Tobaksmiljardären i P1: Vill legalisera cannabis

Johan H Andresen är en av Norges rikaste personer.
Foto: CHRIS MALUSZYNSKI / SVERIGES RADIO
Foto: SVERIGES RADIO
Cannabisförsäljning har blivit lagligt bland annat i flera delstater i USA. I Norge diskuteras en avkriminalisering av eget bruk.
Foto: RICHARD VOGEL / AP TT NYHETSBYRÅN

Norske miljardären Johan H Andresen ärvde en stor del av sin förmögenhet från släktens tobaksimperium. 

I ”Sommar i P1” berättar han nu om sina förhoppningar att Sverige legaliserar cannabis. 

– Man kan investera i cannabis i dag, men det har jag inte gjort, uppger Andresen för Expressen.

Johan H Andresen är en av Norges mest kända affärsmän.

Han leder familjeföretaget och investmentbolaget Ferd, värderat till drygt 30 miljarder kronor. Hans familj drev i nästan 150 år Tiedemanns Tobaksfabrik innan den affärsgrenen såldes av 1998.

Andresen har investerat pengar på sociala entreprenörer, till exempel konsultbolag som bara har anställda med Aspergers syndrom, gatutidningen Asfalt i Stavanger och träning för personer med begynnande demens.

Foto: CHRIS MALUSZYNSKI / SVERIGES RADIO

Genom arbetet har Andresen kommit i kontakt med missbrukfrågor och hans inställning är klar: Dagens förbudspolitik löser inga problem.

Den norske miljardären menar att legalisering av cannabis bör testas. 

– Kanske någon tycker det är speciellt att jag tycker legalisering av cannabis är värt att prova, säger Andresen i sommarprogrammet och fortsätter:

– Men är det inte mer kontroversiellt att Norge har högst överdosandelar i Europa, eller att orter i Sverige mer liknar Chicago på 1920-talet?

”Sälja cannabis på Systembolaget”

I Norge finns ett förslag om att avkriminalisera cannabis för eget bruk. Johan H Andresen anser att man kan gå ett steg längre och tillåta försäljning under ordnade former.

– En möjlighet är att sälja cannabis på Systembolaget med till exempel en personlig kvot per månad, föreslår han.

Andresen säger vidare att en legalisering av cannabis inte skulle vara utan egna potentiella problem. Som att det skulle sänka tröskeln för att prova narkotika och ge ett intryck av att samhället accepterar droger.

– Men jag tycker fortfarande det är fler problem med dagens situation. Bevisbördan ligger på dem som håller fast vid ett system som inte fungerar.

För Expressen uppger Johan H Andresen att han inte investerat några pengar i cannabisbranschen.

– Man kan investera i cannabis i dag, men det har jag inte gjort. För övrigt anser jag att det är staten som bör administrera en legalisering, inklusive försäljningen av cannabis.

Förväntar du dig en lyssnarstorm nu?

– Borde jag förvänta mig det? Det kan jag aldrig tänka mig.

Sveriges radio: ”Kontroversiell fråga”

Mia Odabas som är producent för Andresens sommarprogram säger till Expressen att man diskuterat och nyanserat hans utspel om legalisering då han får stå oemotsagd i programmet.

– I Sverige är detta en kontroversiell fråga, och det är viktigt med balansen. Vi har resonerat med honom utifrån Sveriges Radios regler att det är viktigt att få fram både plus och minus om legalisering.

– Samtidigt måste sommarprataren tillåtas ha en egen åsikt, säger Mia Odabas och tillägger:

– Men poängen i det han säger är inte legaliseringen av cannabis – utan att om man fortsätter på status quo-vägen när den inte fungerar så har man bevisbördan på sig.

Sommar i P1 med Johan H Andresen släpps som podd 07.00 onsdag 12 augusti och sänds i P1 13.00 samma dag.


En av Norges rikaste män

Namn: Johan H Andresen

Född: 25 juli 1961 i Oslo

Gör: Arvtagare till Tiedemann Tobaksfabrik som grundades 1852. 

I dag styrelseordförande i Ferd, ett investmentbolag och familjeföretag, och räknas som en av Norges rikaste personer.

Ordförande i Norska oljefondens etikråd som vägleder vilka företag fonden inte ska investera i. Har tidigare suttit i SEB:s styrelse. 

Familj: Gift med Kristin Andresen. Paret har döttrarna Katharina och Alexandra, som blev kända som världens yngsta dollarmiljardärer när de fick överta en stor portion av ägarskapet i Ferd.