Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nätskurkarna jagar dig i julhanden

Julshoppingen är i full gång och på nätet härjar skurkarna för fullt.
Foto: Leif Jacobsson
Brottet framför andra är id-kapning, att få sin identitet stulen av en bedragare.
Mandarva Stenborg, kommunikationschef på Tink.

Svenskarna vräker i vanlig ordning ut pengar på julklappar just nu. Men se upp, särskilt i näthandeln är skurkarna mer aktiva än vanligt, och utnyttjar mer än gärna att du är stressad och har garden nere.

– Använd sunt förnuft, säger Rikard Fornbäck på säkerhetsföretaget Norton.

Inför julhandeln har svenskarna uppskattat att de kommer att e-handla julklappar för drygt 5 miljarder kronor, enligt handelns utredningsinstitut HUI Research.

Redan sista helgen i november, som inleddes med ”Black Friday”, knäckte flera sajter när ökningen var långt över vad handlarna räknat med.

Just e-handeln är extra intressant för skurkarna..

– Det är fler som handlar på nätet inför julen, så det finns fler att försöka sno ifrån, säger Rikard Fornbäck, säkerhetsexpert på datasäkerhetsföretaget Norton.


LÄS OCKSÅ: Lär dig avslöja bedragarnas bluffar

Skurkarna vill utge sig för att vara dig


Förra året kapades förra året 67 000 identiteter, att jämföra med 35 000 inbrott. Och brottskategorin fortsätter att öka kraftigt.

Under november ökade brotten med 44 procent, jämfört med året innan. Polisen skriver i en färsk rapport att det uteslutande handlar om kreditköp i annans namn, och framför allt att använda andras kontokortsnummer för e-köp.

Numret snappar tjuvarna upp antingen genom att du använder ett oskyddat nätverk, eller på det ”hederliga” gamla sättet att titta över axeln i en stökig kassa.

Det finns flera sätt att skydda sig mot id-kapning. Ett är att vara vaksam på onormal ekonomisk aktivitet i ens namn.

– Vår tjänst ger tidigt notiser vid tecken på id-kapning; om någon försöker adressändra dig eller skriva in dig i ett bolag, vid dubbeldragningar på kortet, extra stora utgifter, eller väldigt många utgifter på en dag , säger Mandarva Stenborg, kommunikationschef på Tink.

Tink är en kostnadsfri app för privatekonomi. Genom att många av användarna kopplat sina banker och betalkort till appen flaggas varningssignaler snabbt upp direkt i mobilen.


LÄS OCKSÅ: Här hittade ID-kaparna sina offer

Så kan kunder varna varandra

Tinks användare kan även varna varandra för oseriösa handlare, genom ett varningssystem.

– Användarna kan själva sätta en röd flagga på företag, säger Mandarva Stenborg.

Rikard Fornbäck uppmanar svenskarna att använda sunt förnuft, och inte göra det för enkelt för skurkarna.

– 62 procent av svenskarna byter hellre olja på bilen än de byter lösenord. Det är väldigt bekvämt att ha hundens namn som lösenord på alla sidor, men blir du av med det blir du av med allting, säger Rikard Fornbäck.


LÄS OCKSÅ: Så ska du göra med dina aktier i Fingerprint


Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

FAKTA

Sju tips för bättre datasäkerhet i julhandeln

1. Skaffa ett separat mailkonto för online-shopping. Förutom att du lämnar ut så lite personlig information som möjligt slipper du spam i din vanliga epostkorg.

2. Många – och starka – lösenord. Gör dig besväret att skapa olika lösenord för varje shoppingsajt du har ett konto på.

3. Gå inte på paketbluffen. Se upp för mail eller sms om att du fått ett paket du inte beställt. Räkna med att du i något skede kommer avkrävas personlig information – det är den tjuvarna vill åt.

4. Klicka inte på e-postlänkar. Även om det kommer från din favoritbutik, gå i stället till sajten och skriv själv in adressen.

5. Gå inte på superprisbluffen. Är designföremålet osannolikt billigt är det förmodligen inte sant, utan du lockas till en välgjord bluffsajt.

6. Häng med i säkerhetsuppdateringarna. Klicka inte ”senare” när ditt säkerhetsprogram vill uppdatera.

7. Var vaksam på tecken på att ditt id kapats, till exempel meddelanden om att det gjorts många kreditkontroller på dig.