Victorias bröllopsflyg var registrerat i skatteparadis

Bertil Hult och kronprinsessan Victoria.
Foto: IBL BILDBYRÅ
Planet som tog kronprinsessparet hem efter bröllopsresan.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllopsflyg och lyxyacht var registrerat i skatteparadiset Bermuda, avslöjar SVT:s Uppdrag granskning.

Den stormrike affärsmannen Bertil Hult, 76, ligger, enligt Uppdrag granskning, bakom det lukrativa upplägget som garanterar att minimalt med skatt tas ut.

I programmet, som sänds klockan 20.00 i SVT1 i kväll, försvarar sig hovet mot kritiken:

– Det är en god vän och att nyttja goda vänners färdmedel är det inget konstigt med, säger informationschefen Margareta Thorgren.

Nu kommer helt nya uppgifter om Paradisläckan, där den stormrike affärsmannen Bertil Hult, och hans EF-koncern, dras in. 

Men även den svenska kungafamiljen. 

Historien tar sin början 2010, när grundaren till språkreseimperiet EF, Bertil Hult, bjöd kronprinsessan Victoria och nyblivna maken prins Daniel på smekmånadsresan till Franska Polynesien. 

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på deras bröllopsresa.
Foto: OKÄND / OKÄND

Efter det storslagna bröllopet den 19 juni 2010 smög kronprinsessparet i väg för att lämna Sverige med flyg.

De hade fått låna Hults flygplan – med registreringsnummer VP-BEH. Ett privatjet, som nu visar sig vara registrerat på ett brevlådeföretag i Bermuda, uppger UG. 

Flygplanet ägs i sin tur av ytterligare ett brevlådeföretag, som även det i sin tur ägs av ett komplext bolagsnätverk, enligt SVT:s Uppdrag granskning.

813 plan skrivna på ön

Enligt Uppdrag gransknings kartläggning använder Hult två olika flygplan. Att de är registrerade på Bermuda är ingen slump. Enligt Uppdrag granskning är 813 flygplan skrivna på ön.

Juristbyrån Appleby, vars interna dokument är grunden för Paradisläckan, garanterar sina kunder att ägare kan "dra fördel av gynnsamma skatteförmåner på sin huvudsakliga verksamhetsort genom att registrera flygplan på Bermuda", skriver Uppdrag granskning. Enligt UG utlovas att varken inkomstskatt, vinstskatt, källskatt, reavinstskatt eller arvs- och gåvoskatt utgår.

EF tillbakavisar dock anklagelserna om att upplägget har med skatteflykt att göra.

"Vår bolagsstruktur världen över speglar den verksamhet vi bedriver i de olika länder där vi finns representerade, och avsikten med den strukturen är inte att ”undgå skatt”, som ni spekulerar i", skriver de i ett mejl till Uppdrag granskning.

Det finns ingenting i kartläggningen som visar på att agerandet är brottsligt.

När kronprinsessparet kom fram till Bora Bora väntade ytterligare en gåva med guldkant, signerad Bertil Hult: Där fanns en lyxyacht – den drygt 50 meter långa Erica XII – inklusive besättning.

Lyxyachten är också registrerad i skatteparadis, visar det sig av UG:s kartläggning. Enligt UG i ett brevlådeföretag på Bermuda – därifrån till ett annat brevlådeföretag på Malta.

Bertil Hults frikostiga gåva till kronprinsessan Victoria och prins Daniel efter bröllopet blev skarpt kritiserat när den uppdagades. Mutanklagelser riktades – men ingen förundersökning inleddes.

Karin Lennmor: "Hur ska man återgälda det?"

– Beslutet överensstämmer med hovauditörens bedömning och ärendet är nu utagerat vilket är tillfredsställande, sa den dåvarande informationschefen vid hovet, Nina Eldh.

Expressens kungliga krönikör Karin Lennmor säger så här efter avslöjandet om kungafamiljens inblandning:

– De anser att det här var en gåva från en nära vän. Det tycker jag också är okej. Problemet när man tar med en gåva från en nära vän, står man inte tacksamhetsskuld då? Hur ska man återgälda det? 

Fortsatt utnyttja planet

Trots massiv offentlig kritik har kungafamiljen, enligt Uppdrag granskning, fortsatt att nyttja Bertil Hults lyxiga plan. Hovet har bekräftat programmets uppgifter om att drottningen har använt planet för en resa 2013 till Kuwait, kungen på en resa till Sankt Petersburg 2013 och till Lissabon i somras lät kungaparet också sig bjudas på en resa till Moskva där vännen Bertil Hult hade fest. Expressen har sökt Bertil Hult. 

I somras lät kungaparet också sig bjudas på en resa till Moskva där vännen Bertil Hult hade fest. 

Hovets informationschef Margareta Thorgren säger till SVT:s Uppdrag granskning att hovet inte kände till att planet var registrerat med ett gynnsamt och lukrativt skatteupplägg.

– Bertil Hult är en god vän till familjen och hans ekonomiska förehavanden har ingenting med kungafamiljen att göra eller är någonting som hovet kan kommentera, säger hon till Uppdrag granskning.

Margareta Thorgren försvarar kungafamiljen.
Foto: ROSIE ALM/KUNGAHUSET.SE / KUNGAHUSET.SE

På frågan om hovet, mot bakgrund av vad de vet nu, hade kunnat agera annorlunda säger Thorgren:

– Det är ju en fråga man kan ställa sig, men återigen – det är en god vän och att nyttja goda vänners färdmedel är det inget konstigt med.

Andra kända namn i Paradisläckan

Flera högintressanta namn har dykt upp sedan Paradisläckan avslöjades. 

Utöver kungafamiljens vän Bertil Hult förekommer den stormrike finansmannen Christer Gardell. Han har 4,6 miljarder kronor i privat förmögenhet i ett holdingbolag på Malta. Därmed har han kunnat minska skatten med miljonbelopp. 

Svensk näringslivs ordförande Leif Östling förekommer i avslöjandet.
Foto: MAGNUS JÖNSSON

Ett annat namn är ordföranden för Svenskt näringsliv, Leif Östling, som har aktier värda 30 miljoner kronor i ett bolag på Malta – för att på så sätt undvika svensk skatt.

Finns namn på 2 000 svenskar

Den gångna helgen avslöjades Paradisläckan – Paradise Papers. Den handlar om 2 000 svenskar, som i största hemlighet placerat pengar i skatteparadis – för att undvika att betala skatt.

Paradisläckan handlar om 13,4 miljoner dokument som läckt ut från juristbyrån Appleby. 382 journalister i 67 länder har på kort tid granskat samtliga handlingarna och visat på hur internationella bolag – men också mycket rika personer – placerat pengar i skatteparadis.

Enligt sammanfattningen har uppemot 120 000 personer och företag hållit undan motsvarande 80 000 miljarder kronor från skatt.