I dag, onsdag, släpps Google Assistant på svenska. Den virtuella assistenten jobbar, precis som Apples Siri och Samsungs Bixby, med maskininlärning och kan svara på användares frågor.
Till sin hjälp har assistenten röstigenkänning, naturligt tal och sökmotorn Googles hela arkiv.
– Google Assistent bygger på mycket av den kunskap och teknologi vi utvecklat över många år, och kan nu genom dess lansering här i Sverige även hjälpa svenskspråkiga användare i deras vardag, säger Anna Wikland, Sverigechef på Google, i ett pressmeddelande.
LÄS MER: Googles robotröst väcker skräck – för människolik
Google Assistant ger liv åt 70-talsfiguren
Tekniken kan komma att revolutionera företagens kundrelationer – och de har redan tagit fram tjänster med hjälp av plattformens utvecklingsverktyg.
– Vi har gjort en röstassistent som vi döpt till Mon-Ica, en figur från förr som vi plockat upp igen. En uppdaterad version. Med henne kan kunden få hjälp med inköpslistor och recept, säger Samuel Young, chef för Icas innovationsavdelning Ica X, till Computer Sweden.

LÄS MER: AI-assistenten Amelia får sparken från banken
SJ är på rälsen med nya tekniken
Figuren blir ett kärt återseende för alla 70-talsnostalgiker.
Statliga tågjätten SJ hoppas också kunna dra nytta av Google-tekniken.
De har tagit fram en assistent som ska hjälpa resenärer med trafikinformation och siktar på en målgrupp som i huvudsak utgörs av pendlare.

LÄS MER: Sparkades av H&M-leverantörs fabrik – ville få bättre villkor
H&M:s Google assistent: en inredningsspecialist
– Innan avresa kollar resenärer ofta upp när tåget går eller annan information för sträckan. Då såg vi hur en röstassistent kunde förenkla för dem. Man kan nå informationen i dag, genom att öppna telefonen, öppna appen och sen gå till trafikinformation. Men detta är ett enklare sätt, säger Ida Svensson, ansvarig för digital innovation och verksamhetsutveckling på SJ, till Computer Sweden.
Funktionerna i SJ:s röstassistent
Ställa frågor om trafikläget, för en station eller ett tåg och få svar om spår och avgångstider.
Resenären kan ställa in favoritsträcka som SJ kommer ihåg så att det blir ännu enklare att fråga om trafikinfo.
Småprata och lära sig nya saker om tåget.
Källa: SJ
Klädjätten H&M har sedan tidigare utvecklat en Googlebaserad assistent som fungerar som inredningsspecialist i H&M Home på den brittiska marknaden.