Flera källor uppger för Expressen att medarbetarna på Metro inte fick sina löner på måndagen. I ett brev från vd Christen Ager-Hanssen till den hårt prövade personalen står det:
”Administrativt får man räkna med att det tar cirka en vecka innan marslönerna når de anställdas bankkonton.”
En medarbetare på Metro som vill vara anonym berättar om upptäckten på måndagsmorgonen att det inte hade kommit in någon lön på kontot.
– Det var inte jättekul. Allt man har läst hela helgen har känts rätt jobbigt. När sedan lönen, som arbetsgivaren ofta prioriterar, uteblir eller är fördröjd, då är det plötsligt ett steg värre, säger medarbetaren.
– Att Metro har haft ekonomiska problem är ingen hemlighet. Vidden av det har däremot inte varit känd. Det tycker man att anställda borde få veta innan det går ut externt.
Anställd: Frustrerad stämning
På redaktionen hölls ett möte med all personal under måndagsförmiddagen.
– Vi blev informerade om ganska mycket av det som har stått i framför allt er tidning under helgen. I övrigt var det mycket osäkerhet. Beskedet var att man ska avvakta. Men det är inget folk gillar att höra när lönen inte kommer, säger Metro-medarbetaren.
Hur var stämningen?
– Frustrerad. Det var mycket frågor, så klart, och det känns som att kommunikationen mellan dem i toppen inte har varit den bästa heller. Det var svårt att få svar.
Tycker du att ledningen borde ha kunnat hantera situationen på ett bättre sätt?
– Kommunikationen, definitivt. Vi har fått information internt efter att den har gått ut externt. Det skapar bara frustration. Ekonomin har jag inte insikt i.
Enligt Metro-medarbetaren fick de anställda strax efter arbetsdagens slut information i en intern kommunikationskanal om att det inte blir någon pappersutgåva av Metro på tisdagen.
Medarbetaren hoppas fortfarande på att situationen ska lösa sig.
– Metro är en fantastisk arbetsplats med trevliga kolleger och en redaktionell ledning som är jättebra. Men det är klart man blir orolig över framtiden när det kommer så här drastiska besked och beslut.
Ska ansöka om rekonstruktion
I informationen från vd bekräftas också Expressens uppgifter från i går om att Metro nu ansöker om en företagsrekonstruktion. Styrelsen i Metro Media House AB fattade beslutet i dag.
Thomas Eriksson, Metros publisher, skriver i ett sms till Medievärlden:
”Det är förstås en tung dag för alla anställda på Metro. Men vi har tappra medarbetare som fortsätter att leverera kvalitetsjournalistik till våra läsare”.
Han skriver även att de jobbar på en papperstidning till i morgon, tisdag.
Tidningen uppger att flera andra bolag som distribuerar Metro har skickat in anspråk till inkassobolag.
Bolaget Point Logistik, som levererar tidningen i Borås, Sjuhäradsbygden och Skåne, har krav på över 260.000 kronor. Företagets vd säger till Medievärlden att de kommer att sluta distribuera tidningen om Metro inte betalar.

”Väldigt hastiga besked”
Samtidigt reagerar Ulrika Hyllert, ordförande i Svenska journalistförbundet, starkt på Christen Ager-Hanssens uttalanden i Expressen om att nedskärningar ska göras, och att varje anställd ska därefter ska prövas för eventuell fortsatt anställning.
– Vad jag känner till finns det inga MBL-förhandlingar gjorda och det här är väldigt hastiga besked om stora förändringar. Så beter man sig inte som ägare mot sin personal, säger hon.
Om det är så att anställda fått informationen om nedskärningar via media, vad säger du då?
– Jag tycker att det är respektlöst mot personalen. Vad jag läst i Expressen hur han uttrycker sig är det väldigt problematiskt, säger Ulrika Hyllert.
Att medarbetarna ska utvärderas, och att de som presterar bäst ska få vara kvar är något som journalistförbundet reagerar starkt på.
– Det finns väldigt många följdfrågor att ställa på allt han sagt. Jag är väldigt kritisk till hur vd:n och ledning agerat hittills.
Vad säger du om att medarbetare inte fått sin lön i dag?
– Det är häpnadsväckande hur man sköter sitt företag och hur man agerar mot personalen. Vi förväntar oss att de skaffar fram pengar under dagen och betalar ut löner. Det är oacceptabelt, säger Ulrika Hyllert.
Ulrika Hyllert hade på måndagen ett möte med ett femtontal av Metros anställda. Hon berättar att det just nu finns en stor oro hos personalen.
– Ingen är ju förberedd på att inte få lön och att arbeta på ett företag där det hela tiden kommer nya uppgifter om obetalda fakturor, säger hon.
– Vi kommer att göra vårt bästa för att företräda våra medlemmar så att de får de pengar som företaget är skyldigt dem.
