Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny storförlust för Klarna – backar två miljarder

Följ senaste nytt i Expressens livesändning
Betalbolaget Klarna gör en ny jätteförlust.
Foto: Sebastian Kahnert / DPA/IBL
Foto: Johan Jeppsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Klarna går back två miljarder i sin kvartalsrapport, rapporterar Svenska Dagbladet.

Det är nya jätteförluster för bolaget – som så sent som i augusti rapporterades backa 34 miljoner om dagen.

Rapporten för det tredje kvartalet presenterades på onsdagsmorgonen. Svenska Dagbladet har tidigare skrivit om ökande kreditförluster för Klarna, som beror på de kostnader bolaget har för folk som inte kan betala tillbaka pengarna de lånat.

Affärsmodellen beskrevs då som riskfylld. 

Under årets första halvår redovisade Klarna en rörelseförlust på nästan 6,2 miljarder kronor. Lösningen var då att låna ut mindre pengar, sa bolagets vd Sebastian Siemiatkowski.

”Vi kommer ändra vårt förhållningssätt till kreditförluster, som är en medveten konsekvens av hög tillväxt”, skrev han då i en kommentar i rapporten.

Klarna har tidigare fått kritik för att tjäna pengar på att rikta sig till ”ekonomiskt svagare” grupper utan att tillräckligt informera om riskerna med att köpa nu och betala sedan.

När Finansinspektionen förra året granskade bolaget ansåg man att Klarna brustit i dokumentation och uppföljning av kreditrisker. Granskningen lades ner efter att bolaget vidtagit åtgärder.


Se också:

Sämre tider får många att må dåligt • Psykologen: ”Stark stressor för många”