På tisdagen kom ännu en höjning av drivmedelspriserna.
Bensinpriset höjs med 95 öre till 22:99 kronor litern medan dieseln över en natt blir ytterligare 1:50 kronor dyrare och kostar 26:97.
Även oljepriset rusar, efter att USA hotat med att införa oljesanktioner mot Ryssland. Ett fat Nordsjöolja kostade på tisdagsmorgonen 127 dollar.
En svagare krona gör också importen dyrare.
Förklaringen till de stigande priserna är den ryska invasionen av Ukraina.
Kommer bli dyrare bensin
Exakt hur dyr bensinen och dieseln kan bli är det få som vill spekulera om. Till exempel säger Jessica Alenius, vd för Drivkraft Sverige, drivmedelsföretagens branschorganisation, till SvD att de inte gör några prognoser, men att det finns ”en uppenbar risk att vi får ytterligare prishöjningar framöver”.
Det säger också Américo Fernández, privatekonom på SEB.
– I dagsläget är det omöjligt att veta var detta kommer att sluta. Med stor säkerheten kan man säga att vi inte har sett toppen än.
Han säger vidare att relationen mellan oljepriset och bensinpriset inte är konstant. Om oljepriset dubblas innebär det inte per automatik att bensinen blir dubbelt så dyr.
– Mindre än hälften är kopplat till energislagen medan drygt hälften är skatter och moms, säger Américo Fernández.
Han fortsätter:
– Det finns goda marginaler för regering och riksdag att komma med subventioner och skattesänkningar, och det är inte osannolikt.
Damberg utesluter inte krispaket
Enligt finansminister Mikael Damberg (S) kan akuta insatser bli aktuella.
– Jag utesluter inte att vi kan behöva ha krispaket i någon mening kopplat till en del. Men just nu är det osäkert, vad blir effekterna? Vi är två veckor in i kriget, sa Mikael Damberg till Ekot under måndagen.
Han sa vidare att man ”kommer agera” och hänvisar bland annat till förslaget om sänkt energiskatt på bensin och diesel från den 1 maj i år.
Dyr olja kommande två åren
Sen tidigare har Preem sagt att man inte importerar rysk olja, och nu kommer samma besked från Shell. Och frågan om USA och EU ska fortsätta köpa rysk olja är uppe till diskussion.
Ryssland har varnat för att oljepriset kommer rusa ytterligare om sanktioner mot landets export införs.
– Om Europa skulle införa sanktioner mot rysk olja skulle det påverka fler än sex miljoner fat olja per dag, säger Nadia Martin Wiggen, partner och energianalytiker på Pareto.
Hon kan inte spekulera om priset på bensin i Sverige, men säger att oljepriset kan komma att gå upp till 150 dollar per fat.
Paretos tror dock att priset kommer att ligga kvar på runt 120-125 dollar de kommande två åren, och enligt Nadia Martin Wiggen är det visserligen dyrt – men inte så dyrt att efterfrågan kommer att gå ner.
Då kan efterfrågan och priset minska
– I teorin finns det en pristopp, där efterfrågan börjar sjunka. Det skedde 2008 men jag tror att vi är långt ifrån det nu. Enligt oss kommer det inte märkas något på efterfrågan när oljan kostar under 135 dollar per fat. Anledningen till att vi tror att man kommer att överleva det här är att regeringar har varit extremt tillmötesgående ekonomiskt under covid-19. Folk har större besparingar och mer pengar att spendera. Hade vi inte haft covid hade det varit svårare.
Hur långt bort skulle du säga att en minskad efterfrågan och lägre pris är?
– Efter 135 dollar per fat kan man se effekter i efterfrågan. Men det beror också på när det sker, för om somrarna när folk är ute och reser är efterfrågan är större. Jag tror att vi kommer att se fortsatt hög efterfrågan på olja över sommaren, men om priserna förblir höga kan vi se en minskad efterfrågan mot slutet av året.
Américo Fernández säger att hushållen får förbereda sig på stigande bensinpriser, liksom högre priser på energi och livsmedel.
– Det kommer bli en betydligt mer orolig ekonomisk vardag och hushållen behöver spara på ett sätt som man inte behövde för ett år sen. Det kommer att bli ett kämpigt år.