Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Northvolt kapar leverantörskedjor

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Foto: OLIVER SZABO

Max två led av underleverantörer. Det har LO-facket Byggnads och batteribyggaren Northvolt enats om framåt för att stävja kalabaliken av den flora av företag och obehörig personal som dök upp vid bygget av batterifabriken i Skellefteå.

”När vi började upphandla byggtjänster utgick vi från att det räckte att skriva strikta legala avtal om att entreprenörer ska följa svenska lagar och villkor. Vi har fått lära oss den hårda vägen att så inte är fallet”, skriver Anders Thor, ansvarig för samhällsfrågor på Northvolt, i en kommentar.

Ju längre kedjorna av underleverantörer blir desto större är risken för att oseriösa företag hittar in på arbetsplatserna. Därför har företaget tillsammans med Byggnads enats om att en underleverantörskedja inte får vara längre än två led.

Samarbetet kommer att användas när Northvolts expansion nu går vidare med fabriksbyggen även i Göteborg och Borlänge.

”Det här är ett utmärkt tillfälle att göra om och göra rätt. Och ett stort steg framåt för att rensa upp i branschen. Att en så stor aktör så tydligt vill ta ansvar och samarbeta för att säkerställa goda villkor på sina arbetsplatser hör inte till vanligheterna”, skriver Byggnads ordförande Johan Lindholm.