Från och med den 1 juli inför regeringen en ny skatt på vitvaror och hemelektronik, enligt budgetförslaget för 2017.
Syftet är att minska användningen av farliga kemikalier i svenska hem.
Vitvaror beskattas med 8 kronor per kilo upp till 320 kronor, exklusive moms.
För hemelektronik uppgår skatten till 120 kronor per kilo upp till 320, exklusive moms.
Med momsen inräknad blir påslaget omkring 400 kronor, enligt Klas Elm, vd för Elektronikbranschen.
– Det är jättemärkligt att man tar betalt efter hur tung produkten är istället för hur farligt flamskyddsmedlet. Farliga kemikalier borde förbjudas, inte fördyras, säger han.
LÄS OCKSÅ: EU-kommissionen vill ha obegränsad roaming
Branschföreningen beräknar att en tvättmaskin kommer att bli 400 dyrare, en dator med skärm 800 dyrare och en spelkonsol 400 kronor dyrare.
Ett hembiosystem, som består av flera olika komponenter, kommer att bli 1 200 kronor dyrare, om det består av en tv, bluerayspelare och en ljudanläggning.
Elektronikbranschens Klas Elm tvivlar på att den nya miljöskatten kommer att få några miljömässigt positiva effekter.
– Sverige är en för liten marknad för att de globala aktörerna ska ändra sin produktion.
Men det finns ett enkelt sätt för svenska konsumenter att undvika skatten.
Enligt regeringen kommer varor som svenskarna köper direkt från handlare utomlands inte omfattas av skatten.
Fritt fram att beställa grejerna på nätet, alltså.
Jessica Wallin, kommunikationsansvarig på Elgiganten, varnar för att den nya skatten kommer att leda till snedvriden konkurrens.
– Skatten påverkar bara produkter som köps på den svenska marknaden, vilket leder till en snedvriden konkurrens som kan påverka handeln i Sverige på ett negativt sätt.
LÄS OCKSÅ: Bukowskis ska sälja finvin åt Systembolaget
– Det här kommer att driva handeln utomlands, varnar Klas Elm.
Electrolux har i sina kontakter med regeringen ifrågasatt miljönyttan med skatten och varnat för att svenska företag missgynnas.
– En skatt som tas ut enbart i Sverige kan naturligtvis inte påverka tillverkning av produkter som sker globalt, säger Electrolux hållbarhetschef Henrik Sundström.
Enligt regeringens beräkningar kommer skatteintäkterna öka med cirka 1 miljard kronor 2017 och två miljarder kronor per år efter det, något som Electrolux ifrågasätter.
– Den troliga effekten blir lägre skatteintäkter än beräknat, säger Henrik Sundström.
Han pekar också på att upp till 1 000 jobb kan försvinna på grund av skatten, enligt utredningar från Handels utredningsinstitut, HUI.
LÄS OCKSÅ: Sverker Martin-Löf kritiserar Industrivärden
– Regeringen är uppenbarligen mer intresserad av signalvärdet i skatten än vad den faktiskt kommer att få för genomslag. Hade man menat allvar med detta så hade man jobbat hårdare på EU-nivå med frågan, säger Henrik Sundström.
Naturskyddsföreningen välkomnar däremot den nya miljöskatten.
– Den nya skatten på kemikalier som regeringen vill införa, och som också påverkar vitvaror och elektronik, är ett bra steg för att använda ekonomiska styrmedel för att minska användningen av farliga kemikalier och bidra till skyddet av människors hälsa och miljön. I förlängningen vill vi gärna se att man utvidgar kemikalieskatten till andra kemikalier och andra produktgrupper, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande.