhem. Han känner förstås till att många amerikanska tv-tittare flyr sina operatörer, men känner inte samma hot i Sverige.
– Tekniken förändrar möjligheter för människor. Det kan du antingen förneka och säga att ”det tänker vi inte vara med på” eller så omfamnar du det. Vi gör det senare, säger han lugnt.
Hans amerikanska kolleger har i många år pressat upp priserna för sina kunder för att kunna betala den största utgiftsposten där, nämligen sporträttigheter. Disney och Time Warner Cable har nyligen betalat 24 miljarder dollar – 200 miljarder kronor – för rättigheterna att sända de kommande nio säsongerna av NBA-basketen.

Högre priser i USA
– Snittpriset för ett abonnemang i USA är omkring 800 kronor i månaden. Här är det 200–300 kronor i månaden. Om du betalar 800 kronor för något där du bara konsumerar en liten del är förstås incitamentet att lämna större, säger Anders Nilsson.
Därmed inte sagt att han tror att Comhems modell just nu kommer att stå sig för evigt.
Kraven från den nya generationen av teknikmedvetna svenskar, att inte vilja binda sig till kanalpaket utan få en större valfrihet i vad man betalar för, är uppenbar.
Comhem har redan sin egen streaming-tjänst Comhem play vilket gör att kunder med ett kanalpaket över grundutbudet kan se sina kanaler live var de än befinner sig, så länge de har uppkoppling.
Nästa box kan bli den sista
– Vi skulle kunna sälja ett rent streaming-abonnemang, ja. Men vi har inte gjort det ännu, säger han och tillägger att det förmodligen bara är en tidsfråga.
– Vi funderar nu när vi utvecklar nästa box om det är den sista boxen vi gör. Det får vi se.
Med andra ord, bli inte förvånad om du kan klippa kabeln inom fyra år.
Streaming i Sverige – här är aktörerna
