Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Matpriserna stiger med 21 procent – ägg och mjölk upp över 30 procent

Matpriserna har inte stigit så mycket sedan 1950-talet, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).
Foto: Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN

Matpriserna har inte stigit så mycket sedan 1950-talet, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Ägg, mjölk och smör är över 30 procent dyrare än för ett år sedan – och priset på purjolök och blomkål har gått upp nära 80 procent.

Matpriserna fortsätter att elda på inflationen. Priserna på livsmedel stiger med nära 21 procent i februari på årsbasis.

”Under 1970- och 80-talen ökade livsmedelspriserna också mycket, men inte lika snabbt som de gör nu. Vi får gå tillbaka till 1951 för att hitta den senaste tolvmånadersperioden då matpriserna ökade med över 20 procent”, säger John Eliasson, prisstatistiker på SCB, i en kommentar.

Priset på fetter, ägg och mejeriprodukter har stigit med över 30 procent det senaste året.

När det kommer till enskilda livsmedel så sticker purjolök och blomkål ut, som har stigit med nära 80 procent på ett år.

Även jämfört med januari stiger grönsakspriserna kraftigt.

”Priserna på grönsaker brukar stiga i februari, men inte så här mycket. Till exempel gick priset på blomkål upp med 48 procent i februari jämfört med januari. Tomater ökade med närmare 38 procent och paprika med nästan 34 procent” säger John Eliasson i en kommentar.

Det är endast en vara som minskat i pris jämfört med februari förra året, nämligen salladskål som backar med 1,5 procent.