Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Reinfeldt dras in i dramat kring Strandhäll

Det pågår ett lågintensivt nervkrig kring socialminister Annika Strandhälls politiska framtid.

Flera personer ställer nu direkt eller indirekt upp till hennes försvar inför hotet om misstroendeförklaring i riksdagen och prickning av KU.

Senast i raden är Bo Bylund som under närmast förnedrande former sparkades som generaldirektör av Reinfeldt-regeringen.

”Det är självklart att jag blev upprörd och besviken över denna behandling”, skriver han till politikerna i Konstitutionsutskottet, KU.

Klockan 12 på tisdag i nästa vecka finns en enda punkt på dagordningen i riksdagen. Rubriken lyder: ”Ledamöter begär misstroendeförklaring mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)”.

Bakgrunden gäller omständigheterna hur Ann-Marie Begler sparkades som chef för Försäkringskassan i april 2018.

Med dagens politiska matematik i riksdagen finns det 174 röster för att fälla Strandhäll om samtliga röstar rätt, eller hinner korrigera sig under de få sekunder som står till buds innan talmannen stänger omröstningen.  Men Moderaterna, som togs initiativ till att väcka frågan om misstroende och backas upp av Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, saknar en röst för att få majoritet för en fällning. Och där hoppas kritikerna/Strandhälls motståndare på Centern som ännu inte tagit ställning.

Annika Strandhälls politiska framtid kan avgöras på tisdag.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES

Talmannen kan sparka Strandhäll

Vid en fällning kommer Annika Strandhäll formellt att sparkas av talmannen. Men det är långt ifrån säkert att det över huvud taget blir någon omröstning. Statsminister Stefan Löfven kan tillsammans med Annika Strandhäll förekomma en hotande fällning genom att hon avgår innan omröstningen.

Men i det vakuumläge som råder nu dygnen innan den planerade omröstningen på tisdag pågår något som kan liknas vid ett lågintensivt krig för och emot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Det råder också stor nervositet bland hennes medarbetare.

Flera personer har redan varit ute och slagit hårt mot Annika Strandhäll och anklagat henne för att ljuga om omständigheterna när Ann-Marie Begler sparkades som chef för Försäkringskassan.

I går kunde Expressen avslöja en topptjänsteman inom Försäkringskassan backar upp Ann-Marie Beglers version - att ingen kritik hade riktats från regeringens sida förrän den 9 april förra året. Det var trotjänaren Sture Hjalmarsson som ingår i Försäkringskassans ledningsgrupp och deltagit i merparten av de formella möten som hållits mellan Försäkringskassans och Socialdepartementets politiska ledning under Ann-Marie Beglers tid.

Bo Bylund sparkades under närmast förnedrande omständigheter av regeringen Reinfeldt i april 2008.
Foto: MATTIAS HOLGERSSON

Men i dag kan Expressen berätta om Arbetsförmedlingens tidigare chef Bo Bylund som skrivit direkt till politikerna i Konstitutionsutskottet. Expressen har läst hans brev.

Illa behandlad

Bo Bylund vill erinra om sitt eget fall och berättar ingående om hur illa behandlad han ansåg att blev av regeringen Reinfeldt och att det var politiska skäl som låg bakom att han fick sparken från jobbet.

Bylund, med ett förflutet som jurist inom LO, utsågs sommaren 2005 av dåvarande S-regeringen till chef för Arbetsmarknadsstyrelsen. Han hade då elva år bakom sig som chef för Arbetarskyddsstyrelsen och Banverket.

Sparkades under förnedrande former

Bo Bylund fick sparken under närmast förnedrande former när tvingades bort från Arbetsförmedlingen. Bland annat SACO var upprörd över behandlingen av honom.

I brevet till KU, som också skickats för kännedom till statsrådsberedningen med statsminister Stefan Löfven och Socialdepartementet, drar Bo Bylund in Fredrik Reinfeldt.

Fredrik Reinfeldt gick hårt åt Bo Bylund.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Dåvarande oppositionsledaren Fredrik Reinfeldt förkunnade att jag var en socialdemokratisk valarbetare och aldrig borde ha utsetts. När Reinfeldt tillträde som statsminister hösten 2006 och hans partisekreterare Sven Otto Littorin utsågs till arbetsmarknadsminister undrade jag av förståliga skäl hur länge jag skulle få sitta kvar. De hade ju gjort klart att det var deras rätt att av politiska skäl flytta bort mig”.

Sparkades vid möte med ministern

Men det skulle dröja. Bylund fick uppdraget att lägga ner Arbetsmarknadsstyrelsen och länsarbetsnämnderna och göra om de två till en enda myndighet, Arbetsförmedlingen från 1 januari 2008 med Bylund som tillförordnad chef.

Några månader senare öppnades falluckan under honom.

”En dag i april 2008 deltog jag i ett möte med arbetsmarknadsminister Littorin. Ett färdigskrivet pressmeddelande om min avgång låg på bordet. Han hade inga som helst invändningar mot mitt arbete som GD (generaldirektör). Han underströk tvärtom att jag skött mig mycket bra. Men han ville ”pröva ett nytt ledarskap”. Innan jag ens hunnit hem från mötet visste media om saken”, skriver han i brevet.

Bo Bylund blev både ledsen och arg när regeringen Reinfeldt sparkade honom från jobbet som chef för Arbetsförmedlingen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

På presskonferensen sedan Bylund sparkats i april 2008 sa han:

– Som ni förstår är det för mig en sorglig dag i dag.

” Upprörd och besviken”

Bo Bylund flyttades till regeringens ”elefantkyrkogård” dit sparkade generaldirektörer förvisas fram till mandatperiodens slut. Där fick Bylund utredningsuppdrag.

I brevet till KU skriver Bo Bylund att han ”blev upprörd och besviken över denna behandling”.  Men slår också fast att han anser att oavsett lagen om offentlig anställning, LOA, så har regeringen mandat att av politiska skäl flytta en generaldirektör. 

”Det gjorde regeringen Reinfeldt klart för mig. Och Konstitutionsutskottet kom fram till samma bedömning”, skriver Bo Bylund i brevet.

Med orden vill Bylund försöka slå undan argumenten för Annika Strandhälls kritiker som hävdar att sparkandet av Ann-Marie Begler skedde av politiska skäl och därmed felaktigt.

Och Bylund avslutat med ett litet tjuvnyp:

”När Konstitutionsutskottet nu ska bedöma saken, bör man enligt min mening erinra sig att i prövningen av mitt fall var det uppenbart att endast politiska skäl förelåg. Ansvarig minister var tydlig med att inga invändningar fanns mot min ledning av Arbetsförmedlingen”.

Gamla S-gardet ryckt ut

Andra som indirekt indirekt ut till Annika Strandhälls försvar är Lena Hjelm-Wallén, tidigare vice statsminister och utrikesminister, Jan Eliasson, tidigare utrikesminister och Ingela Thalén, före detta socialminister.

Lena Hjelm-Wallén är en av undertecknarna av debattinlägget som stöttar Annika Strandhäll.
Foto: METTE MUHLI

I ett debattinlägg i Aftonbladet skriver de: ”De aggressiva kampanjer som framförallt starka kvinnor drabbas av är orimliga och måste få ett slut”. 

Debattörerna pekar på det hårda klimatet i sociala medier.

”Nu har man siktat in sig på Annika Strandhäll, utan att invänta den granskning som pågår i riksdagens konstitutionsutskott. Hon är sedan länge en profilerad politiker och uttalad feminist med starka åsikter. Bland annat har hon kallats för en galaxhjärna, misslyckad politiker och Sveriges otrevligaste politiker”.