Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya coachen i "Lyxfällan" ger sina bästa spartips

Magdalena Kowalczyk är ny programledare för "Lyxfällan" i TV3.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: HANS DESSER / HANS DESSER / EXPRESSEN
Foto: Colourbox

Undrar du ibland var dina pengar egentligen tar vägen? 

Du är inte ensam. 

Som tur är finns flera superenkla knep för att spara ett par hundralappar varje månad och få ordning på sin halvtaskiga privatekonomi. 

– Man sparar först och köper sen, säger Magdalena Kowalczyk, ny programledare för "Lyxfällan" i TV3. 

Även om man själv inte har riktigt lika trasslig ekonomi som deltagarna i TV3-succén "Lyxfällan" kan man bli lite stressad av att titta på programmet. Med handen på hjärtat är vi nog rätt många som gör ett par onödiga inköp varje månad till exempel. 

Men att hyfsa till sin privatekonomi – och spara ett par hundralappar varje månad – är egentligen inte alls särskilt svårt. 

Magdalena Kowalczyk, som är ny i programledarteamet den här säsongen, säger att man till att börja med ska sluta köpa saker som man inte har råd med. 

– Man sparar först och köper sen. Man köper inte nya grejer – en ny väska, en resa eller mat ute – om man inte med 100 procents säkerhet vet att man har råd, eller vet att man  kommer kunna betala i slutet av månaden. Man chansar inte. Köp inte grejer på kredit när du inte har full koll, då eliminerar du risken att hamna i en skuldfälla, säger Magdalena Kowalczyk.  


LÄS MER: För sig som loggar in – här kan du läsa fler artiklar  

Ha en "olycksbudget"

Just det här beteendet är vanligt bland "Lyxfällan"-deltagarna. 

– Folk kallar det "att få unna sig", som att det vore en mänsklig rättighet att få köpa vad man vill när man känner för det. Men det är ju inte självklart, säger Magdalena Kowalczyk.

Hon säger vidare att man borde lägga 200 - 400 kronor i månaden till en särskilt budget för olyckor och kriser. 

–  Man ska alltid veta att man har en "if shit hits the fan"-peng på kontot. Så om du bryter av en tand eller måste byta värmepanna i huset ska pengarna till den kostnaden finnas tillgängliga. Man ska inte behöva bli hänvisad till dyra låneinstitut för att klara sig, säger Magdalena Kowalczyk. 

– Det betyder att man inte får "lyxunna sig" ett biobesök bara för att man har pengar kvar en viss månad. Det ska finnas en liten olycksbudet kvar och den ska man inte talla på för nöjes skull. De pengarna är att betrakta som icke-tillgängliga, fortsätter hon.  

Köp bara det viktigaste 

Ett tredje viktigt råd är att lära sig att prioritera.

– Jag tycker inte att livet ska behöva vara torftigt och asketiskt. Om man jobbar och sliter är det klart att man emellanåt ska få unna sig sådant man njuter av, säger Magdalena Kowalczyk.

– Men – om man inte har svinmycket pengar på kontot får man helt enkelt välja vad som är viktigast. Är det att äta lunch ute varje dag? Är det att åka på semester? Återigen – det är inte en mänsklig rättighet att få allt man vill, när som helst, fortsätter hon. 


Så sparar du enkelt minst 500 kronor i månaden

Småköp som blir dyra

Köper man en take away-latte tre gånger i veckan lägger man ungefär 500 kronor på en månad. Har man halvtaskig ekonomi gör de där hundralapparna garanterat bättre nytta någon annanstans. Det behöver så klart inte handla om just kaffe latte – poängen är att man identifierar små inköp man ofta gör som inte är direkt nödvändiga och som totalt sett blir rätt dyra.  


Onödig shopping

Man kan också spara hundralappar genom att inte shoppa "i onödan", bara för att man är uttråkad. För många kvinnor är det rätt lätt att göra av med 500 kronor på H&M – på saker man egentligen inte behöver eller redan har i garderoben. Det behöver förstås inte handla om kläder utan kan lika gärna handla om teknikprylar eller saker till barnen – poängen är att man ska stå emot impulsen att köpa saker som man inte behöver.  


Matlådor, matlådor, matlådor

Det låter tjatigt, men att göra matlådor i stället för att äta lunch ute varje dag är ett jättebra spartips. Om man bara sätter av ett par timmar varannan eller var tredje helg på att laga kan man spara många hundralappar. Tycker man att matlådelagandet är jättetråkigt kan bjuda hem en kompis eller göra det ihop med sin familj. 


Säg att en lunch ute kostar 90 kronor. Skippar du en lunch i veckan sparar du 360 kronor i månaden. Skippar du två luncher sparar du 180 kronor i veckan, 720 kronor i månaden och cirka 8 000 kronor på ett år.  


Planera och storhandla

Genom att planera sina inköp ordentligt och sedan hålla sig till det man skrivit på handlingslistan minimerar man risken för dyra "akutinköp". Att handla en macka och kaffe på exempelvis Pressbyrån eller Seven Eleven på vägen till jobbet för att man inte haft frukostmat hemma är en dyr och onödig utgift. Skippar man den här typen av inköp genom att planera bättre kan man spara många hundralappar.  


Säg att en frukost – kaffe och macka – på en snabbkiosk kostar 40 kronor. Om du äter frukost hemma istället för att köpa frukost på väg till jobbet två gånger i veckan sparar du 320 kronor i månaden. Om du också brukar köpa en flaska bubbelvatten utöver kaffet och mackan – så att totalsumman blir 70 kronor istället – sparar du 560 kronor i månaden och cirka 6 100 kronor på ett år.  


Källa: Magdalena Kowalczyk, ekonomiexpert och ny programledare för "Lyxfällan". 

Så kan du spara 6 100 kronor i månaden

Avstå från Netflix (standard): 99 kronor

Avstå från Spotify (premium): 99 kronor

Avstå från betalsportkanal på tv: 400 kronor

Inget matsvinn: 125 kronor

Matlåda i stället för restauranglunch: 1 800 kronor

Snus- eller cigarettfri månad: 1 145 kronor

Vit månad: 500 kronor

Halverad godiskonsumtion: 155 kronor

Halverad snackkonsumtion: 35 kronor

Cykla till jobbet i stället för köra bil: 2 100 kronor

Nytt och bättre elavtal: 150 kronor 


Total besparing: 6 607 kronor 


Så har vi räknat

Enligt Livsmedelsverket kastar varje svensk mat för 1 500 kronor per år. 

Enligt Konsumentverket sparar man cirka 1 800 kronor i månaden genom att  äta medhavd matlåda i stället för lunch ute. 

Enligt Konsumentverket sparar man i snitt 1 145 kronor i månaden genom att inte röka eller snusa i en månad. 

Rörande alkoholkonsumtionen har vi räknat med att man inte köper hem två flaskor vin samt att man avstår från fem starköl på krogen. 

Enligt myndigheten Trafikanalys är en snittarbetsresa i Sverige 21 kilometer. Avstår man 40 sådana arbetsresor i månaden sparar man 2 100 kronor om bränslekostnaden per mil är 25 kronor.    

Enligt SCB:s senaste undersökning äter svenskarna godis för 1 880 kronor per år samt snacks och chips för 420 kronor per år.


Källor: Livsmedelsverket / Konsumentverket (rapporten "Koll på pengarna 2018") / Trafikanalys / Statistiska centralbyrån / elskling.se