Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Miljarder försvinner i oanvända presentkort

Presentkort - av alla sorter - kan verka som den perfekta lösningen. Men tänk efter en gång extra!
Foto: Jan Wiriden

Julklappsångest?

Skippa ändå att ta den lätta utvägen med presentkort.

Bara i Norge går 2,5 miljarder norska kronor förlorade på presentkort som inte blir inlösta, det visar en ny uträkning från Norges Handelshøyskole.

Presentkort kan verka som den perfekta lösningen när julhetsen känns av som mest men enligt professor Ola Grytten vid Norges Handelshøyskoles nya studie är det en dyrköpt gåva.

En av fem löser aldrig in sina gåvokort, och ett värde på motsvarande 2,5 miljarder norska kronor brinner inne varje år, enligt norska nyhetsbyrån NTB.

"De tjäna mycket"

Även Pia Kleppen Marken, direktör på Forbukerrådet i Hogaland tycker att du som konsument bör skippa presentkortet för att inte riskera att låsa dina pengar vid något som inte kommer till användning. Krångliga regler som att man bara får handla på rea kan också leda till att pengarna aldrig kommer längre än till gåvokortet.

– Då blir det en rejäl julklapp till köpmännen i stället. De tjänar ju mycket på att de inte används, säger hon till NTB.

Har du ett oanvänt presentkort liggandes hemma?