Nu är det rusch till pantbanken

ÄR NÖJD. Linda Tähkänen, 27, pantar en guldring på Pantbanken Sverige på Södermalm i Stockholm. "Jag fick låna 500 kronor på guldringen och hade nog hoppats på lite mer, men det är okej", säger hon.
Foto: Sven Lindwall

Januari är en ekonomisk krismånad för många. Plånboken är tunn efter jul- och nyårskalasen och det dröjer innan lönen kommer. 

- Jag pantar en guldring och får låna 500 kronor, det behövs för att jag ska kunna klara mig fram till slutet på månaden, säger studenten Linda Tähkänen, 27.

Sveriges pantbanker har bråda dagar efter jul och nyårsfirandet.

 - Det vanliga är att pengarna är slut och man behöver pengar till mat och oväntade räkningar innan januarilönen kommer, säger Peter Sundström, vd för Pantbanken Sverige AB med många kontor i landet.

Runt 5 000 kronor

 När det är tomt i plånboken och kylskåpet är rensat är ett besök på närmaste pantbank en väg ur knipan, både för gammal och ung:

 - Det är vanligare med kvinnor än män bland våra kunder, kanske för att kvinnor har mer guldsmycken än män. De flesta lånar bara pengar i ett par veckor och snittlånet hos oss är 5 000 kronor, säger Sundström.

 Pantbanken värderar ditt föremåls andrahandsvärde och beslutar om du får pantsätta det eller inte.

Guld och kameror

 - Vi lånar ut högst 70 procent av föremålets andrahandsvärde, på guld kan man låna 85 procent av värdet, säger Jonny Westling, delägare i Persson & Westling Pantbank i Stockholm.

 I välbeställda områden är det mest guldsmycken, klockor och konst som pantsätts. I normalinkomstområden är det vanligt med kameror och musikinstrument, visar Expressens rundringning till olika pantbanker.

 Hemelektronik kan vara svårt att pantsätta:

 - Det beror på att andrahandsvärdet på föremålen faller snabbt, säger Christer Åberg, vice vd för Göteborgs Pantbank.

 Men det är inte omöjligt:

 - Det beror på vad det är för föremål. Men man måste visa upp kvitto på hemelektronik om vi ska belåna dem, säger Mona Ramezami, biträdande butikschef på Pantbanken vid Skanstull i Stockholm.

"Helt odramatiskt"

 Att gå till pantbanken var förr i tiden närmast skambelagt. Hur är det nu?

 - Det är helt odramatisk. Många kunder förklarar varför de vill låna pengar och det skapar en trevlig dialog mellan oss och kunden, säger Ramezami.

 Flera pantbanker lanseras nu även på internet. Kunderna ska på ett säkert och enkelt sätt kunna skicka in till exempel guldsmycken och belåna dem så att man har pengarna inom någon dag.

FAKTA

Pantbank. Pantbank - så funkar det


Räntan på lån hos en pantbank räknas månadsvis och är vanligen mellan 2 och 3,5 procent.
Expeditionsavgift på 40-50 kronor kan tillkomma. Ta med legitimation, kvitton och intyg som visar att du äger föremålet som du vill pantsätta.
De flesta betalar igen lånet inom någon månad, men lånen löper i regel på fyra till sex månader. Har du inte betalat tillbaka lånet förre dess säljer pantbanken ditt föremål på auktion. Att låna 5 000 kronor i en månad, vilket är ett vanligt belopp och lånetid, kostar ungefär 200 kronor hos billiga pantbanker.

Vanliga föremål som pansätts - så mycket kan du få låna


Ett par örhängen 18K vitguld med briljantslipade diamanter om ca 0,44 ct. Vikt 6,9 gram. Belånas till 2 800 kronor.

Ring 18K vitguld med princess- och briljantslipade diamanter om ca 1,30 ct. Vikt 11,4 gram. Belånas till 6 500 kronor

Rolex Datejust, herrur i stål med box och certifikat, från 2007. Belånas till 25 000 kronor.

Vas Iitala, Alvar Aalto "Savoy". Belånas till 600 kronor. 5Ett par kandelabrar Frank-rike förgylld brons från 1800-talets senare hälft. Belånas till 6 000 kronor.

Canon 450D, digital system-kamera med objektiv 18-55 mm. Med laddare och låda. Belånas till 1 500 kronor.

Ray Urban, kalk i silver, från 1970. Belånas till 1 200 kronor.

Ministereo JVC UX-T55M, Med fjärrkontroll. Belånas till 350 kronor.

Ett par örhängen 18K rödguld med briljantslipade diamanter om totalt ca 0,20 ct. Vikt 0,9 gram. Belånas till 1 200 kronor.

Armband 18K vitguld med 8/8-slipade diamanter om totalt ca 0,10 ct med säkerhetskedja. Vikt 22,6 gram. Belånas till 4 700 kronor.

Guldkedja 10 gram 18 karat. Belånas till 1 900 kronor. wKlocka Tag Heur Link Professional. Belånas till 1 500 kronor.

Elgitarr Gibson CS58 med orginaletui. Belånas till 25 000 kronor. r Silverbestick. Två gafflar och två skedar. Vikt 158 gram. Belånas till 425 kronor.

Konst, litografi av Lennart Jirlow. 39x50 centimeter. "Middag i det gröna". Belånas till 2 800 kronor. y

Porslinservis Kunglig dansk, Blå blomster. 12 koppar/fat/assietter mm. Belånas till 1 600 kronor uKlackring i guld 18K. Vikt 5,5 gram. Belånas till 1 200 kronor

Pansarlänk i guld, 18K. Vikt 48 gram. Belånas till 9 400 kronor o Mobiltelefon HTC S620 med laddaresladd och manual. Belånas till 600 kronor.

Tv-spel Nintendo WII med kontroller och sladdar. Belånas till 500 kronor.

Källor: Pantbanken Sverige AB och Persson & Westling