Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya Spanien-trenden: Hus bortom turistorter

Gutte och Susanne från Norrköping hittade sitt drömhus utanför de spanska turistorterna.
Foto: Privat
Susannes dotter Tova spelar kort med mormor Siv och morfar Björn utanför huset i La Nucia.
Foto: Privat
Susanne Hult har kört ner en bil från Sverige till La Nucia.
Foto: Privat
"Jag älskar små smala gator, vackra hus och dekorerade dörrar", säger Susanne om den spanska orten.
Foto: Privat
Susannes hus med fem rum och takterrass i La Nucia kostade 1,2 miljoner kronor.
Foto: Fastighetsbyrån
"Markanden är stekhet just nu" säger Daniel Nilsson på Fastighetsbyrån.
Foto: Fastighetsbyrån
"Jag blev helt förälskad", säger Susanne om huset.
Foto: Fastighetsbyrån
Huset har fem rum, varav fyra sovrum.
Foto: Fastighetsbyrån
Huset har både en uteplats och takterrass.
Foto: Fastighetsbyrån
Det finns gott om rum för besökande släkt och vänner.
Foto: Fastighetsbyrån
Huset ligger åtta kilometer från Medelhavet.
Foto: Fastighetsbyrån
1 / 11

Allt fler svenskar köper hus och lägenheter långt från spanska solkustens turistorter.

En av de som slagit till är Susanne Hult, 45, från Norrköping.

– Jag var inte alls sugen på att bo där det bara är svenskar och engelsmän. Jag ville ha det här genuint spanska, säger hon.

När hösten kryper allt närmare drömmer många svenskar om att ha en egen bostad i Spanien att fly till. Längst solkusten kryllar det redan av svenskar – därför söker sig allt fler till både storstäder och mindre, oexploaterade orter.

En som hittat sitt drömhus i den pittoreska orten La Nucia, med drygt 20 000 invånare och 20 minuters bilresa från Benidorm, är 45-åriga Susanne Hult från Norrköping.

– Jag älskar små smala gator, vackra hus och dekorerade dörrar. Därför valde vi La Nucia. I vår by får man verkligen ta del av den spanska kulturen. Om kvällarna tar alla ut stolar på gatan och spelar kort, och grannarna lämnar korgar med färsk frukt som de plockat. Det är fantastiskt genuint och trevligt, säger Susanne.

Planerar sina äldre dagar i Spanien

Susanne och hennes man Gutte brukade ofta åka på charterresor tillsammans med tonårsbarnen Tova och Rasmus innan de bestämde sig för att byta semestervanor – och så småningom livet i Sverige.

– När vi äntligen hittade huset bokade vi av Thailandssemestern. Planen är nu att på lång sikt få ett vardagsliv i Spanien och komma in i samhället där, säger hon.


LÄS OCKSÅ: Charlotte bytte liv – fann lyckan på Mallorca


För Susanne, som till vardags arbetar som behandlingsassistent på socialtjänsten i Norrköpings kommun, var det viktigt att inte köpa hus bland tusentals andra svenskar. 

– Vi har i flera år tänkt att vi kan ha vår ålderdom i Spanien, men att vi måste köpa nu för att ha råd att betala av det. Under tiden som vi fortfarande jobbar kan våra föräldrar som är pensionärer nyttja huset, och vi försöker åka ner så ofta vi har möjlighet, säger Susanne.

Fick mycket hus för pengarna

Familjen besökte sju olika spanska småstäder innan de bestämde sig för La Nucia. I oktober förra året slog de till. Prislappen för femrummaren med takterrass – med gott om plats för besökande släkt och vänner – landade på 1,2 miljoner kronor. 

Att köpa ett hus åtta kilometer från kusten var ett strategiskt beslut.

– Jag såg huset redan i maj och blev helt förälskad. Eftersom vi köpte hus en bit upp har vi fått mer hus för pengarna. Köper du nere vid vattnet får du ett väldigt litet hus, kanske två rum och kök, för samma pris, säger Susanne. 

Fastighetsbyrån i Spanien: ”Ett ökat sug”

Daniel Nilsson, vd för Fastighetsbyrån Utland, menar att allt fler svenskar nu tar sikte på orterna utanför de klassiska turiststäderna i Spanien. 


LÄS OCKSÅ: De flyttade till solen och lyfte sin ekonomi 


– Vi ser ett ökat sug efter orterna som är mer Spanien och inte de vanliga turistorterna. Folk har fått upp ögonen för platser där svenska mäklare inte har funnits förut. Att vi har etablerat oss på nya orter gör att tillgången också finns där, säger Daniel Nilsson.

Framför allt är det par med barn i tonåren och äldre par som söker sig bort från svenskorterna. Men Daniel Nilsson menar att det inte handlar om en särskild typ av person, utan att möjligheterna att ta sig till mer oexploaterade platser ökar generellt.

– Vi vågar mer i dag. Avstånden minskar i och med internet och att vi har större erfarenhet av att resa i dag. Sedan är de flesta är kvar på de klassiska orterna som Torrevieja och Marbella. Personer med småbarn söker sig ofta till de turistorterna eftersom de är mer barnvänliga, säger han.

Hösten som hetast

Och ska man slå till är kanske hösten som hetast. Den kyliga svenska sommaren verkar ha fått många Spanien-sugna svenskar att blicka söderut.

– Marknaden är verkligen stekhet just nu. September, oktober och november är vår högsäsong, så vi har bara ökning att vänta. Det känns kanske ännu mer angeläget att göra slag i sin bostadsdröm när vi har haft en så dålig sommar som i år, säger Daniel Nilsson.


Lista: Heta spanska orter utanför turiststäderna

Denia. Ligger mitt emellan Valencia och Alicante, och har med sina 300 soldagar om året klassats som en av världens hälsosammaste platser av WHO.


La Nucia. Ligger 10 kilometer från livliga Benidorm, men är känd för sin vackra utsikt och fina infrastruktur. 


Moraira. Den pittoreska hamnstaden omges av lummiga gröna kullar, och ligger en timmes bilresa från populära Alicante.


Frigiliana. Den enda byn i Malagaprovinsen som räknas till Spaniens 34 vackraste byar, och sägs har inspirerat många konstnärer.


Nerja. Den pittoreska småstaden med vitkalkade hus kallas också för solkustens pärla, och erbjuder också vackra grottor och vikar längst kusten.


Mojacar. Ligger en dryg timmes bilresa från Almería och erbjuder med sina cirka 8 000 invånare lugna stränder och stora naturområden.


Estepona. Ligger beläget mellan Marbella och Manilva och har en gammal stadsdel och fiskehamn med anor från 1500-talet.


Källa: Fastighetsbyrån

Checklista om du ska köpa bostad i Spanien

• Se alltid till att få juridisk assistans genom hela processen.

• Genomför en besiktning av bostaden innan du lägger handpenning. Kontakta en auktoriserad teknisk besiktningsman.

• De spanska bankerna har strikta villkor för utlåning av pengar, du kan låna upp till 80 procent av köpebeloppet.


• Det tillkommer även en transaktionskostnad på 8-10 procent i överlåtningsskatt.

• Vänd dig till en spansk advokat som kan de lokala reglerna. Advokater hanterar granskningen av dokumenten, kontraktsskrivning och legala/administrativa frågor i köpprocessen.

• När du köper bostad betalar du normalt sett 10 procent i handpenning vid upprättande av privat köpekontrakt.


• Därefter är affären "låst". Ägandet övergår till dig när slutbetalningen är gjord och kontraktet (lagfart) skrivit hos en notarie, så kallad "Notarius Publicus."

• 10–11 procent av köpeskillingen tillkommer i form av skatter, avgifter och advokatkostnader.

Källa: Mäklarhuset Costa Del Sol