Mikael Damberg, S, om Telia: ”Kommer granska affären”

Telia köper hela Bonnier Broadcasting.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Näringsminister Mikael Damberg, S, säger att affären ska granskas.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Elisabeth Svantesson, M.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Foto: LISA MATTISSON
Foto: Epa / COMPIC
1 / 8

Telia köper hela Bonnier Broadcasting – och därmed blir staten storägare i TV4.

Både regering och opposition är kritiska till köpet.

Under ett möte med Telias ordförande meddelade näringsminister Mikael Damberg, S, på fredagseftermiddagen att man nu ska granska affären.

– Jag har varit tydlig mot ledningen med både min oro och min kritik, säger han.

Att Telia köper Bonnier Broadcasting av Bonnier AB betyder att det statligt ägda Telia tar över kända tv-bolag som TV4, C More och finländska MTV.

Svenska staten är redan enskilt största ägare i Telia, med ett innehav av 37 procent av bolaget. Samtidigt äger staten, genom en stiftelse, även SVT.

Det betyder att staten får kontroll över en stor del av den svenska tv-marknaden.

Näringsminister Mikael Damberg, S, är mycket kritisk till affären. Kritik som han säger också har framförts till Telias ledning under processen.

– Bolaget har varit väldigt tydliga med att de inte informerar oss på något annat sätt än övriga aktieägare. Däremot har jag träffat bolagets ledning under den här tiden och då har jag varit tydlig med både min oro och min kritik. En av de bärande delarna i min kritik har varit att vi inte har någon politisk ambition att staten ska äga marksänd tv, säger han.

Damberg: ”Tagit kontakt med Moderaterna”

Efter att affären offentliggjorts kallades Telia Companys ordförande, Marie Ehrling, till näringsdepartementet för ett möte med Mikael Damberg.

Mötet startade klockan 14 på fredagen och ska ha pågått i cirka 45 minuter. Telias argument för affären ska då ha presenterats.

– Jag var tydlig på slutet på mötet med att vi kommer gå igenom och granska den här affären, utifrån principer om mediemångfald och mediernas oberoende. Min och regeringens ambition har aldrig varit att staten ska äga marksänd tv, säger Mikael Damberg.

Men han vill inte gå in på alternativ för hur regeringen ska kunna stoppa affären. Att sälja Telia i sin helhet är inte ett alternativ av säkerhetspolitiska skäl, enligt näringsministern, som dock inte helt utesluter att stycka bolaget.

– Jag har tagit kontakt med Moderaterna som har efterfrågat en dialog och med Näringsutskottets ordförande för att säga att jag gärna kommer till deras sammanträde för att presentera och föra diskussioner om vägar framåt, säger han och fortsätter:

– Jag börjar inte en diskussion med att utesluta alternativ. 

Än är affären av Bonnier Broadcasting inte helt i hamn. Konkurrensverket ska titta på den, och helt klart beräknas det inte vara förrän andra halvan av nästa år.

Telias vd Johan Dennelid har sagt att beslutet inte ligger hos staten. 

– Vi har noterat att vissa ägare är positiva och vissa är negativa. Det här är inget beslut för ägarna, det är ett styrelsebeslut. Vi har bedömt att den här affären kan gå igenom en konkurrensprövning och därför vill vi göra den, säger han till DN

Moderaterna öppnar för att stycka upp Telia

Affären har under fredagen väckt kritik och oro hos många riksdagspartier, däribland Moderaterna.

– Det är en olämplig affär och det är djupt problematiskt att staten blir den stora aktören på mediemarknaden, säger Elisabeth Svantesson, M.

Om Moderaterna blir del av regeringsmakten efter valet i september är hon öppen för att stycka upp Telia och sälja av tv-delen.

– Jag menar att man kan agera och fördjupa diskussionen som handlar om att stycka upp Telia i flera delar, säger hon.

Enligt Elisabeth Svantesson har hon krävt överläggningar i frågan med regeringen under en längre tid, innan Mikael Damberg hörde av sig i frågan under fredagen.

SD öppnar för styckning av bolaget

Även Sverigedemokraterna öppnar för en liknande lösning, och delar Moderaternas kritik mot affären.

– Vi har varit starkt kritiska till det här sedan det blev aktuellt. Det är problematiskt att staten indirekt, via dominerande innehav i Telia, blir ägare av annan marksänd tv, där man sedan tidigt indirekt även har kontrollen över public service, även om det inte finns en politisk styrning, säger Mattias Bäckström Johansson, riksdagsledamot för SD i näringsutskottet.

Han säger att han har förståelse för Telias affärsmässiga fördelar av affären, men att staten inte bör vara inblandad. 

Han vill stycka bolaget så att staten kan behålla den viktiga IT-infrastrukturen.

– Då kan den här affären genomföras men infrastrukturen läggs i ett enskilt bolag där staten kan behålla sitt ägande, säger Mattias Bäckström Johansson.

Liberalerna vill sälja Telia

Jan Björklund, Liberalerna, riktar skarp kritik mot regeringen.

– Det är djupt olämpligt. Staten ska inte äga alla stora tv-kanaler. Jag förstår inte varför regeringen inte har stoppat detta. Det är märkligt, säger han.

Med bara några veckor kvar till riksdagsvalet säger Jan Björklund att man kommer att avvakta med konkreta åtgärder. Blir det en alliansregering efter valet kommer Telia att säljas, säger han.

– Detta visar att Telia inte ska vara ägt av staten. Telia agerar som ett kommersiellt bolag på en fri marknad, men då ska inte staten vara ägare. I synnerhet inte när staten redan äger två stora tv-kanaler. 

Stefan Löfven: "Sista ordet inte sagt"

Stefan Löfven, statsminister, vill inte spekulera om scenarion framöver, men är tydlig med sin åsikt om affären.

– Sista ordet är ännu inte sagt. Staten har uttryckt tydligt att det inte finns något intresse att ha den typen av ägande, säger han till TV4 Nyheterna

Mikael Damberg, närings- och innovationsminister (S).
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mikael Damberg säger att tidigare regeringar undersökt möjligheten att sälja av statens innehåll i Telia, men att man då kommit fram till att det inte gått av säkerhetspolitiska skäl, och att dessa argument knappast blivit svagare de senaste åren.

Elisabeth Svantesson, M, tycker att regeringen agerat för svagt för att stoppa Telias köp av Bonnier Broadcasting.

– Regeringen borde ha satt ned foten och visat som största ägare att det här är en affär som inte borde bli av, menar hon.

Jan Björklund, L, tycker att regeringen agerat håglöst sedan planerna på köpet av Bonnier Broadcasting blev kända.

– Jag förstår inte vad de håller på med. Om de vill stoppa det hade de redan kunnat göra det innan det gick så här långt, säger han.

Mattias Bäckström Johansson, riksdagsledamot för SD i näringsutskottet, delar inte Svantessons och Björklunds kritik till regeringens agerande.

– Jag vet inte vad man har sagt informellt i samtal, säger han.

Mikael Damberg menar att staten som storägare inte har inflytande nog att påverka sådana här beslut:

– Det är så det går till i aktiebolag. Styrelsen fattar beslut och har att informera alla aktieägare på samma sätt. Det är ingen annorlunda ordning för oss än för någon annan.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skriver om affären, som han kallar ”helt logisk”:

”Runt om i medievärlden ritas kartorna om och trenderna är tydliga: telekomjättar köper innehållsbolag. Givet det som sker är Telia Companys köp av affärsområdet Bonnier Broadcasting naturligt.”