Många beredda ta banklån för julklappar

Inte för dyr jul. Lina Klockseth försöker hålla nere utgifterna när hon ska köpa julklappar åt sönerna Arian, 8 år, Mikkel, 7 år, och Gawan, 5 år.
Foto: Anna-Karin Nilsson

En av tre svenskar har ont om pengar till årets julklappar och många känner sig pressade att handla dyrare klappar än vad de har råd med, visar en färsk undersökning.

Samtidigt lägger föräldrar allt mer pengar på klapparna till barnen.

Lina Klockseth, 32, försöker att undvika dyra julklappar till sina barn.

- Man måste våga säga nej, säger hon.

Var fjärde svensk känner oro för att inte ha råd med julklappar inför årets julhandel och hela 70 procent vill, tillsammans med närstående, sätta ett maxtak på vad julklapparna får kosta, visar en undersökning med 1 000 personer från låneförmedlaren Advisa.

Många är beredda att ta ett banklån för att klara av julklappsbudgeten och en annan undersökning från Nordea visar att föräldrar med barn hemma lägger i snitt 4 000 kronor på julklappar i år, förra året var summan 3 600 kronor.

Jämför med andra

En orsak är att man är rädda för att ens egna barn ska ha det mindre bra än vad andra barn har, menar Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

- Julklappsbudgeten drar lätt i väg. Har men en stramare budget så bör man välja något som inte är så dyrt men som ändå är glädjande för barnet. Man kanske kan göra något tillsammans som inte kostar så mycket, säger hon.

Köper det nödvändiga

Lina Klockseth, 32, från Farsta i Stockholm har tre småbarn. Till dem köper hon nödvändiga julklappar som nya vinterkläder, sen lägger hon till någon roligare present som ett brädspel eller en bok.

- Jag förstår inte hur folk har råd med dyra julklappar. Jag tycker att man ger en felaktig bild av pengar till barnen om man bara köper dyrt, jag vill gärna att de ska uppskatta det de får. Julen är inte en tid för konsumtion utan en tid för att vila och umgås, säger Lina Klockseth.

Tänker du ta lån för att köpa julklappar?

Slimma dina julklappsutgifter som Lina Klockseth

Om du till exempel har dåligt samvete för att du inte hinner umgås med barnen tillräckligt mycket så behöver du inte kompensera dem med dyra julklappar.

Försök att förmedla att man ska bry sig om och glädjas åt det man får.

Våga säga nej och visa barnen att pengar inte är något man blir lyckligare av.

Är det något större som barnen behöver eller vill ha, exempelvis en ny cykel, gå ihop med andra i familjen och släkten.

Så gör du för att hålla julklappsbudgeten

Privatekonom Ingela Gabrielsson på Nordea ger sina bästa tips:

Gör en julbudget. Fundera ut var din ekonomiska gräns går och överskrid inte den.

Fundera på vad ordet önskelista står för och undvik att ha dåligt samvete för att du inte köper allt som står på den.

Förklara för dina närmaste vad du har för ekonomiska förutsättningar så undviker du press.

Prata ihop dig med de du ska fira jul med. Hur ska ni göra med julklappar, kanske kan ni ha begränsat antal paket per person, att alla köper för en begränsad summa eller att exempelvis bara barnen får klappar.

Man kan ge bort saker som inte kostar pengar, bara en sådan sak som att ge varandra tid.

Många får sin lön tidigare än vanligt i december och använder pengarna till julmat och julklappar. Tänk på att det lätt kan bli tufft ekonomiskt i januari sen.

Så mycket lägger vi på julklappar - år för år

2009: 2 740 kronor

2010: 2 740 kronor

2011: 2 720 kronor

2012: 3 145 kronor

2013: 3 166 kronor

Källa: Nordea