Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Miljonregn över ministrar som lämnar Löfvens regering

Anders Ygeman har 133 000 kronor i månaden. Han har rätt till ett års statsrådspension. Eftersom han återgår till riksdagen sker en samordning av ersättningarna från riksdagen och regeringskansliet.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tolv ord och en namnteckning. Mer behövde inrikesminister Anders Ygeman inte skriva när han gjorde sin formella begäran om att lämna regeringen
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Anna Johansson har rätt till en statsrådsfallskärm som ger henne maximalt 133 000 kronor per månad under tolv månader.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Infrastrukturminister Anna Johanssons begäran om att få lämna regeringen.
Foto: LEF BRÄNNSTRÖM
En sekunds namnteckning av statsminister Stefan Löfven och Anna Johanssons karriär som infrastrukturminister var över.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Statsminister Stefan Löfvens namnteckning på torsdagsmorgonen där han låter inrikesminister Anders Ygeman lämna regeringen
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Avgående sjukvårdsminister Gabriel Wikström får 133 000 kronor per månad under maximalt tolv månader. Men han måste ansöka om att få statsrådsfallskärmen.
Foto: /IBL / /IBL
Statsminister Stefan Löfven har 168 000 kronor i månaden i lön.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
1 / 10

Anna Johansson, Gabriel Wikström och Anders Ygeman går inte lottlösa från regeringen.

Alla tre har rätt till statsrådsfallskärm - som ger maximalt 1 596 000 kronor.

En snabb namnteckning av statsminister Stefan Löfven och tre av hans betrodde ministrar var ute ur regeringen. Två av de tre som avgick efter regeringsombildningen har sina riksdagsplatser att falla tillbaka på. 

Alla tre har rätt till så kallad statsrådspension på 133 000 kronor per månad under maximalt ett år. Men det blir lite mer komplicerat för den som har en riksdagsplats. Enligt reglerna så sker samordning med riksdagsarvodet vilket betyder att de inte kan kvittera ut full ersättning från regeringskansliet.

Ersättningen kommer inte per automatik utan en ansökan måste lämnas in. Besluten tas av Statsrådsarvodesnämnden.

Så här ser det ut minister för minister:

Infrastrukturminister Anna Johansson, född 1971 från Göteborg, gift och fyra barn. Biträdande kommunalråd i Göteborg när hon valdes in i riksdagen efter valet 2014.


LÄS OCKSÅ: Transportstyrelsens chef Marie Ågren fick löneförhöjning under polisutredningen


Anna Johansson har rätt till full statsrådspension - eller avgångsersättning som är den formella benämningen - vilket betyder 133 000 kronor per månad i maximalt tolv månader. Ersättningen betalas ut månadsvis och är pensionsgrundande. Men väljer hon att återgå till riksdagen och inta plats 299 från Göteborgs valkrets, så sker avräkning från statsrådspensionen.

Inte full statsrådspension

Inrikesminister Anders Ygeman, född 1970, från Stockholm, gift och två barn. Valdes in som ersättare i riksdagen 1995, blev ordinarie från 1996 och blev minister i Stefan Löfvens regering efter valet 2014 med titeln inrikesminister.

Anders Ygeman har även han rätt till full statsrådspension i  maximalt tolv månader. Men eftersom han går tillbaka till riksdagen för att bli partiets gruppledare så blir det inget stort miljonregn över honom. Förutom riksdagsarvodet har han extra ersättning i egenskap av gruppledare - partiets ordningsman i riksdagen och nyckelspelare i riksdagsarbetet - och kan få del av statsrådspensionen efter så kallad samordning med ersättningarna från riksdagen.


LÄS OCKSÅ: Regeringen kräver att Transportstyrelsens tidigare chef Maria Ågren ska sparkas 


Eftersom Ygeman steg in i riksdagen redan 1995 omfattas han den så kallade inkomstgarantin enligt det gamla systemet i riksdagen. Om han valt att kasta i handsken och lämna rikspolitiken och därmed riksdagsplatsen, hade han hamnat i ett betydligt mer gynnsamt läge än sina kolleger som valts in i riksdagen efter 2014  För en riksdagsledamot som slutar i riksdagen enligt de gamla reglerna efter sammanlagt sex år eller mer  beror ersättningens storlek och längd på hur gammal personen är när han eller hon slutar i riksdagen.

Inkomstgarantin är pensionsgrundande under de fem första åren.

Riksdagsarvodet ligger i dag på 63 800.

Har ingen riksdagsplats

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström, född 1985 från Västerås. Ingen riksdagsplats att falla tillbaka på, men har rätt till full statsrådspension under tolv månader. Han måste dock ansöka om att få ersättningen utbetald. 133 000 kronor per månad i maximalt tolv månader betalas ut. Ersättningen betalas ut månadsvis och är pensionsgrundande.


LÄS OCKSÅ: Avgående SEB-chefen Annika Falkengrens ekonomiska klipp 


Sjukvårdsministern  lämnar på grund av hälsoskäl. Han sjukskrev sig i början av maj för stressrelaterade symptom.

– Jag har haft känningar under en längre tid. Det har kommit smygande och sedan accelererat. Jag har ju erfarenhet av det här sedan tidigare så jag har känt igen symtomen, sa han till Dagens Nyheter.

Gabriel Wikström har tidigare drabbats av en utmattningsdepression som 23-åring som det tog två år att återhämta sig ifrån.