Polisen väljer bort att utreda småbedrägerier

Orsaken till de nya riktlinjerna uppges vara bristande resurser att möta det stora antalet anmälningar som kommer in.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Anmälningar om bedrägerier som berör tankkort läggs på hög.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Fram till årsskiftet kommer Stockholmspolisen bara att utreda mindre bedrägerier i undantagsfall. Det rapporterar Sveriges Radios Ekot. 

Det handlar bland annat om bedrägerier som berör tankkort och mobiltelefonabonnemang.

– Det är ju tillfälligt att avkriminalisera de brotten, säger en person som jobbar vid polisen till Ekot.

Ekot rapporterar att det dessutom finns beslut kring att bevismaterial i normalfall inte ska hämtas in om det gäller ärenden som understiger 5 000 kronor.

– Detta sänder fel signaler. Det signalerar att det är fritt fram, säger Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel till Ekot. 

Det handlar i praktiken om en avkriminalisering av de brotten, uppger en person som jobbar vid polisen till Ekot.


”Det är ju tillfälligt att avkriminalisera de brotten”

– Ja det här beslutet att vi inte ska jobba med ärenden som är under 5 000 kronor, det är ju tillfälligt att avkriminalisera de brotten. Det är ju en generell förundersökningsbegränsning, säger personen till Ekot.

Orsaken till de nya riktlinjerna uppges vara bristande resurser att möta det stora antalet anmälningar som kommer in.

25 332 bedrägeribrott anmäldes i hela Sverige under oktober månad. Under hela 2017 var siffran drygt 200 000. I bara Stockholm rör det sig om mellan 100 och 150 nya fall varje dag, skriver Ekot. 

Från oktober och fram till nyår gäller ett nytt beslut i Stockholm: En rad kategorier ska lämnas helt utan åtgärd. Det gäller så kallade vd-bedrägerier, mobiltelefonabonnemang, romansbedrägerier, utländska investeringsbedrägerier och gällande tankkort, rapporterar Ekot. 

Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, menar att folk generellt redan i dag är missnöjda med att det inte görs tillräckligt för att stoppa bedragarna. Trots det säger hon till Ekot att man inte bör vara orolig då man är ute och julhandlar då sannolikheten inte alltid är lika stor som det sägs i medierna. 

LÄS MER: Bedragare på Tinder lurade Åsa på 140 000 kronor 

Vd-bedrägerier innebär att en person utger sig för att vara vd vid ett företag. Personen skickar ett mejl till en annan person vid samma företag och ber denne person att göra en överföring till ett konto. Ofta rör det sig om stora summor, och snabba överföringar. 

Romansbedrägerier eller ”kärleksbedrägerier” är när en bedragare utger sig för att vara intresserad av ett förhållande. Relationen byggs upp under lång tid – men när personen ska resa till Sverige uppstår alltid problem. Offren uppmanas att betala saker som flygbiljetter, visumkostnader och sjukhusräkningarna. När bedragaren väl fått pengarna försvinner ”kärlekspartnern” spårlöst.

– Dessvärre ligger de kriminella ofta steget före. Men branschen har blivit bättre och tänker mer säkerhet. I samband med att man tar fram nya produkter och tjänster tänker man ofta på hur detta kan missbrukas av kriminella, svarar Nina Jevler Ekot på frågan kring hur förberedd handeln är på nya bedragningstekniker. 
LÄS MER: Facebookbedrägerierna du ska akta dig för 

Riktlinjerna kan förlängas

Bedrägerisektionen vid Stockholmspolisen har just nu 8 000 öppna bedrägeriärenden. Chefen Jessika Nilson bekräftar för Ekot att de nya riktlinjerna gäller sedan oktober och fram till årsskiftet. De kan därefter eventuellt förlängas.

Hon säger dock till Ekot att undantag från riktlinjerna kan göras och att arbetsbördan är orsaken till den nya ordningen.

– Vi hade ett kärvt läge med en liten resurs och ett inflöde som hade ökat 15 procent jämfört med förra året. Så vi behövde hantera det här för att göra det bästa för målsägande men samtidigt ha en bra arbetsmiljö. Så det här var ett sätt att hantera det helt enkelt. Och så jobbar vi aktivt i de här ärendena också, säger Jessika Nilson till Ekot.