Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Många har återvänt till jobbet fast de inte vill

18 procent av de hemarbetande , något fler kvinnor än män, uppger att de tvingas tillbaka till arbetsplatsen mot sin vilja.
Foto: AdobeStock
Trängsel i kollektivtrafiken kan skapa oro bland jobbpendlare.
Foto: Sven Lindwall

Nästan var femte person som jobbat hemifrån under pandemin gick tillbaka till arbetsplatsen mot sin vilja, enligt en ny undersökning från Demoskop/Manpower.

Oro över smittspridning är en av de främsta orsakerna.

Allt fler har upptäckt att det går utmärkt att sköta jobbet hemifrån under pandemin. Lättare få ihop livspusslet, skönt att slippa timmar i bilköer eller i kollektivtrafiken till och från jobbet.

Under hösten har dock många fått återvända till arbetsplatser, och det har inte skett utan viss vånda.

När Demoskop på uppdrag av bemanningsbolaget Manpower frågade 2 798 svenskar varför de återvänt till arbetsplatsen svarade 18 procent att de ”tvingas av arbetsgivaren mot sin vilja”. Det är något fler kvinnor än män som ger det svaret.

Rädda för smittan

Nära hälften av de motvilliga uppger att de känner sig otrygga på grund av smittspridningen.

Totalt är det var fjärde svensk, 22 procent, som inte känner sig trygg på arbetsplatsen med tanke på smittspridningen av covid-19, enligt undersökningen.

Regeringens rekommendation i nuvarande smittoläge, ”Steg 1”, är att det ska ges möjlighet att arbeta hemifrån ”i viss mån”.

– När restriktionerna avvecklades beslutade många arbetsgivare att det var dags för medarbetarna att återvända till kontoret, men vi ser att det är nya tider med ändrade normer för distansarbete, säger Mikael Jansson, vd på Manpower Group Sverige i en kommentar.

– Som arbetsgivare är det viktigt att ha en dialog med medarbetarna om återkomsten och att lyssna till dem som känner oro.

Vill gå till jobbet ändå

Men långt ifrån alla trivs med hemarbetet. Man saknar kanske den sociala samvaron på jobbet, strukturen och rutinerna.

Drygt hälften av de tillfrågade svarade att de var OK med att gå tillbaka till arbetsplatsen. Var tionde uppgav till och med att man valt att återvända till arbetsplatsen efter distansarbete trots att chefen föredrar att de arbetar hemifrån.


TV: Så mycket minskade kaffenotan i pandemin