Modellens oväntade protest – under modevisningen

Ayesha Tan Jones under Guccimodevisningen.
Foto: WWD/SHUTTERSTOCK
På Instagram berättar modellen mer om protesten.
Foto: SKÄRMDUMP/INSTAGRAM / SKÄRMDUMP/INSTAGRAM

På söndagen visade modehuset Gucci upp sina nyheter inför våren och sommaren 2020.

Men modevisningen inleddes med en oplanerad protest av en av modellerna, skriver The Guardian

”Att presentera de här problemen som rekvisita för att sälja kläder i dagens kapitalistiska klimat är vulgärt”, skriver modellen Ayesha Tan Jones på Instagram.

Guccis modevisning som hölls under modeveckan i Milano inleddes med att modeller åkte fram på ett rullband med en tom blick, i klädda helvita uniformer och modehusets tolkning av tvångströjan.

Men en av modellerna, Ayesha Tan Jones, protesterade mot kläderna och höll upp sina händer med texten:

Psykisk ohälsa är inte mode”.

En presstalesperson från Gucci bekräftade efter visningen att protesten inte var planerad och på Instagram skriver modellen själv om protesten.

”Som konstnär och modell som själv har kämpat med psykisk ohälsa och har haft familjemedlemmar och närstående som har tacklats med depression, ångest, bipolaritet och schizofreni gör det ont att se ett så pass sort modehus som Gucci använda det här bildspråket som ett koncept för ett flyktigt modetillfälle”, skriver Ayesha Tan Jones.

”Vulgärt, fantasilöst och stötande”

Modellen fortsatte sitt uttalande på Instagram och menade att det är dålig smak av Gucci att använda sig av tvångströjan och kläder som hänvisar till psykiska patienter samtidigt som de rullas fram på ett rullband ”som en bit fabrikskött”.

https://www.instagram.com/p/B2t-g4bAB59/

”Att presentera de här problemen som rekvisita för att sälja kläder i dagens kapitalistiska klimat är vulgärt, fantasilöst och stötande för de miljoner människor runtom i världen som drabbats av dessa problem”, skriver Ayesha.

Modellen hyllas nu i sociala medier för sin protest mot det stora modehuset.

”Total respekt till dig Ayesha som står upp och får din röst hörd så effektivt. Stort mod och vishet!”, skriver en person.

”Det är här SÅ fantastiskt!!!! Tack och bra gjort, du är en inspiration”, skriver en annan.

Kommer inte säljas 

Guccis creative director Alessandro Michele uttalande sig i en presskonferens efter visningen och menade att han hade tänkt på ”mänsklighet och uniformer”.

– En uniform är någonting som blockerar och begränsar dig – som gör dig anonym. Som gör att du följer reseriktningen, fortsatte Alessandro Michele vid presskonferensen skriver The Guardian.

En talesperson för Gucci sa senare att jackorna och tvångströjorna ”var ett budskap för modevisningen och kommer inte att säljas”.

Ayesha Tan Jones lade upp en föklaring på sitt agerande på sin Instagram-story. Klicka vidare i bildspelet för all text.
Ayesha Tan Jones lade upp en föklaring på sitt agerande på sin Instagram-story. Klicka vidare i bildspelet för all text.
Foto: Instagram/ayeshatanjones

Svenska supermodellen Elsa Hosk i plagg med 2100 diamanter:

Victoria Secrets skapelse är dekorerad med 2 100 diamanter.