Vid en eventuell konkurs kan det handla om att se till att de anställda får ut pengar från den statliga lönegarantin.
Hur var stämningen bland personalen?
– Det är så klart oroligt, samtidigt som alla är inställda på att fortsätta ge ut en tidning och göra bra journalistik. Sen finns det naturligtvis personer i ledningen som vill att allt ska lösa sig. Min bedömning är att besluten ligger ovanför deras huvuden, hos ägarna.
Journalistförbundets klubbordförande på Metro, Åsa Larsson, skriver i ett mejl till facktidningen Journalisten:
– Vi kräver att arbetsgivaren genast betalar ut lönen och har meddelat ledningen att det här är helt oacceptabelt. Redaktionen på Metro har alltid jobbat stenhårt och satt journalistiken i främsta rummet. Vi är stolta över vår tidning och vad vi åstadkommit under de här åren, även när det varit motigt. Nu kräver vi att arbetsgivaren löser den här situationen omedelbart. I första hand jobbar fackstyrelsen nu på att få fram information och svar på alla frågor,
”Vi kommer att titta på affärsmodellen”
Frågan är nu om Metro kommer att ges ut på tisdagen. I dag distribueras Metro som vanligt till de 761 000 läsarna runt om i Sverige. Men det var inte helt givet. I går frågade Expressens Leif Brännström:
Kommer papperstidningen ut i morgon?
– Det är inte upp till mig. Det bestämmer tryckeriet. Men jag har inte hört något annat, sa Metros vd Christen Ager-Hanssen.
Vad händer nu närmast med tidningen?
– Vi kommer att titta på affärsmodellen och vad är det vi ska leverera. Vi tror på en digital satsning, vi tror stenhårt på det digitala. Sedan kommer vi att ändra på print.
Ändringen av den tryckta tidningen innebär att papperstidningen ska ges ut färre dagar i veckan, bekräftar Christen Ager-Hanssen.

Varje anställd kommer prövas
Metro har i dag 120 anställda. Hur stor nedskärningen blir är oklart. Men varje anställd kommer prövas, säger vd:n.
– Vi kommer att göra det som behövs för att det ska bli lönsamt. Det är självklart att det blir personalneddragningar där vi tittar på vem som levererar och vem som inte levererar, säger han.
Expressen har de senaste dagarna granskat Metros ekonomiska läge och berättat att gratistidningen, som sedan 2017 ägs av Custos Group där Christen Ager-Hanssen är majoritetsägare, har tiotals miljoner kronor i skulder till bland annat Skatteverket, SL som sprider tidningen i Stockholmsområdet och hyresvärden Alecta som vill vräka Metro från redaktionslokalerna på Regeringsgatan.
Kronofogdemyndigheten har tömt de Metro-konton man hittat på banker.
Frilansare och kolumnister väntar på pengar
Nu visar det sig att också frilansare väntar på pengar.
Metros chefredaktör Thomas Eriksson ville dock inte ge några kommentarer på söndagen:
– Jag kommer att sitta upptagen i möten hela dagen. Jag kommer inte svara på frågor i kväll.
Några av tidningens kolumnister väntar på att få betalt.
– Fem-sex kolumners arvode för mig och min familj är mycket pengar, säger krönikören Roland Poirier Martinsson.
– Om jag får betalt denna vecka eller nästa kvittar det mig att det dröjt några veckor, det viktiga är att jag får betalt. Jag kan föreställa mig att det finns andra som befinner sig i en ekonomisk situation där de inte kan tänka lika generöst, men för mig kvittar det att fakturan inte har blivit betald så länge den blir betald.
Är du orolig?
– Ja, det är jag en smula. Jag ligger långt ner i hackordningen om det skulle bli en rekonstruktion. Då är inte en kolumnist den första som får betalt, men fem-sex kolumners arvode för mig och min familj är mycket pengar.
Samtidigt betonar han att han inte är missnöjd med Metros redaktion.
– Min redaktör är fantastisk, en av de bästa jag har jobbat med, säger Roland Poirier Martinsson.
”Man har alltid fått mejla och påminna”
En annan krönikör är Cissi Wallin. Hon har sedan tidigare valt att sluta skriva för Metro efter en konflikt med Thomas Eriksson. Slutfakturan är inte betald, den har dock inte förfallit än.
Cissi Wallin säger att betalningarna av fakturorna har varit sena sedan Christen Ager-Hanssen tog över ägandet av Metro.
– Jag fakturerar sällan, men de jag har skickat har alla en eller en och en halv månads försening. Man har alltid fått mejla och påminna.
– Det är klart det är tråkigt att inte få betalt, men jag har läst att de har större problem. Det är en jättesorglig historia. Att de som jobbar där drabbas av en riskkapitalist som inte kan hantera pengar är supertråkigt för dem.