Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny flyttskatt drabbar svenskar utomlands

Finansminister Magdalena Andersson säger till Ekot att det nya förslaget gör det "lite svårare att undvika att betala skatt".
Foto: THOMMY TENGBORG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skatteverket vill inte att svenskar ska kunna flytta utomlands utan att betala skatt på sina kapitalvinster.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Snart kan svenskar som flyttar utomlands bli tvungna att skatta på sina kapitalvinster.

Det ska ge Skatteverket extra intäkter på en miljard kronor per år.

– Jag tycker det är ett intressant förslag, säger finansminister Magdalena Andersson, S, till Ekot.

Det har varit något av ett kryphål i lagen. Tidigare har svenskar som flyttat utomlands med stora kapitaltillgångar helt eller delvis kunnat undgå skatt på sina kapitalvinster.

Det vill nu Skatteverket ändra på.

På onsdagen skickade myndigheten en promemoria till finansdepartementet, med förslag om en ny utflyttningsbeskattning. Den innebär att svenskar som har orealiserade nettovinster på sina kapitaltillgångar måste ta upp allt över 100 000 kronor till beskattning om de flyttar utomlands.

Skatteverket vill täppa till hål i lagen

Syftet:

Ingen ska kunna flytta från Sverige utan att betala skatt på sina kapitalvinster.

– Vi vill täppa till ett hål i lagstiftningen för att skydda den svenska skattebasen och motverka skatteundandragande när personer flyttar, säger Åsa Windrot Thell, rättslig utredare på Skatteverket, i ett uttalande.


LÄS MER: Nya planen för skatten mot utlandssvenskarna


Enligt myndigheten påverkas cirka 1 000-2 000 personer per år. Man räknar med extra skatteintäkter på runt en miljard kronor årligen.

– Även om det är få som blir föremål för utflyttningsbeskattning bedömer vi att deras totala, orealiserade vinster uppgår till omkring fyra miljarder kronor per år, säger Åsa Windrot Thell.

Magdalena Andersson om förslaget

Magdalena Andersson säger till Sveriges radio Ekot att det är "ett intressant förslag".

– Om det kan göra att fler av de människor som flyttar utomlands i syfte att undvika skatt kan komma att betala skatt i Sverige, säger hon.

Enligt finansministern är det ett problem att en del personer försöker undvika att betala skatt. Den så kallade Paradisläckan har sagt extra ljus på frågan – och Magdalena Andersson har sett hur upprörande den kan vara.

– Och naturligtvis är det viktigt att också människor som har höga inkomster är med och bidrar till skolan och sjukvården och äldreomsorgen, säger hon till Ekot.


LÄS MER: Regeringen slår till mot salonger och verkstäder


Med kapitaltillgångar räknas bland annat aktier och andelar i svenska handelsbolag. Tillgångar på investeringssparkonton eller inom näringsverksamhet, fastigheter och bostadsrätter omfattas inte av det nya förslaget.

Enligt finansdepartementet är förslaget omfattande. Det ska nu analyseras närmare och skickas på remiss.


Tioårsregeln och nya förslaget

Du är skatteskyldig för kapitalvinster i Sverige, även om du flyttar utomlands. Enligt den nuvarande tioårsregeln kan du beskattas tio år efter utflyttning. 

Skattesatsen för tioårsregeln är 30 procent, och omfattar även utländska aktier.

Tioårsregeln anses inte tillräckligt effektiv – det är i dag möjligt att helt eller delvis undgå beskattning på kapitalvinster i samband med utlandsflytt.

I och med det nya förslaget slopas tioårsregeln. Kapitalvinster som har upparbetats i Sverige (fram till flytten) anses i stället avyttrade så fort du flyttar – och ska då beskattas i Sverige.

De flesta svenskar kan dock få anstånd med skatteinbetalningen.

Källor: Finansdepartementet, Sparsam skatt, Skatteverket.