Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Myten om Linkedin – så få får jobbet via plattformen

Personliga kontakter är det överlägset bästa sättet att hitta ett nytt jobb.

Däremot är det bara 1–2 procent som fått sin senaste anställning genom rekryteringstjänsten Linkedin eller Facebook.

– Undersökningen visar att personliga kontakter är överlägset viktigast, säger Angélica Gustafsson på Randstad (tidigare Proffice).

Väldigt få hittar jobb genom sociala medier enligt ny undersökning

Undersökningen som gjorts av Sifo på uppdrag av bemannings- och rekryteringsbolaget Randstad slår hål på myten om hur viktigt det är ha en superpolerad profil på sociala medier som Linkedin, Facebook eller Twitter.

Endast tre av hundra hittade sitt nuvarande jobb där enligt undersökningen.

”Ta en lunch tillsammans”

Att hajpade rekryteringstjänsten Linkedin endast lyckades hjälpa två procent av de tillfrågade ett nytt jobbär kanske mest anmärkningsvärt.

Enligt Randstad är de överlägset bästa knepen för att hitta ett nytt jobb att själv ta kontakt med en arbetsgivare (28 procent hittade jobb så) och att använda sitt personliga kontaktnät (27 procent).

Hur hittade du ditt senaste jobb?

1. Via egen kontakt med arbetsgivaren: 28 %

2. Via mitt personliga nätverk: 27 %

3. Rekryteringsannonser i medier: 16 %

4. Kontaktad av arbetsgivaren eller rekryterare: 14 %

5. Rekryteringsföretag/jobbsajt: 9 %

6. Nätverksträffar: 2 %

7. LinkedIn: 2 %

8. Facebook: 1 %

9. Twitter: 0 %

Källa: Sifo/Randstad

– Undersökningen visar att personliga kontakter är överlägset viktigast. Det är därför värt att lägga lite extra tid på att kartlägga det egna nätverket och hålla det à jour om sin jobbsituation. Men också att utöka det genom att ta direktkontakt med arbetsgivare och kanske ta en lunch tillsammans, säger Angélica Gustafsson, HR Talent Partner på Randstad, i en kommentar till undersökningen.

Klasskillnader påverkar jobbsöket

Ytterligare en slutsats av undersökningen att det skiljer något i svaren mellan de som tjänar mer och de som tjänar mindre

Bland höginkomsttagarna (över 35 000 kronor/månad) svarar 30 procent att de hittade sitt senaste jobb via det egna nätverket. Bland låginkomsttagarna (tjänar under 22 000 kronor/månad) är motsvarande siffra 25 procent.


Fem steg för ett effektivt jobbsökande

  Gör ordentlig research om arbetsgivare, deras branscher och deras värderingar.

Jobba fram en stark pitch som baseras på din spetskompetens och din unika personlighet. Tänk ut vad just du kan erbjuda arbetsgivaren och varför ni skulle passa bra ihop.

Agera proaktivt genom att kontakta arbetsgivare du vill jobba hos, även om det inte finns någon tjänst ute.

Var inte rädd för att följa upp dina kontakter med mejl och telefonsamtal.

Se över dina profilsidor, bilder och övrigt innehåll i sociala medier. Ge ett så seriöst intryck som möjligt, men våga också vara personlig. Utöka ditt nätverk genom att lägga till rätt personer på sociala medier, ta initiativ till möten med rekryterare och andra intressanta människor samt gå på seminarier eller event som knyter an till din bransch.

Källa: Randstad