Mittmedia kan säga upp 3 av 4 journalister

Mittmedias vd Per Bowallius.
Foto: CATHARINA HUGOSSON

Lokaltidningskoncernen Mittmedia kan säga upp 75 procent av sina journalister, avslöjar Dagens Nyheter.

Man överväger att lägga ner flera tidningar och ersätta dessa med gratistidningar med en mindre utgivningstakt.

Men samtidigt dementerar Mittmedias vd Per Bowallius uppgifterna och menar att inget beslut är fattat, skriver VLT.

Dagens Nyheter avslöjar nya uppgifter om det dramatiska vd-bytet på Mittmedia, som slog ner som en bomb i mediesverige.

Thomas Peterssohn var vd för lokaltidningsjätten fram till den 5 juli då han avgick med omedelbar verkan – och ersattes av Per Bowallius.

Enligt Dagens Nyheter ska avgången ha föregåtts av ett dramatiskt styrelsemöte för koncernledningen på Arlanda den 2 juli.

På mötet presenterade dåvarande vd, Thomas Peterssohn, två olika riktningar för tidningens framtid.

Alternativ ett, som Thomas Peterssohn själv förordade, gick ut på att fortsätta fokusera på den digitala omställningen – och fortsätta dra nytta av prenumerationsintäkter från papperstidningen, samtidigt som utgivningstakten skulle minska stadigt.

Alternativ två omgavs av mer dramatik. Flera av koncernens tidningar föreslogs att läggas ned eller slås ihop med andra tidningar. De tidningar som återstod skulle sedan göras om till gratistidningar som bara skulle komma ut mellan en och tre gånger i veckan.

75 procent kan sägas upp

Dagens Nyheter skriver att den modellen förordats av Per Bowallius, när han var verksam som vd för Gisab, som ger ut Mitt i-tidningarna.

Gratistidningarna skulle kompletteras med en tidning som endast ges ut på helgen. Det skulle visserligen vara 21 lokala editioner – men med 80 procent gemensamt innehåll.

Det förslaget skulle medföra att koncernen skulle skära ner rejält i sin personalstyrka. Av 555 journalisttjänster skulle bara 133 finnas kvar, uppger Dagens Nyheter. De övriga 422 journalisterna, 75 procent av de redaktionella tjänsterna, skulle försvinna inför 2018.

Styrelseordförande: "Det övervägs"

Inget beslut fattades om de två alternativen – men styrelsen beslutade att göra sig av med Thomas Peterssohn som förordat det första alternativet. I stället ersattes han alltså av Per Bowallius, som förordat alternativet som medförde den kraftigt bantade personalstyrkan.

– Det är ingen hemlighet att jag och styrelsen hade skilda uppfattningar om strategin och att det var en tungt vägande orsak till att jag lämnade. Samtidigt så vill jag inte gå in på vilka de skillnaderna var eller vad styrelsen vill göra framåt, det är frågor som de får besvara, säger Thomas Peterssohn till Dagens Nyheter.

Jan Friedman, styrelseordförande i Mittmedia, säger till Dagens Nyheter att en övergång till gratistidningar ligger på bordet.

– Ja, vi har ju gratistidningar redan i dag, och det övervägs även i framtiden. Det kan också naturligtvis bli aktuellt med olika former av frekvensnedgång av den betalda morgontidningen och diskussion om i vilken utsträckning en betald daglig morgontidning finns kvar i framtiden, säger han.

Mittmedias vd dementerar uppgifterna

Men Mittmedias nye vd Per Bowallius vänder sig emot DN:s uppgifter. I en artikel i Vestmanlands Läns Tidning, VLT, dementerar han att scenariot ligger nära och uttrycker att det är taget ur sitt sammanhang.

– Det har inte fattats några som helst beslut om några strategiska alternativ i Mittmedias styrelse. Det handlar om alternativ, hur frekvensnedgång påverkar, övergång till gratistidning och en ny produkt i helgtidning. Men det är inga renodlade strategiska förslag, säger Per Bowallius.

Även i ett internt mejl går Bowallius emot DN:s uppgifter. Han beskriver sin önskan om att utveckla tidningarnas relation till sina läsare – samtidigt som ekonomin kan säkerställas. Men hur det ska uppnås är ännu inte klarlagt, skriver han.

Mittmedias vd befinner sig just nu på resa runt på koncernens olika redaktioner för att berätta om just det arbetets status.

"Processen kommer att pågå under tidig höst och involvera många, bland andra koncernledning, fackliga företrädare, utgivare, försäljningschefer, staber och en rad andra nyckelpersoner", skriver Per Bowallius i sitt mejl.

Så skulle tidningarna påverkas av förändringen

422 journalistiska tjänster skulle försvinna – 133 skulle vara kvar, enligt DN.

✓ Nerikes Allehanda och Örebroarn blir en och samma gratistidning. Kommer ut tre gånger i veckan.

✓ Länstidningen i Södertälje och Södertäljeposten slås samman. Kommer ut två gånger i veckan.

✓ Vestmanlands Läns Tidning blir gratistidning med tvådagarsutgivning.

✓ Norrtelje tidning blir också gratistidning med tvådagarsutgivning.

✓ Nynäshamns-Posten blir gratistidning med endagarsutgivning.

✓ Gefle Dagblad, Arbetarbladet och Mitt Gävle slås samman och kommer ut två gånger i veckan.

✓ Östersunds-Posten, Länstidningen Östersund och gratistidningen Östersund blir en. Kommer ut två gånger i veckan.

✓ Falu-Kuriren, Borlänge Tidning och Dala-Demokraten slås samman med flera tidningar i Dalarna och blir gratistidning i fem editioner. Ges ut tre dagar i veckan.

✓ Tidningarna i Hälsingland blir en gratistidning i fyra editioner. Kommer ut två gånger i veckan.

✓ Sundsvalls Tidning och Sundsvalls Nyheter blir en och kommer ut två gånger i veckan.

✓ Ångermanlands tidningar slås samman. Kommer ut i två editioner två dagar i veckan.

✓ Fagersta-Posten, Avesta Tidning och Sala Allehanda blir gratis. Kommer ut en gång i veckan.

Mittmedias titlar

Mittmedia har bland andra titlarna Arbetarbladet, Bollnäsnytt, Borlänge Tidning, Dalarnas Tidningar, Falu-Kuriren, Gefle Dagblad, Hudiknytt, Hudiksvalls Tidning, Ljusdals-Posten, Ljusnan, Länstidningen, Mora Tidning, Nya Ludvika Tidning, Nerikes Allehanda, Sundsvalls Tidning, Söderhamns Kuriren, Södra Dalarnes Tidning, Tidningen Härjedalen, Tidningen Ångermanland, Vestmanlands Läns Tidning, Örnsköldsviks Allehanda och Östersunds-Posten.