Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Möbeljätte döms för plagiat – tvingas förstöra sina bord

ORIGINALET: Asplunds Palais Royal säljs för från 37 550 kronor.
Foto: Asplunds
KOPIAN: Mios matbord Cord säljs för från 7 995 kronor.
Foto: Mio
En av inlagorna till domstolen, som visar att ”Palais” blev årets möbel 2018.
Foto: Patent- och marknadsdomstolen

Mio förbjuds att sälja sitt matbord ”Cord”.

Möbelutvecklaren Asplund har hävdat att möbeljätten plagierat deras prisbelönta designerbord ”Palais Royal”.

Domstolen går nu på Asplunds linje.

– Det här känns så mycket större än vårt case, säger den kreativa chefen Sandra Asplund.

Möbelbråket handlar om matborden ”Palais Royal”, från Asplund, och ”Cord”, från Mio.

Det är två pelarbord med en rund bordsskiva i ekfanér och med rundstavar på underredet. Det första lanserades 2018 och vann då flera priser, det andra 2020.

Asplund anser att Mio har kopierat deras matbord, och för ett år sen stämde möbeldesignbolaget möbelvaruhuset. Man menar att ”Palais Royal” är upphovsrättsskyddad brukskonst, bland annat på grund av ”skaparnas val, disposition och kombination av de olika elementen” – och att Mio har gjort intrång på detta.

Det här är Asplund

■ Asplund är ett varumärke som drivs av bolaget Galleri Mikael & Thomas Asplund. Det bildades 1990, då som galleri för att visa upp möbler som konstverk. 

■ I dag säljer man möbler, mattor och inredningsdetaljer. Man samarbetar med svenska formgivare, och vill tillverka produkter med ”rena, eleganta former med en tidlös design”.

■ Asplund har en egen butik i Stockholm, och säljs också via bland annat Svenssons, Länna och Severins.

■ Palais Royal är matbord designade av Eva Lilja Löwenhielm och Anya Sebton för Asplund och började säljas 2018. Samma år utsågs de bland annat till årets möbel av Sköna hem och Residence Magazine. Borden är handgjorda i Sverige och kostar från 37 550 kronor.

Mio: Enkel design

Mio håller inte med.

Möbeljätten menar att bordens design ”bygger på enkla variationer av tidigare känd formgivning” och ”saknar tillräcklig originalitet” och därmed inte bör skyddas av upphovsrätten. Bolaget hävdar också att ”Cord” har tagits fram utan att man haft kännedom om Asplunds matbord, och snarare är inspirerat av tidigare formgivning från Mio.

Under utredningen har parterna lyft fram flera detaljer:

Bordsskivornas diameter och tjocklek, antalet rundstavar och materialval. Det har handlat om ”Palais Royal”-bordets karakteristiska element och om hur tillverkningen – med bland annat ett specialverktyg – har gått till.

Det här är Mio

■ Mio är en svensk möbelkedja som grundades i Helsingborg 1962.

■ Från början var bolaget en inköpsorganisation med syfte att pressa ner priserna genom att köpa större volymer. Det kallades ibland för ”prutkedja”.

■ I dag är det, sen 2006, en franchisekedja. Man har butiker på 70 platser runtom i Sverige och bedriver även e-handel.

■ Mio ägs sen det startade 1962 av handlarna.

■ ”Cord” är en möbelserie med flera soff-, mat- och sidobord, som har sålts sen sommaren 2020. Det matbord som bedöms likna Palais-bordet kostar från 7 995 kronor.

Asplund: ”Svårt att hävda sig”

– Vi jobbar jättemycket med att utveckla produkter. Vi tillverkar alla våra möbler i Sverige, är noga med att allt ska gå rätt till och är långsiktiga. Våra möbler hålla länge och kunna bli framtida klassiker, säger Sandra Asplund, kreativ chef på Asplund.

Hon säger att hon och kolleger i den svenska möbelbranschen upplever att de ”hela tiden”, i olika grad, blir plagierade.

