Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maud Olofsson sa nej till granskning av Postnord

Maud Olofsson (C) var näringsminister när svenska och danska posten slogs samman.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Dåvarande riksrevisor Eva Lindströms brev till dåvarande näringsministern och Centerledaren Maud Olofsson i oktober 2008.
Postnords kontor i Solna.
Foto: WIKI COMMONS

Riksrevisionen ville få rätt att granska Postnord. 

Men dåvarande näringsminister Maud Olofsson (C) sa nej, skriver Dagens Nyheter.

Innan sammanslagningen av svenska och danska posten begärde Riksrevisionen att få granska verksamheten i bolaget och förorda revisor.

Dåvarande riksrevisor Eva Lindström skrev ett brev till dåvarande näringsministern och Centerledaren Maud Olofsson i oktober 2008, skriver DN. Eva Lindström påpekade att Postens arbete var samhällsviktigt och att företaget hade en dominerande roll på marknaden. Därför behövdes det demokratisk insyn och kontroll.

Men sju månader senare fick hon ett nej från Maud Olofsson.


LÄS MER: Katastrofala siffror för Postnord under 2016


Ministern skrev att varken den danska eller svenska staten har ett ”eget bestämmande inflytande” i bolaget, utan att de delar lika på makten.

Hon hänvisade till att Riksrevisionen enligt lagen har granskningsrätt endast när svenska staten har ett bestämmande inflytande i ett bolag.

Den danska riksrevisionen har rätt att granska även aktiebolag där den danska staten är minoritetsägare. Den danska riksrevisionen har därför haft rätt att granska Postnord, medan Riksrevisionen i Sverige inte kunnat göra det. 

Miljardnota till svenska skattebetalare

Den danska delen av Postnord gick back med över en miljard förra året medan den svenska delen gjorde vinst. På onsdagen meddelade bolaget att man kommer att säga upp 3 500 – 4 000 anställda i Danmark. 

Många av dem har avtal som ger dem rätt till tre årslöner vid uppsägning. Därför blir nedskärningen under de första åren dyr för bolaget. 

De svenska skattebetalarna kan få hosta upp 1,8 miljarder kronor.


LÄS MER: Postnord ger miljardnota till skattebetalare 


Nuvarande näringsminister, Socialdemokraternas Mikael Damberg har flera gånger uttalat sig om krisen i Postnord – där han sagt att han ”ärvt ett äktenskap” av Maud Olofsson. 

Enligt vad Dagens Nyheter erfar skulle han helst se att den danska, förlusttyngda delen av verksamheten knoppas av.

I slutet av mars väntas en rapport som Mikael Damberg beställt av experter vara klar. Då får man svar på om det är möjligt att koppla loss den danska delen av Postnord.

DN har sökt Maud Olofsson, som befinner sig utomlands och vill inte kommentera.