Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny bok skildrar spelet – därför uppstod bråk

VÄNNER BLEV FIENDER. ABB-chefen Percy Barneviks pensionsavtal blev startskottet på en bitter konflikt med styrelseordföranden och tidigare vännen Peter Wallenberg – trots att den sistnämnde godkänt avtalet.
Foto: Rolf Höjer/Scanpix
"Den förlorade sonens återkomst" av Ronald Fagerfjäll kommer ut i dagarna.

Den stora pensionsskandalen inom verkstadstillverkaren ABB ledde till en uppmärksammad brytning mellan två av Sveriges tyngsta makthavare någonsin - Peter Wallenberg och Percy Barnevik.

Wallenbergs liv och konflikten med vännen Barnevik skildras i en ny bok.

I februari 2002 avslöjades att den förre ABB-chefen Percy Barnevik skulle kvittera ut 920 miljoner kronor i pension. Den svenska opinionen reagerade med rasande kraft och efter flera vändor beslutade Barnevik att avstå från en del av beloppet.

Affären resulterade också i en brytning mellan honom och ABB-ägaren Wallenbergssfärens nestor Peter Wallenberg. Även flera år senare fortsatte de forna vännerna att kasta bittra anklagelser på varandra i medier och memoarer, trots att Wallenberg som styrelseordförande godkänt pensionsavtalet.

I "Den förlorade sonens återkomst", boken om Peter Wallenberg, beskriver författaren Ronald Fagerfjäll vad som ledde fram till den infekterade fejden. Boken redogör även för en i övrigt intensiv period i svensk näringslivshistoria med alla dess makthavare - allt med utgångspunkt från Peter Wallenberg.

– Han var en av de mest framgångsrika personerna inom svensk industri någonsin. Den resa han gjorde liknar ingen annans, säger Fagerfjäll.

Spiken i kistan

Den beryktade pensionsskandalen innebar sannolikt spiken i kistan för Barnevik, men problemen mellan honom och Wallenberg uppstod långt innan i samband med ABB:s haveri på 1990-talet. Omfattande men misslyckade affärer under Barneviks ledning hade drivit Wallenbergssfärens näst största och välmående innehav mot konkursens rand. Skadorna hotade också en mängd av maktimperiets andra portföljbolag.

– Det var då de verkliga problemen började, säger Fagerfjäll.

Turbulensen blev startskottet för slutet på årtionden av täta samarbeten mellan Wallenberg med Barnevik, som i rollen som ABB-vd länge ansågs som en av världens mäktigaste företagsledare. Han hade efter ABB-tiden också efterträtt just Wallenberg som styrelseordförande i Investor.

Sprickan kom heller aldrig helt att läka. I en SVT-dokumentär från 2007 hävdade Wallenberg, som dog den 19 januari i år, bland annat att Barnevik vilseledde bokföringen och att ABB var på randen till obestånd.

Dagens industri publicerar ett kapitel ur den nya boken.

Undran om senilitet

Barnevik svarade i sin bok med att kalla Wallenberg för "svikare", och ställde sig frågan om den tidigare vännens påståenden hängde ihop med senilitet.

"Den förlorade sonens återkomst" ges ut i dagarna av Ekerlids förlag. Expressen har förgäves sökt Percy Barnevik för en kommentar.

Percy Barnevik

Percy Barnevik, 74 år, har en lång karriär bland Sveriges storföretag bakom sig. Han byggde upp Asea, sedermera ABB, till en internationell jätte-koncern och prisades som en av de största industriledarna som Sverige och Europa någonsin har haft.

Efter att av ABB ha fått den då hittills största pensionen i Sverige valde Barnevik att satsa stora pengar på välgörenhet.

Han lämnade sin sista riktigt tunga post inom svenskt näringsliv 2005, den som styrelseordförande i läkemedelskoncernen Astra Zeneca.

Källa: TT

Peter Wallenberg

Peter Wallenberg föddes 1926 och var andre son till Marcus Wallenberg. Han inledde sin karriär i Atlas Copco och arbetade i en rad länder i Nordamerika, Afrika och Europa.

När den äldre brodern dog hastigt blev Peter Wallenberg sfärens kronprins och tog över huvudansvaret när fadern dog 1982. Han var styrelseordförande i Wallenberg- sfärens maktbolag från 1982 till 1997 och fortsatte sedan som hedersordförande fram till sin död.

Källa: TT