Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu kan de bli Sveriges rikaste tech-miljardärer

Martin Lorentzon och Daniel Ek är Spotifys grundare.
Foto: MAGNUS HALLGREN / DN
Spotify ansöker om börsnotering på New York-börsen och nu står det klart att musikjätten vid årsskiftet hade 159 miljoner aktiva användare.
Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT

Daniel Ek och Martin Lorentzon grundade Spotify – världens största musikstreamingtjänst.

Ek äger själv 9 procent av aktierna och Lorentzon 12,4 procent.

Baserat på bolagets egna uppgifter om den inofficiella kursen kan deras aktier vara värda uppemot 39 miljarder kronor på börsen.

Spotifys ansökan om notering på New York-börsen visar att man har 159 miljoner aktiva användare, varav 71 miljoner betalande medlemmar.

I ansökan syns också att Daniel Ek själv äger 9 procent av bolaget; 16,2 miljoner aktier och medgrundaren Martin Lorentzon 12,4 procent; 21,7 miljoner aktier. 

Enligt bolaget har aktien handlats för 90 till 132,5 dollar på privata marknader den 22 februari. Med kursen 132,5 dollar skulle Lorentzons och Eks aktier vara värda 23,8 respektive 17,8 miljarder kronor. 

Det kan göra dem rikare än Minecraft-grundaren Markus ”Notch” Persson, listad av Veckans Affärer som rikast inom tekniksektorn med 17 miljarder.

Hela Spotify värderades vid årsskiftet till drygt 170 miljarder kronor.

Historien om Spotify började i Rågsved

För Daniel Ek började allt i Stockholmsförorten Rågsved. I högstadiet tog hans intressen musik och teknik över. Han installerade internet på fritidsgården, började bygga hemsidor åt sina kompisar och bildade band.

Efter tre år på IT-gymnasiet i Sundbyberg sökte han ingenjörsutbildningen på KTH i Stockholm, men hoppade av då det var för teoretiskt. Han tog jobb på TradeDoubler, Europas då största företag för nätannonsering. 23 år gammal var han ekonomiskt oberoende. 

Daniel Ek kom i kontakt med Martin Lorentzon, som dragit in 70 miljoner dollar på börsnoteringen av just TradeDoubler. Tillsammans börjar de att skissa på en affärsmodell: En annonsbaserad gratistjänst som låter användarna lyssna till all världens musik.

2006 startades så Spotify på ett litet kontor på Riddargatan i Stockholm. Efter en hård kamp mot skivbolagen drog allt i gång på riktigt 2008 då flera stora skivbolag gick in som delägare.

Tre år senare lanserades tjänsten i USA och samma år fick man till ett samarbete med Facebook. Samtidigt ökade kritiken från artister om att Spotifys ersättning var för låg.

– Vi har bara kört i två år och ibland kan man tycka att de har orimliga krav, men allt talar för oss i längden. Artisterna har alltid en rätt att inte vara med om de inte vill, men det är ganska få band som vi saknar. Vi ser att det är det här som gäller på lång sikt eftersom alternativet är att folk går tillbaka till piratnedladdning, sa Martin Lorentzon till Expressen.

Daniel Ek slutade lyfta lön från Spotify 2017, enligt bolagets ansökan om börsnotering. Däremot kommer han att få ut ett prestationsbaserade bonuspaket. I fjol blev den summan 8,3 miljoner kronor. Den totala ersättningen landade i fjol på 12,7 miljoner kronor, skriver Variety

Blev Årets svensk i världen

För sina insatser fick duon 2014 ta emot priset Årets svensk i världen ur kronprinsessan Victorias hand. Motiveringen löd:

”Martin Lorentzon och Daniel Ek tilldelas utmärkelsen Årets svensk i världen 2014 för att de utvecklat musiktjänsten Spotify. Genom sin uppfinningsrikedom och sitt entreprenörskap har de gjort det möjligt för människor världen över att få tillgång till nästan all världens musik. Företaget Spotify startades 2006 och har i dag 40 miljoner användare runtom i världen, varav 10 miljoner betalande. På huvudkontoret i Stockholm finns medarbetare från 25 länder. Detta säger en hel del om hur global denna musiktjänst är"

"Genom att skapa Spotify har Martin Lorentzon och Daniel Ek visat prov på stor kreativitet och intelligens, men framför allt på nytänkande inom musikvärlden. De har genom sin passion för musik och teknik lyckats påverka hur människor över hela världen lyssnar på musik”.

Kan bli Sveriges rikaste tech-miljardärer

Enligt Veckans Affärers lista från 2017 över Sveriges miljardärer var Minecraft-grundaren Markus ”Notch” Persson landets rikaste inom tekniksektorn – god för 17 miljarder kronor.

På plats två och tre kom Spotify-grundarna Martin Lorentzon och Daniel Ek med 16 miljarder kronor var, enligt Veckans Affärer.  

Men nu puttar de sannolikt ned Markus Persson till plats tre på listan.

Så här kan listan över Sveriges fem rikaste tech-miljardärer se ut efter Spotifys börsnotering:

1. Martin Lorentzon, 23,8 miljarder kronor

2. Daniel Ek, 17,8 miljarder kronor

3. Markus Persson, 17 miljarder kronor

4. Niklas Zennström (grundare av Skype), 11 miljarder kronor

5. Jakob Porsér (medgrundare av Minecraft), 4 miljarder kronor

Källa: Veckans Affärer och från Spotifys prospekt