Expressen har tidigare avslöjat att det före detta finansborgarrådet Karin Wanngård (S) efter valet i Stockholms stad i höstas - då det fortfarande var osäkert vem som skulle ta makten i huvudstaden - förlängde sin stadsdirektör Ingela Lindhs anställning i ett år, trots att hon hade en fallskärm på 4,3 miljoner kronor.
Enligt överenskommelsen mellan Ingela Lindh och Karin Wanngård skulle Lindh bara behöva stå till stadens förfogande - dock med bibehållen lön på 180 500 kronor per månad. Totalt: 6,4 miljoner kronor inklusive fallskärmen.
Notan för skattebetalarna: 11,7 miljoner kronor
Samma dag skrev Wanngård också ett liknande avtal med sin biträdande stadsdirektör Margareta Östrand som fick en fallskärm på 3,5 miljoner kronor och ett extra anställningsår – där hon bara behövde stå till förfogande – med en månadslön på 148 000 kronor. Totalt: 5,3 miljoner kronor.
De båda stadsdirektörerna fick totalt i avgångsvederlag och med sina nya anställningsavtal – där de bara behövde står till förfogande – sammanlagt 11,7 miljoner kronor. En nota som skickades till skattebetalarna.

– Det var ett osäkert läge och vi behövde ha en organisation på plats och Margareta Östrand jobbar ju nu för staden. Hennes kompetens tas ju tillvara, det hoppas jag också att de kommer att göra med Ingela Lindh. Det är ju inte meningen att man bara ska få betalt utan att arbeta, har Karin Wanngård tidigare sagt till Expressen.
”Täppa igen möjligheten att skriva guldkantade avtal”
Men nu är det slut på förlängda anställningsavtal i kombination med fallskärmar bland topptjänstemännen i Stockholms stad.
Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) har på eget initiativ tagit beslut om att det i fortsättningen inte ska vara tillåtet att skriva förlängda anställningsavtal som innebär att den anställde med bibehållen lön bara ska vara tillgänglig.
Formellt beslut om att detta ska stoppas tas i kommunstyrelsen i Stockholms stad 6 mars.
– Det här beslutet kommer att täppa igen möjligheterna att skriva den här typen av guldkantade avtal som Karin Wanngård har gjort och i ett läge där hon var på väg att förlora makten. Det blir inga nya gräddfiler intill guldkantade avtal i framtiden. Det är avgångsvederlag som gäller, säger König Jerlmyr.
”Omoraliskt och oetiskt”
Finansborgarrådet är också mycket kritiskt till hur Wanngård agerat.
– Vi har inte sett någon motsvarighet till den här typen av avtal tidigare. Hon har tagit sig friheten att förlänga ett anställningsavtal när den avgående stadsdirektören skulle haft ett väldigt förmånligt avtal med avgångsvederlag och hon berättar inte det för mig som tillträdande finansborgarråd. Det har varit både omoraliskt och oetiskt att förfara så.
Men det har ju varit för att säkra kompetensen i ett osäkert läge säger Wanngård?
– Nej, jag tror att det är en efterhandskonstruktion då skulle vi ha informerats om det.
Men varför tror du annars att hon har skrivit avtalen?
– Det är att göra ett redan guldkantat avtal mer generöst. Det ska inte i framtiden vara möjligt att göra den här typen av förlängningar efter beslut från en enskild politiker, säger Anna König Jerlmyr.
Förre stadsdirektören söker jobb
Den förre stadsdirektören Ingela Lindh har dock inte arbetat för Stockholms stad sedan hon avgick. I ett tidigare mejl till Expressen har hon skrivit att hon söker nya uppdrag.
”Jag har för avsikt att så snart jag har lön, större arvode eller uppdragsersättning se till att detta dras från den lön jag nu erhåller från staden”.

Så här svarar Karin Wanngård i ett mejl till Expressen om Anna König Jerlmyrs kritik och de nya reglerna som ska tas i bruk i mars:
”Moderaterna var informerade om att stadsdirektörens avtal var på väg att gå ut och att en sådan situation självklart behövde hanteras under det osäkra politiska läge som staden befann sig i. Om den informationen sen inte nådde Anna König, så får moderaterna svara på varför så var fallet. Vid förlängningen så var det inte klart vem som skulle bilda majoritet, vilket betyder att staden då riskerade att stå utan en operativ stadsledning och krisledning. Avtalen diariefördes och hanterades genom personalavdelningen på sedvanligt sätt. När en ny majoritet tillträder så står det dem fritt att omförhandla avtal och säkerställa den bemanning de vill ha. Finansborgarrådet utformar de rutiner hon vill ha kring anställningar av sin stadsledning, det har jag inga synpunkter på. Det är klart att man inte ska betala ut lön till någon om man inte samtidigt ger någon arbetsuppgifter.”
Fick fallskärm och lön – behövde inte göra avräkning
Även den tidigare moderata stadsdirektören Irené Svenonius som var verksam under 2006–2104 fick ett generöst avgångsvederlag på sammanlagt 3,8 miljoner kronor.

Beloppet fick hon i en klumpsumma i december 2014. Då var reglerna sådana att en stadsdirektör inte behövde avräkna andra inkomster mot avgångsvederlaget.
Svenonius startade 2014 redan i oktober sitt konsultbolag Irené Svenonius AB som för 2015 redovisade intäkter på 2,8 miljoner kronor och gjorde en vinst, efter finansnetto, på 1,8 miljoner kronor - till detta kom då också avgångsvederlaget.
På Socialdemokraternas initiativ 2016 infördes så kallade samordningsregler där inkomster skulle räknas av mot avgångsvederlag.
I dag får inte heller avgående stadsdirektörer hela avgångsvederlaget utbetalt vid ett tillfälle utan månadsvis.
Expressen har sökt Ingela Lindh.