Mariana, 27, blev lurad av "Tina" på Blocket

Mariana Dalarsson, 27, hamnade i bedragarens nät – men lyckades ta sig ur i sista stund.
Foto: Privat
Flera andra har också råkat ut för seriebedragaren "Tina Walter".
"Man fick känslan av att det var en vanlig person", säger Mariana Dalarsson, 27, som polisanmält bluffen.
Foto: Privat

Bedragaren kallar sig "Tina Walter" och säger sig bo i Tyskland.

Hon scannar köp- och säljsajterna för att lura svenskar på tusentals kronor – genom falska mejl från betaltjänsten Paypal.

– Hon frågade saker om soffgruppen jag sålde, som när den var köpt och vilka mått den hade. Man fick känslan av att det var en vanlig person, säger Mariana Dalarsson, 27, som polisanmält bluffen.

Seriebedragaren kallar sig "Tina Walter" och säger sig bo i Tyskland. Hennes jaktmarker är köp- och säljsajter, som Blocket, och hennes byten svenskar som säljer möbler eller andra otympliga varor.

Mariana Dalarsson från Stockholm hamnade i bedragarens nät – men lyckades ta sig ur i sista stund.

Det började med ett meddelade från "tyskan".

– Vi hade lagt ut en soffgrupp på Blocket och så hörde den här personen av sig på hygglig engelska. De ställde frågor om soffgruppen, om saker som inte framkom av annonsen. När vi hade svarat på den första rundan frågor så skrev hon "Jag kan tänka mig att köpa det här", säger Mariana Dalarsson.

Bedragarens taktik att ställa intresserade frågor om säljarens vara är en taktik som bedrägeripolisen känner till väl.

– Det kallas för "social engineering" (socialt ingenjörskap). Det fins exempel på bedragare som startat i långa, detaljerade diskussioner med säljare av exempelvis motorcyklar. Om någon säger sig vilja köpa din Harley-Davidson från 1958 och känner till allt om den så känns det så klart tryggare för dig som säljare, säger Jan Olsson, vid polisens nationella bedrägericenter.


LÄS MER: Johanna, 18, råkade ut för Blocket-bedragare

Bluffmejlet "extremt övertygande"

Men "Tina Walter" hade ett par villkor för att betala 4500 kronor för Mariana Dalarssons soffgrupp.

– Eftersom hon bor i Tyskland så skulle hon använda sig av ett transportbud som skulle hämta sofforna åt henne. Och hon kunde bara betala via Paypal. Först skickade jag mitt bankkontonummer eftersom det kändes säkrare och smidigare. Men hon insisterade och till slut sa jag okej, eftersom jag har ett gammalt Paypal-konto.

Därefter kom ett mejl som utgav sig vara från Paypal, men var fejk, i vilket köpet bekräftades.

– Jag har handlat med Paypal förut och mejlet var extremt övertygande. De hade till och med bemödat sig om att göra adressen trovärdig. Bedragaren skrev att om transaktionen skulle gå igenom måste jag först skicka 3 000 kronor till hennes transportagent genom tjänsten Moneygram. Sedan skulle hon skicka betalningen för soffan, plus de 3000 kronorna. Redan där borde jag så klart ha anat oråd.


Flera andra har också råkat ut för seriebedragaren "Tina Walter".

"Transportagenten" satt i Belgien

Mariana Dalarsson besökte sedan ett Moneygram-ombud, som brukar finnas i kiosker, och förde över de 3000 kronor till den påstådda transportagenten, som fanns i Belgien.

Men efter överföringen så anade hon oråd. Hon gjorde en internetsökning på "Tina Walter" och adressen varifrån Paypal-mejlet hade skickats.

– Jag såg vad som hade skrivits och kontaktade Moneygrams kundtjänst och hade jättetur – trots att det hade gått tre timmar så hade bedragaren inte hunnit ta ut pengarna. De flesta sådana här bedragare hämtar ut pengarna efter fem minuter eftersom de har begränsad tid på sig innan kunden upptäcker vad som har hänt.

Mariana Dalarsson skickade kopia på sin polisanmälan och på mejlväxlingen med "Tina Walter" till Moneygram, så att de skulle kunna spärra bedragaren från tjänsten.


LÄS MER: Blocket-bedragare lurade flera på bostad

"Tina Walter" fortsätter härja – trots polisanmälan

Men två månader senare så vittnar människor på Facebook fortfarande om hur "tyskan" har lurat, eller försökt lura dem.

Kathrin Eissa, 25, från Norrköping lade i förra veckan ut en säljannons med en antik lampa på Blocket och fick ett meddelande från "Tina Walter".

– Hon frågade om lampan var hel och om jag kunde tänka mig att gå ner i pris. Hon verkade väldigt seriös och professionell. Sedan ville den här personen att jag skulle skaffa Paypal-konto och att varan skulle skickas till Tyskland. Jag försökte skapa ett konto, men det gick inte som tur var.

"Man fick känslan av att det var en vanlig person", säger Mariana Dalarsson, 27, som polisanmält bluffen.
Foto: Privat

Kathrin Eissa: "Kommer bara handla vissa varor"

Kommer du fortsätta handla på köp- och säljsajter?

– Ja, fast bara med vissa varor. Och om det är en utländsk köpare kommer inte jag att gå vidare, säger Kathrin Eissa.

En strategi som Jan Olsson tycker är klok. För bedragaren behöver inte kalla sig för "Tina Walter" och säga sig bo i Tyskland, de kan lika gärna uppge sig vara i Spanien eller England – och presentera sig under helt andra namn.

Men bluffupplägget är detsamma.

– Den här engelsmannen som då ska köpa din Ikeasoffa vill att du som säljare betalar för transportkostnad, skatt eller tullavgift genom ett säkert betalmedel som Paypal, säger Jan Olsson.

Så duckar du Paypal-bedragarna

• Rimligheten

Fundera på hus pass sannolikt det är att någon i ett annat land vill köpa dina möbler eller andra otympliga varor. Är det värt processen att skicka din vara till utlandet eller är det bättre att vänta på att en svensk köpare ska höra av sig.

• Gör sökning på köpare och mejladress

Om en person från utlandet vill köpa din vara så pröva först att göra en Googlesökning på personens namn. Envisas köparen med att använda Paypal, se till att undersöka vilken adress som Paypa-mejlet kommer ifrån.

• Är du säljare – skicka inte pengar

Om du säljer en vara så ska du inte först behöva betala köpare för att kunna sälja varan.

Så fungerar Paypal-bluffen – steg för steg

• Du har lagt ut en vara för försäljning på Blocket och får ett sms från en person som uppger sig vara intresserad av varan och säger sig bo i något annat land. Personen ber dig att mejla ett svar, och inte kommunicera över Blocket.

• Personen kanske försöker pruta på priset och ställer flera frågor om varan, för att öka trovärdigheten.

• Personen insisterar på att köpet ska ske över tjänsten Paypal.

• Därefter får du ett mejl, som uppges komma från "Paypals betalningsservice", som är fejk. I mejlet står det att personen, "köparen", har skickat betalning för varan och fraktkostnaden. Men för att transaktionen ska kunna slutföras behöver det föras över till exempel 3 000 kronor som "köparen" uppger sig ha betalt i extra transportkostnad till fraktbolaget. Dessa pengar uppmanas du att föra över genom postombud/Moneygram-ombud.