Metro lägger ner all sin journalistik – blir debattsajt

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Metros ägare Christen Ager-Hanssen.
Foto: Leif Brännström

Nyhetsförmedlaren Metro lägger ner all journalistisk verksamhet – och kommer i stället att satsa på att vara en debattsajt med kommersiellt innehåll, uppger en källa med insyn till Dagens Nyheter, DN

– Hela den fasta journalistiska verksamheten ska läggas ner, säger DN:s källa.

Expressen har också fått uppgifterna – och under måndagen väntas de kvarvarande journalisterna och säljarna få lämna sina jobb. 

Under fredagen kom beskedet om att nyhetstidningen Metro ska läggas ner. Däremot skulle varumärket finnas kvar och bland annat ha kvar sin jobbförmedlingstjänst. 

– Jag har sagt hela tiden att det inte behövs några journalister. Jag har rekommenderat styrelsen att säga upp alla journalister och i stället satsa kommersiellt på det som är affärsmässigt rätt. Vi jobbar inte med journalistik, det här har varit vår plan hela tiden under rekonstruktionen , sa ägaren Christen Ager-Hanssen till Expressen. 

Enligt uppgift till Expressen kommer de sex journalisterna som jobbar kvar på tidningen bli uppsagda under måndagen, även de åtta kvarvarande säljarna väntas få samma besked, på beslut av styrelsen. 

– Det här är jättetråkigt. Det har varit så många turer kring Metro, det är inte alls bra skött. Nu måste jag från ena dagen till den andra ut och söka jobb, sa en Metro-medarbetare till Expressen i fredags. 

Metros nya debattsajt kommer att styras från London

Nu rapporterar DN Kultur mer detaljerat hur varumärket Metro kommer att drivas vidare. 

Sajten Metro ska bli ett forum för debatt med betalt innehåll. Expressen har också tagit del av uppgifterna och kan berätta att debattverksamheten kommer att styras från London. 

Beräkningar som Metro gjort har visat på att verksamheten kan ge mellan 40 och 50 miljoner kronor per år. 

Att få en debattartikel publicerad på sajten kommer att kosta 5 000 kronor för en privatperson. Företag kommer att få betala mer för att få texter publicerade och pensionärer mindre, rapporterar DN. 

Uppgifter: Nyhetstidningen Metro läggs ner.