Nu blir det lättare att vinna mot hantverkare

Tack vare villaägaren Yusuf Ünver blir det lättare att vinna över hantverkare.
Foto: SVT

Konsumenterna har nu fått ett säkrare skydd i tvister mot hantverkare och byggföretag.

Efter flera turer i rättssalar har villaägaren Yusuf Ünver nu vunnit över byggföretaget som krävde honom på nära 100 000 kronor.

– Jag har mått illa psykiskt för det var orättvist att jag blev behandlad på det sättet, säger Ünver till SVT Nyheter.

Villaägaren Yusuf Ünver har sett till att konsumenter får ett starkare skydd vid tvister mot hantverkare och reparatörer.

På tisdagen vann han – i Högsta domstolen – en tvist mot ett byggföretag som utfört arbeten på hans villa i Botkyrka, Stockholm, skriver SVT Nyheter.

Arbetet skulle bara ta några dagar – men i stället blev det tre veckor. Räkningarna kom efter varandra och tillslut fick Yusuf Ünver nog.

– Till slut orkade jag inte betala och sade att nu får det räcka, säger han till SVT Nyheter.

Byggföretaget ville ha betalt för 544 timmar – trots att de enligt Yusuf Ünver bara utfört 250 timmars arbete.

Vann i Högsta domstolen

Yusuf Ünver vann i tingsrätten, men förlorade sen i hovrätten där han dömdes att betala 94 000 kronor till bolaget, och 60 000 kronor för rättegångskostnaderna.

Men: Nu har fallet vänt igen. Efter att Yusuf Ünver överklagat till Högsta domstolen kom den nya domen nu.

Anders Eka, justitieråd i HD, förklarar:

– Det innebär ju att det klargörs att det är näringsidkaren som har det övergripande ansvaret för att bevisa att det påstådda priset som man begär är skäligt. Det gäller att se till att man har arbetsbeskrivningar och sådant som kan vara ett bra underlag om det blir diskussion om det här.

Efter de många turerna, och det hårda beskedet om att han förlorade i hovrätten, kan Yusuf Ünver nu läge tvisten bakom sig, säger han till SVT Nyheter.

– Det känns jätteskönt, två år efter hovrättens dom. Under de här två åren har det känts jättejobbigt, jag har mått illa psykiskt för det var orättvist att jag blev behandlad på det sättet.