Nya inflationssiffror har presenterats. Och till mångas förvåning stiger inflationen, från januaris siffror på 11,7 till 12 procent (KPI).
– Det här var inte goda nyheter. Inflationen ökar trots lägre elpriser, och framför allt ökar den så kallade kärninflationen fortfarande. Det är inflationen med just energipriserna borträknade, och det är ju egentligen den inflationen som Riksbanken kan påverka med sina räntehöjningar, säger Frida Bratt.
Enligt Infront pekade förhandstipsen för att inflationstakten skulle falla – men så blev alltså inte fallet.
Historisk prisuppgång på mat drivande
Och inflationstakten ökar trots fallande elpriser – och dess effekt på boendekostnaderna. Den drivande faktorn är enligt Caroline Neander, prisstatistiker på SCB, prisökningen på mat.
– Livsmedelspriserna ökade med 2,8 procent den senaste månaden, vilket bidrog till att inflationstakten gick upp i februari, säger hon i en kommentar.
Livsmedelspriserna har det senaste året ökat med 22,1 procent och 2,8 procent under januari. Prisökningen på mjölk, ost, ägg och grönsaker bidrog mest. Inte sedan 1950-talet har en liknande utveckling synts i statistiken.
– Under 1970- och 80-talen ökade livsmedelspriserna också mycket, men inte lika snabbt som de gör nu. Vi får gå tillbaka till 1951 för att hitta den senaste tolvmånadersperioden då matpriserna ökade med över 20 procent, säger John Eliasson, prisstatistiker på SCB i en kommentar.
KPI ökade med 1,1 procent från januari till februari. Under motsvarande period föregående år ökade priserna med 0,9 procent.
Nu kallas finansminister Elisabeth Svantesson (M) till sig matjättarna.
– Det är oacceptabelt om det finns aktörer som höjer priserna i onödan, säger hon till TT.
Livsmedelsmarknaden domineras av ICA, Axfood och Coop där ICA är klart störst.
– Mitt budskap blir hur vi kan hålla nere priserna, hur prisutvecklingen kan dämpas och föra ett samtal om att ingen av de här bolagen passar på att höja priserna i det här läget, säger Svantesson.
Besvärande för Riksbanken
KPIF steg till 9,4 procent i februari, upp från 9,3 procent, där låg förväntningarna på 9,2 procent. Exklusive energi lyfte KPIF-inflationen till 9,3 procent, upp från 8,7 procent. Där låg förväntningarna på en oförändrad nivå.
– Inflationstakten enligt KPI blev högre än den enligt KPIF på grund av bolånens ökade räntesatser. Den effekten rensas bort från KPIF. I övrigt är de två måtten lika, säger Mikael Nordin, prisstatistiker på SCB.
Siffrorna är besvärande för Riksbanken säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.
– Det viktiga är att titta på delarna, vad är det som fortsatt stiger?, säger hon till Dagens Industri.
Dagens besked tyder på att Riksbanken behöver visa handlingskraft framöver, enligt Frida Bratt.
– Det här är dåliga nyheter för Riksbanken, och vi får nog kallt räkna med en räntehöjning på minst 50 punkter i april.
Den prognosen delar Jon Arnell. Han tycker att dagens siffror är oroväckande för att prisuppgången är så bred.
– Inflationen gör ondare än räntehöjning, den banan kommer Riksbanken fortsatt vidhålla. Det gör att aprils höjning lutar mot att bli en 50 punkters.
Handelsbanken gick nyligen ut och ändrade sin prognos och spår nu en trippelhöjning vid kommande möte. Jon Arnell tror att bankutvecklingen i USA dämpar den risken.
SÅ MÄTS INFLATIONEN
Statistiska centralbyrån beräknar inflationen varje månad enligt måtten KPI (konsumentprisindex) och KPIF (konsumentprisindex med fast ränta).
SCB skiftar från och med februari fokus till KPI när inflationssiffrorna publiceras, eftersom det har ett större publikt intresse.
KPI visar prisutvecklingen för alla produkter och tjänster som hushållen konsumerar. Rent konkret gör SCB ett urval av varor och tjänster, som de sen viktar. Det rör sig om tolv huvudgrupper – som livsmedel, boende, transport och restauranger och logi – med ett 90-tal undergrupper.
Det är samma sak som KPIF, förutom att effekten av förändrade bolåneräntor räknas bort. KPIF är det inflationsmått som Riksbanken tittar på utifrån sitt inflationsmål på 2,0 procent och syftar till att ta bort effekten av förändrade räntesatser.