– Det här är ett speciellt fall för oss då det är ett bord som fick stor uppmärksamhet när det släpptes. Det är mentalt stressande att stora bolag kan göra vad de vill och sälja likadana produkter till ett lägre pris utan att vi förstår varför. Det är svårt att som mindre företag hävda sig mot detta, säger Sandra Asplund.

Hon vill lyfta frågan om vad det är som kostar i möbeltillverkning; råmaterial, design, utveckling, kunskap, att följa olika bestämmelser och regleringar.

– Vi står för en designutveckling som måste få fortsätta, och är stolta över varenda liten detalj vi gör.

Så resonerar Patent- och marknadsdomstolen

Patent- och marknadsdomstolen har tittat på de båda matborden och på flera andra bord, hållit ett antal förhör och gått igenom skriftlig bevisning.

Nu har domen fallit.

Patent- och marknadsdomstolen går på Asplunds linje och sammanfattar sin bedömning så här:

Palais-bordet är ”upphovsmännens egen intellektuella skapelse” och därmed originellt och skyddat av upphovsrätten. Domstolen menar att Cord-bordet är ”påfallande likt”, och att Mio inte kan bevisa att deras möbel är ”ett oberoende dubbelskapande”.

Nu förbjuds Mio att tillverka, marknadsföra och sälja sitt Cord-bord. Bryter bolaget mot det hotar ett vite om en miljon kronor.

Mio ska förstöra ”Cord”-matborden

Mio ska enligt domen också förstöra alla sina Cord-matbord, ersätta Asplund för kostnaden att sprida information om domen i annonser, betala rättegångskostnader på 2,3 miljoner kronor samt kompensera Asplund för ”utnyttjande av verk” och ”utebliven vinst”.

Här jämförs Asplunds bord (vänster) och Mios bord (höger) i en inlaga till domstolen.
Foto: Patent- och marknadsdomstolen
Borden finns i två olika färger hos båda tillverkarna.
Foto: Patent- och marknadsdomstolen
I utredningen har det handlat om detaljer som diameter på bordsskivan, skivans tjocklek och antalet rundstavar på underredet.
Foto: Patent- och marknadsdomstolen

Enligt rådmannen Linda Kullberg har målet till stor del handlat om huruvida ”Palais Royal” bör skyddas av upphovsrätten eller inte.

– Även om grundformerna för ett sådant pelarbord som det här har varit fråga om är enkla, har domstolen funnit att bordet distanserar sig från andra bord av samma slag som fanns på marknaden när Palais-bordet formgavs. Skaparna av bordet har enligt domstolen genomfört sin idé genom sådana fria och kreativa val som gör att bordet är upphovsrättsligt skyddat, säger hon i en kommentar.

Mio: ”Principiellt viktig fråga”

Mio ska nu gå igenom domen tillsammans med sina juridiska ombud, för att sen ta ställning till om man ska överklaga eller inte.

– Det här är en stor och principiellt viktig fråga och det finns ett prejudikatvärde i domar, säger bolagets vd Björn Lindblad.

Han fortsätter:

– Vi har haft en annan uppfattning än vad man har i domen och det är delar i den som vi inte tycker har blivit rätt tolkade eller belysta.

Vad för delar?

– Det handlar om verkshöjd och fria kreativa val, hur produkterna har tagits fram, vad det har funnits för liknande produkter tidigare och vad som är unikt.

Björn Lindblad tycker att domen ska ses i ett större perspektiv.

– Vad krävs för att en produkt ska upphovsrättsskyddas? Här är det ett runt bord med en pelare, det är en ganska generisk produkt.

Asplund: ”Många är frustrerade”

Sandra Asplund säger å sin sida att de på Asplund är ”otroligt lättade och nästan tårögda” över domen.

– Det känns så mycket större än vårt case. Det är så många som är frustrerade och kämpar med det här, säger hon.

– Det här fallet handlar inte i första hand om pengarna, utan att vi ville visa att man inte kan göra så här.

Jessica bygger möbler och Iphone i miniatyr

Se vad Jessicas familj hittade på för något under pandemin.