Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Företagsjättarna stoppar verksamheten i Ryssland

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen
Cooca Cola stoppar sin verksamhet i Ryssland.
Foto: PHELAN M. EBENHACK / AP TT NYHETSBYRÅN
Samma besked kommer tidigare på tisdagen från McDonald's.
Foto: RICHARD B. LEVINE / STELLA PICTURES/AVALON.RED B2654
Även Starbucks har meddelat att de pausar verksamheten.
Foto: BUDRUL CHUKRUT/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOC / BUDRUL CHUKRUT/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTO
Coca-Cola.
Foto: AP TT / NTB SCANPIX

Läskjättarna Coca-Cola och Pepsi pausar nu verksamheten i Ryssland, rapporterar Reuters respektive The Guardian. 

”Våra hjärtan är med de människor som uthärdar samvetslösa effekter av de tragiska händelserna i Ukraina”, lyder ett uttalande från Coca-Cola.

Tidigare i dag, tisdag, kom samma besked från Starbucks och McDonald's.

Listan över företag som lämnar Ryssland, i alla fall tillfälligt, eller helt kapar banden med landet blir längre och längre. 

Nu kommer också den amerikanska läskjätten Coca-Cola att pausa sin verksamhet i landet, enligt Reuters. Detsamma gäller också Pepsi, den andra stora amerikanska läskdrycken, skriver The Guardian.

Pepsis vd uttalar sig

Mitt hjärta går ut till alla som är fångade mitt i denna konflikt. Kriget drabbar de oskyldiga hårdast, som det så ofta gör”, skriver Pepsis vd Ramon Laguarta i ett uttalande.

Också klocktillverkaren Rolex stoppar exporten av sina lyxklockor till Ryssland, vilket branschkollegerna Swatch Group och Richemont redan har gjort, rapporterar Bloomberg.

Sedan tidigare har bland andra Volvo och General Motors pausat sina affärer i Ryssland. IT-jättarna Apple och Microsoft har stoppat sin försäljning.

Och för fem dagar sedan stod det klart att Ikea stänger alla sina varuhus och fabriker i landet. Beskedet kom efter att kritiska röster höjts om att Ikea inte agerat. Stängningarna drabbar runt 15 000 anställda.

McDonald's har stängt alla sina 847 restauranger i landet.

Se något mer:

En video på Vladimir Putin anklagas för att vara fejk och digitalt manipulerad – i syfte att lura omvärlden att ”han inte gömmer sig en bunker någonstans”. Men videon är i allra högsta grad är på riktigt.