Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Många redo att vittna: "Är fasansfulla saker"

Ian Lundin har delgivits misstanke om medhjälp till grovt folkrättsbrott.
Foto: Olle Sporrong
Detsamma gäller för Alex Schneiter.
Foto: Lundin Petroleum
När Lundin Oil etablerade sig i Sydsudan pågick inbördeskrig.
Foto: Okänd - / LUNDIN OIL

Invånarna torterades eller dödades om de inte lämnade sina hem åt oljebolagen.

Nu är 49 personer beredda att vittna mot Lundin Petroleum och de två toppchefer som delgivits misstanke om medhjälp till grovt folkrättsbrott.

– Mina klienter har upplevt fasansfulla saker och har mått väldigt dåligt, säger målsägandebiträde Göran Hjalmarsson.

När svenska oljebolaget Lundin Petroleum började sin oljeprospektering på Block 5A i nuvarande Sydsudan i slutet av 1990-talet pågick det ett inbördeskrig i området.

En av de stora konflikterna var om man skulle släppa in de olika internationella oljebolagen eller inte.

Regeringen var intresserad av att tjäna pengar, och understödda av olika milisgrupper började de attackera civilbefolkningen i södra Sudan för att de skulle evakuera sina hem och upplåta området till oljeutvinning.

– Först bombade de området för att skrämma bort folk. De som ändå stannade tvångsförflyttades sedan genom tortyr eller så blev de dödade, sa prästen James Koung Ninrew i en intervju med Sveriges Radio för två år sedan.

Misstänks ha ignorerat massmord

Han är en av de personer som bodde i området under den blodiga konflikten, men som överlevde genom att fly.

Svenske åklagaren Magnus Elving är förundersökningsledare för en polisutredning där Lundin Petroleums två toppchefer - styrelseordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter – delgivits misstanke om medhjälp till grovt folkrättsbrott.


LÄS MER: Lundin Petroleums toppar brottsmisstänkta


Misstanken grundar sig i att de ignorerade det massmord på civilbefolkningen som pågick medan de var verksamma i området.

Nu har Magnus Elving hittat 49 personer som överlevt fasorna och är villiga att ge sina vittnesmål vid en eventuell rättegång mot svenskarna.

Advokat Göran Hjalmarsson företräder omkring hälften av dem:

– Jag har fortlöpande kontakter med mina klienter, men eftersom det råder förundersökningssekretess kan jag inte berätta vad de har varit med om.

Han fortsätter:

– Det jag kan säga är att de har upplevt fasansfulla saker som jag inte kan gå in på. De har mått väldigt dåligt under långa perioder, men jag vill inte gå in på vad det beror på. De är ju brottsoffer och de har drabbats, sen vem eller vilka som bär ansvaret - det är ju det som den här utredningen håller på och utreder.

Hjalmarsson: Åtal kan komma till våren

Mycket tyder nu på att ett eventuellt åtal är nära förestående.

– Min uppfattning är att vi är inne i slutfasen nu och att det kommer ett beslut om åtal, inte på den här sidan årsskiftet men någon gång under våren skulle jag tro att vi får ett beslut, säger Göran Hjalmarsson.

Är du förvånad över att Lundins toppchefer blivit delgivna misstanke?

– Nej det är jag inte för det har pågått en förundersökning så många år. Men det är klart att det betyder något om man kommer fram till att delge någon en misstanke efter sju års utredning.

Vad innebär misstanken?

– Jag kan bara säga att det är ett av de mest allvarliga brotten som man kan bli misstänkt för. Grovt folkrättsbrott, det är utomordentligt allvarligt, säger Göran Hjalmarsson.

Lundin Petroleum uppger i ett öppet brev till sina aktieägare att "det saknas grund för alla anklagelser om felaktigt agerande av någon företrädare för Lundin".