Näringslivets oro efter Åkessons EU-besked

JImmie Åkesson vill att Sverige lämnar EU.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ansvarslöst och förödande, menar Jacob Wallenberg.
Foto: JOAKIM GOKSÖR/TT / TT NYHETSBYRÅN
Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera av landets ledande företrädare i näringslivet vill se en mobilisering för att undvika att Sverige följer britternas exempel med Brexit, rapporterar Dagens industri. 

Det är Jimmie Åkessons (SD) besked att han vill att Sverige lämnar EU som ligger bakom oron.

– Det vore ansvarslöst och förödande att nu börja överväga ett utträde ur EU när den världsordning som skapat vårt välstånd hotas, säger Jacob Wallenberg, ordförande i Investor, till Di. 

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson krävde nyligen att Sverige ska hålla en folkomröstning om huruvida Sverige ska stanna i EU eller följa britternas exempel och lämna.

Ståndpunkten i sig är ingen nyhet men i och med partiets stora framgångar i opinionen får kravet en helt annan kraft – något som skrämmer svenskt näringsliv.

Jacob Wallenberg, ordförande i Investor, ser allvarligt på EU-motståndarnas framgångar och han menar att samarbetet kan förbättras och effektiviseras, men att EU har varit ett banbrytande historiskt projekt på en blodfylld kontinent.

– Vi borde i stället fördjupa samarbetet inom EU för att stärka europeisk och därmed svensk konkurrenskraft, säger han till Di. 


LÄS MER: Åkesson vill se folkomröstning om EU-medlemskap inom fyra år

”Sveriges välstånd på spel”

Det svenska näringslivet stöttade Ja-kampanjen inför EU-omröstningen 1994 både finansieringsmässigt och i debatten, skriver Di. Och stödet är fortsatt stort bland företagare. 

En undersökning som Svenskt Näringsliv låtit göra bland 2 000 företag visar att åtta av tio vill att Sverige förblir medlemmar. Bland företag med fler än 50 anställda är 91 procent positiva till det svenska EU-medlemskapet. 46 procent, av företagen svarar också att deras affärer skulle påverkas negativt av ett utträde.

– Det är Sveriges välstånd som står på spel och det skulle vara ett enormt bakslag för Sverige och svenskt näringsliv om vi lämnade EU. Jag hoppas att Sverigedemokraterna inser hur otroligt skadligt det är för näringslivet och för landet att driva den här linjen, säger Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne till Di.


LÄS MER: Smällen för S och M – SD lockar allt fler 

Fred trumfar byråkrati

Birgit Bonnessen, vd för Swedbank, säger att den stora andelen av vårt BNP som utgörs av export är ett viktigt skäl att stanna och hon anser att näringslivet nu måste mobilisera sig i frågan. Hon får medhåll av lastbiljätten Volvos vd Martin Lundstedt.

Caroline Berg, ordförande för Axel Johnson-koncernen, påpekar samtidigt att en majoritet av svenska folket är positiva till EU. 

– Personligen tycker jag att det finns en avgörande orsak till att inte lämna EU: Fred. EU har bidragit och bidrar till minskade konflikter och möten mellan människor från olika länder. Visst är EU ibland byråkratiskt men fred trumfar det, säger Berg till Di.