Magdalena Andersson: Skatten kommer att höjas

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

En ny stor skattereform kommer att innehålla skattehöjningar, menar finansminister Magdalena Andersson.

– Jag tror att alla skatter kommer att komma upp på bordet och att det kommer att handla om både höjningar och sänkningar, säger hon till Dagens Industri

Socialdemokraterna har tvingats till flera anpassningar för att få till den överenskommelse med C, L och MP som blev klar i januari.

I en intervju med Di berättar nu finansminister Magdalena Andersson om den kommande stora skattereformen som ska tas fram under mandatperioden.

Och till skillnad från en tidigare intervju med Di där Centerledaren Annie Lööf menade att syftet med skattereformen var att sänka skattetrycket, menar Andersson snarare att det inte är huvudmålet.

Magdalena Andersson: ”Behöver skatteintäkter”

– Det är inte mitt syfte med skattereformen, säger hon till tidningen och menar att inget i avtalet säger att den samlade skattenivån ska sänkas.

– Min ingång är att vi behöver skatteintäkter för att säkra välfärden i den demografiska situation som vi befinner oss i, fortsätter Magdalena Andersson.

I uppgörelsen framkommer det att finanssektorns skatteandel ska öka, men hur man ska gå tillväga för att lyckas är inte ännu klart.

Till Di säger Andersson att både Annie Lööf och Jan Björklund (L) har skrivit under på att fördelningspolitiken ska förbättras i den kommande reformen, och hon därför förväntar sig att även de andra partierna har idéer på hur man jobbar för att lyckas med just det målet.