Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Modejätten Ellos anklagas för ”femwashing” i reklam

Historien om Ellos – från kaffesäckar till miljardvinst
Modeföretaget Ellos har anmälts till Reklamombudsmannen för sin reklamkampanj ”Made by women”.
Foto: Ellos hemsida / Ellos hemsida
Enligt Fair action, som står bakom anmälan, använder sig Ellos kampanj av ”femwashing”.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES

Modeföretaget Ellos har anmälts till Reklamombudsmannen för sin reklamkampanj ”Made by women”.

Bakom anmälan står organisationen Fair action som menar att reklamen är vilseledande och ett exempel på ”femwashing” då modeföretaget inte vill svara på vad kvinnorna som tillverkar deras kläder i Bangladesh och Indien tjänar.

– Vi menar att den här reklamkampanjen innehåller överdrivna påståenden som saknar substans, säger Maria Sjödin på Fair action till Sveriges Radio.

I reklamkampanjen ”Made by women” säger sig modeföretaget Ellos ta ställning för jämställdhet och kvinnliga rättigheter. Samtidigt vill Ellos inte offentliggöra arbetsvillkoren och lönerna för sömmerskorna i Bangladesh och Indien som syr en stor del av företagets kläder.

Det rapporterar ”Plånboken” i Sveriges Radio P1.

Nu har därför den ideella organisationen Fair action anmält modeföretaget till Reklamombudsmannen.

Anklagas för ”femwashing”

De menar att Ellos har använt sig av ”femwashing”, ett begrepp som används för att beskriva marknadsföring som använder sig av feministiska budskap på ett vilseledande sätt, i kampanjen.

– Ellos verksamhet bygger på att kvinnor i till exempel Bangladesh och Indien syr kläderna och vi menar att det blir ihåligt att använda sådana här feministiska slagord om man inte samtidigt kan svara på frågor på vad sömmerskorna tjänar, säger Maria Sjödin till Sveriges Radio.

Så svarar Ellos

Johan Kromer, sortimentschef på Ellos, har i en skriftlig kommentar till Fair action svarat på anmälan. Han skriver att företaget ”välkomnar extern granskning av den egna marknadsföringen”.

”Vår utgångspunkt är alltid att värna om våra kunder och bidra till ansvarsfull marknadsföring. Vi kommer att se över att kampanjens innehåll, som formulerades 2019, fortfarande uppfyller sitt syfte att utgöra inspiration för bolagets huvudsakliga målgrupp”, skriver han.

SE MER: Hör hemliga inspelningen med Ellos-grundaren

Hör hemliga inspelningen med Ellos-grundaren