De första 100 dagarna av ny regering har präglats av svekdebatt, ål-gate och Nato-kaos. Löftet om mellan 6-10 kronor billigare drivmedel vid pump blev 41 öre och ungefär samtidigt rasade debatten om vad som verkligen hade sagts om när elstöder skulle vara på plats – löftet var 1 november, i realiteten kommer pengarna i februari.
Nu verkar det som att ytterligare ett löfte hänger löst.
Tre veckor före valet lovade Moderaterna att införa en paus i amorteringskravet. Enligt Elisabeth Svantesson skulle det kunna ske med en gång och ”det behöver inte utvärderas eller utredas”.
Nu, fyra månader efter valet, finns inget förslag om en paus i amorteringskravet och finansmarknadsminister Niklas Wykman (M), kan inte säga vad som krävs för regeringen ska föra fram ett sådant förslag. Det rapporterar Svenska Dagbladet.
– Jag har inga fler besked kring amorteringskravet att lämna än det att vi har gett uppdraget att se över ventilen, säger Niklas Wykman, till tidningen.
Det uppdrag Wykman hänvisar till är att Finansinspektionen (FI) ska utreda hur den nuvarande så kallade ”ventilen” fungerar.
Inflationen spelar roll
”Ventilen” är den möjlighet som bolånetagare har att till sin bank begära undantag från amorteringskravet, om det finns särskilda skäl för det så som exempelvis sjukdom, arbetslöshet, eller ovanligt höga elräkningar.
När det gäller kravet på amortering så spelar nivån på inflationen roll.
För att bekämpa den höga svenska infaltionen har Riksbanken höjt styrräntan fem gånger de senaste nio månaderna och ytterligare höjningar är i sikte. Enligt Niklas Wykman vore det oansvarigt att besluta om en paus i amorteringskravet nu, eftersom det kan motverka effekten av Riksbankens räntehöjningar. Det viktigaste nu är att få bukt med inflationen.
Om regeringen framgent, i ett läge med lägre inflation, kommer presenteras ett förslag om pausat amorteringskrav vill Wykman inte svara på.
– Jag kommer inte låsa mig kring ett agerande utifrån ett mått. Man måste alltid göra en samlad bedömning kring ekonomin.