Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Miljardären skänker hundratals miljoner

Chefsstrategen: ”Så kan Ryssland kringgå sanktionerna med krypto”.
Miljardären Roger Akelius skänker hundratals miljoner till ukrainare som tvingas fly undan kriget.
Foto: LISA MATTISSON
En kvinna och hennes dotter som sökt skydd i ett skyddsrum i Kiev.
Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN

Under 1980-talet lärde den kontroversielle Roger Akelius svenskarna hur de skulle minska skatten. 

I dag intar han en särställning när det gäller välgörenhet till världens mest utsatta.

Han lovar att matcha alla Ukrainabidrag som ges till UNHCR och Unicef under hela mars genom sin välgörenhetsstiftelse Akelius Foundation. 

Får organisationerna in 200 miljoner kronor under mars dubblar han summan.

– Jag hoppas tvingas betala ut mellan 200–300 miljoner, säger han till Dagens industri.  

1985 blev Roger Akelius den förste i Sverige att producera ett datorprogram för deklarationer. Programmet kallades Sveriges mest piratkopierade mjukvara. 

På 1990-talet sålde han sitt skattebolag och grundade i stället Akelius Fastigheter AB. 

I dag är Roger Akelius god för åtskilliga miljarder. 

Men trots en hel del kontroverser kring hans fastigheter i bland annat Tyskland på senare år, så har bilden av honom förändrats. 

Stor filantrop

Det finns ingen svensk miljardär som skänkt så mycket till olika hjälporganisationer.

Hans välgörenhetsstiftelse Akelius Foundation är största bidragsgivare till SOS Barnbyar. För ett par år sedan hade organisationen fått ta emot över 700 miljoner kronor. 

Läkare utan gränser och Unicef är andra organisationer som på senare tid fått ta emot betydande belopp. 70 miljoner till FN-fonden var öronmärkta för utbildning av barn på flykt.  

Pengar har dessutom varit öronmärkta för gratis språkkurser i svenska för att underlätta för flyktingar att lättare komma in i samhället. 

Vill att regeringen tar emot flyktingar

”Åtagandet gentemot olika hjälporganisationer har fortgått under 2018 och 2019, med dubbleringar av insamlingarna för Läkare utan gränser, SOS Barnbyar, Unicef Sverige och UNHCR. Akelius uppskattade själv att summan för 2019 års donationer skulle uppgå till omkring 200 miljoner kronor”, skriver författaren Bengt Ericson i boken Maktspelarna.

Nu berättar fastighetsmiljardären för Dagens industri hur fantastiskt han tycker det är att se hur Europa går ihop för att hjälpa Ukraina och för att värna demokratin. 

Han är positiv till att hjälpa ukrainare som tar sig till Sverige, och understryker att de måste få hjälp av regeringen direkt.  

– Det viktiga är att de som vill jobba omedelbart ska få komma in i en verksamhet. Alltså inte bara skickas in i något läger och samlas där, utan de ska omedelbart få en chans att arbeta, det är mitt tips till regeringen, säger Roger Akelius till Di.  

”Den ryska konvojen är ett jätteproblem”

Enorm rysk militärkonvoj närmar sig Kiev – här rapporterar Mattias Carlsson om oron i den ukrainska huvudstaden.