Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny rapport: Här finns störst chans till jobb

Framtiden är ljus på flera jobbfronter.

Det konstaterar Arbetsförmedlingen som publicerar sina listor över framtidsjobben.

– Det finns goda möjligheter till jobb inom rekordmånga yrken, nästan 8 av 10, säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen.

I listan nedan kan du söka på hur situationen ser ut i ditt län bransch för bransch.

IT-specialister, ingenjörer, sjuksköterskor och pedagoger kommer att vara hett eftertraktade även om fem år.

Det samma gäller gymnasieutbildade inom vård, bygg, industri och restaurang.

Arbetsförmedlingens rapport om framtidsutsikterna för 200 yrken – ”Var finns jobben?” – visar vilka yrken som är mest eftertraktade på arbetsmarknaden i år och på fem års sikt.

– Vi har en fortsatt bred jobbtillväxt och en utbredd brist på arbetskraft inom flera yrkesområden. Det ger goda möjligheter till jobb inom rekordmånga yrken, nästan 8 av 10 yrken. Men det krävs minst gymnasieutbildning för att få en långsiktig etablering på arbetsmarknaden, säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Heta på arbetsmarknaden

Listan över yrkesområden som är heta på arbetsmarknaden i år toppas av bygg- och anläggning, pedagogisk arbete, data/IT, hälso- och sjukvård, tekniskt och naturvetenskapligt arbete samt inom installation, drift och underhåll, skriver man i sin rapport.

Här kan du söka på alla yrken och få prognos för ett respektive fem år:
Rapporten visar också att bristen på arbetskraft kommer att vara fortsatt stor även om fem år, när den som nu ska välja utbildning har sin examen. Det gäller särskilt inom yrken som kräver längre eftergymnasiala utbildningar, skriver AF och konstaterar:

– Befolkningsutvecklingen gör att det kommer att behövas många som arbetar inom hälso- och sjukvård och utbildning. Digitaliseringen ger stor efterfrågan på dataspecialister.

Listan över yrken som kommer att ha en svårare arbetsmarknad framöver domineras av jobb som normalt inte kräver någon längre utbildning eller erfarenhet och som påverkas av fortsatta strukturförändringar.

Här finns jobben: Kolla läget i ditt län

I listan nedan kan du skriva in ditt län för att se hur situationen ser ut yrke för yrke.

Vilka branscher skriker efter folk?

Och var är marknaden mättad?

Observera att listorna gäller för ett år fram i tiden, femårsprognoser finns endast på riksnivå.

När prognos inte anges (–) beror det på att Arbetsförmdlingen i det länet inte gjort en bedömning, vilket ofta kan bero på att just detta yrke inte är representerat på orten.