När Silicon Valley Bank stängdes ner i fredags och amerikanska myndigheter tog kontroll över tillgångarna var det den näst största kollapsen i USA:s historia, enligt Wall Street Journal. Dollarn och amerikanska obligationsräntor faller efter de senaste turerna kring den kollapsade banken Silicon Valley Bank (SVB), rapporterar TT.
En av bankens storägare är svenska pensionsjätten Alecta. De har investerat i banken sedan 2019 och hälften av innehavet köptes under förra året. Efter nedstängningen kan Alecta ha gått miste om nio miljarder, enligt Ekot.
– Det är givetvis så att en nedgång inte är bra, säger Jacob Lapidus, presschef på Alecta.
Alecta förvaltar 1 200 miljarder kronor varav ungefär 500 miljarder är placerade i ungefär hundra aktier, enligt Lapidus.
– Det här är en av de aktierna. Det är väldigt mycket pengar men för en enskild sparare utgör det ungefär 6–7 promille av kapitalet. För den enskilda spararen är det en väldigt liten andel.
Varningssignaler
Det fanns flera varningssignaler innan Silicon Valley Bank kraschade. Banken hade investerat stort i amerikanska statsobligationer som minskade snabbt i värde när räntorna steg och folk började ta ut pengar från banken under det fjärde kvartalet, säger Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på banken Erik Penser, till Sveriges Radio.
– Förra veckan sålde vd:n aktier i banken. Hur tänker man då som investerare?
Alecta kommer nu att se över hur man gjort analysen.
– Men om man placerar hundra aktier kommer vissa gå bra och vissa väldigt dåligt. Om alla investeringsbeslut gick väldigt bra så vore det ju det ultimata, säger Jacob Lapidus.
De som redan har gått i pension behöver inte oroa sig, enligt Lapidus. Men för pensionären och Alecta–kunden Sven–Erik Andersson, 75, har nyheten väckt många frågor.
– Jag tänkte: Kommer det här påverka min pension? Man har ju tänkt på de tidigare bankkrascher där det gått riktigt illa för en del, som Lehman Brothers, säger Sven–Erik Andersson.

Sven–Erik tycker informationen har varit knapphändig från Alecta.
– Jag hade önskat att de hört av sig och informerat om att ”såhär är det, vi har förlorat si och så mycket pengar med den här kraschen, det påverkar inte dig som… ” Det är dåligt att de inte skickat ut ett meddelande till sina pensionärer, säger Sven–Erik Andersson.
Främst påverkas sparare som är födda efter 1979 med premiebestämd pensionsförsäkring hos Alecta.
– Man behöver titta på helhetsavkastningen. Om man tittar enskilt på hur aktieplaceringarna har gått i år så har de gått upp mer än 6 procent. Fastän den här enskilda investeringen är mycket dålig, har det året hittills gått bra för spararen.
Fakta: Pensionssystemet
Varje år sätter arbetsgivaren av pengar till din tjänstepension upp till du är 65 år. Hur mycket beror på din lön. Beroende på din ålder tillhör du normalt sett antingen avtalet ITP1 eller ITP2.
ITP1 har personer födda 1979 eller senare (men det kan också vara så att arbetsgivaren har valt att alla anställda ska tillhöra ITP1).
Man kan själv välja vem som ska förvalta tjänstepensionen bland några utvalda bolag. Väljer du inte alls placeras tjänstepensionen automatiskt hos Alecta i en traditionell försäkring utan återbetalningsskydd och som betalas ut så länge du lever. En traditionell försäkring innebär att det är förvaltaren som sköter dina pengar.
ITP2 har personer födda 1978 eller tidigare och består av två delar, en förmånsbestämd och en premiebestämd pension.
Förmånsbestämd pension innebär att du är garanterad pension motsvarande en viss procent av din slutlön. Pensionens storlek beror på din lön och tjänstetid. Du kan inte själv välja eller påverka hur dina pengar placeras för denna del av tjänstepensionen. Pengarna förvaltas av Alecta.
Premiebestämd tjänstepension innebär att arbetsgivaren betalar in motsvarande 2 procent av din lön från och med 28 års ålder.
Du kan själv välja vem som ska förvalta din tjänstepension bland några förutvalda bolag. Väljer du inte alls placeras tjänstepensionen automatiskt hos Alecta i en traditionell försäkring utan återbetalningsskydd och som betalas ut så länge du lever.
Det innebär att större delen av de som går i pension de närmaste tjugo åren till stor delen har förmånsbestämd försäkring och inte påverkas av avkastningen på kapitalet, enligt Alecta.
Källa: Pensionsmyndigheten/Alecta
Ytterligare nedstängning
På söndagen meddelade USA:s finansdepartement, centralbanken Federal Reserve och bankövervakningsmyndigheten FDIC i ett gemensamt uttalande att de stänger den New York-baserade kryptobanken Signature Bank, skriver TT.
Alecta är delägare även i den. Det svenska pensionsbolaget har investerat motsvarande 3,2 miljarder kronor i Signature bank, rapporterar Ekot.
Amerikanska myndigheter uppger att alla bankens kunder ska skyddas och att inga förluster kommer att ”bäras av skattebetalarna”. Aktieägare skyddas däremot inte.
Signatures aktie föll mer än 22 procent i fredagens handel på Wall Street.
DETTA VET VI
• I fredags kollapsade den amerikanska nischbanken Silicon Valley Bank, där svenska Alecta är storägare. De har investerat i banken sedan 2019 och hälften av innehavet köptes under förra året. Efter nedstängningen kan Alecta ha gått miste om nio miljarder.
• På söndagen stängdes ytterligare en bank ner av amerikanska myndigheter, kryptobanken Signature. Alecta är delägare även i den och har investerat motsvarande 3,2 miljarder kronor.
• Bankernas kunder skyddas, enligt amerikanska myndigheter – men inte aktieägarna.
• På måndagen raderades två tredjedelar av den amerikanska nischbanken First Republics marknadsvärde ut i terminshandeln inför måndagens handel, skriver TT.
•Det innebär ytterligare en miljardsmäll för svenska pensionsjätten Alecta – som har ett stort innehav även i den.
• 2022 sålde Alecta av det sista av innehavet i svenska bankerna Handelsbanken och Swedbank som en del av en satsning på nischade banker i USA.