Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mäklare: Säljare måste acceptera lägre priser

Köparnas betalningsvilja har sjunkit med mellan 10 och 15 procent – och säljarna får välja mellan att gilla läget eller skjuta upp försäljningar.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Säljare får anpassa sig nedåt snarare än att köpare behöver gå upp för att möta säljares höga förväntningar, säger mäklarchefen Erik Olsson.
Foto: PRESSBILD / PRESSBILD

Efter guldruschen på bostadsmarknaden – nu har höstkylan hunnit ikapp säljarna och köparna har momentum. 

Deras betalningsvilja har sjunkit med 10 till 15 procent. 

– Just nu leder köparna på poäng. Säljare får anpassa sig nedåt snarare än att köpare behöver gå upp för att möta säljares höga förväntningar, säger Erik Olsson, vd för fastighetsmäklaren med samma namn, till Nyhetsbyrån Direkt

Efter en långvarig dragkamp mellan säljare och köpare på den svenska bostadsmarknaden tycks nu de förstnämnda ha fått vika ner sig. 

LÄS MER: Mäklarnas panik – bostadsrätter reas ut 

Antalet försäljningsobjekt har ökat med 50 procent

Köparnas betalningsvilja har sjunkit med mellan 10 och 15 procent – och säljarna får välja mellan att gilla läget eller skjuta upp försäljningar. 

– Men just nu leder köparna på poäng. Säljare får anpassa sig nedåt snarare än att köpare behöver gå upp för att möta säljares höga förväntningar. Det hänger samman med att utbudet av bostäder är så pass stort, säger Erik Olsson till Nyhetsbyrån Direkt. 

De, för säljare, dystra siffrorna har duggat tätt den senaste tiden. Under måndagen släppte SBAB statistik från sin bostadssajt Booli som visade att antalet bostäder till försäljning ökat med cirka 50 procent för både Stockholm och riket som helhet. 

LÄS MER: Nu svämmar Stockholm över av bostäder till salu

Mäklare: "Har aldrig varit med om något som liknar det här"

Det blir färre besökare på visningarna och mindre drag i budgivningarna. 

– Köpare är mindre benägna att dra i gång snabba budgivningar. När den osäkrare marknaden nu hållit i ett tag börjar en större andel säljare anpassa sig, säger Erik Olsson till Nyhetsbyrån Direkt. 

I fredags berättade Expressens Dina Pengar om hur desperata bostadsmäklare larmar om en  allt kyligare marknad.

– Jag har aldrig varit med om något som liknar det här under min karriär, så här tufft har det inte varit på hela 2000-talet, berättade en av mäklarna. 

LÄS MER: Till salu – Sveriges dyraste lägenhet

Mäklarnas oro backas upp av statistiken från Booli

Deras oro får näring av de senaste säljsiffrorna från Booli som visar att var tionde bostadssäljare i Stockholm och Uppsala tvingas sänka utgångspriset, och att trenden är liknande för riket som helhet. 

Budgivningarna i Stockholms län, och snittet för hela riket, är på den lägsta nivån sedan 2013.  

Utbudet av lägenheter till salu i riket var under oktober 47 procent fler än motsvarande period förra året.