Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så påverkas du av nya skatteförslaget

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Foto: JOHAN JEPPSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Finansminister Magdalena Andersson
Foto: JOHAN JEPPSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP).
Foto: JOHAN JEPPSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen vill sänka skatten för 7,5 miljoner svenskar, säger finansminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff.

– Det ska bli mer pengar i plånboken för vanligt folk, säger hon. 

Regeringen föreslår sänkta skatter vid onsdagens pressträff. 

– Vi presenterar tre skattesänkningar som riktar sig till vanligt folk – samtidigt som vi stimulerar återhämtningen. Tyngdpunkten ligger på låg- och medelinkomsttagare, säger Magdalena Andersson vid pressträffen.

Finansministern meddelar att skattesänkningarna kommer att beröra omkring 7,5 miljoner svenskar. Förhoppningen är att få i gång svensk ekonomi efter coronapandemin.

– När vanligt folk får mer pengar i plånboken, då säljs det mer kaffe på kaféer och mer mat på restauranger. Då blir det också fler som får möjlighet att jobba, säger hon.

Mer pengar i plånboken

En förstärkt skattereduktion kommer, enligt förslaget att införas från och med den 1 januari 2022. Där kommer alla med en årsinkomst på över 265 000 kronor enligt en huvudregel få skattelättnader på 2 820 kronor per år. Proportionerligt blir skillnaden störst för personer med låga och medelhöga inkomster.

Den andra skattesänkningen gäller de som står utanför arbetsmarknaden. Där tas skatteklyftan bort för de med sjuk- och aktivitetsersättning. Det tredje förslaget gäller skattelättnader för kostnaden för att vara med i a-kassan. 

Enligt finansminister Magdalena Andersson kan ”vanligt folk” förvänta sig mer pengar i plånboken efter årsskiftet. Vid pressträffen tog Andersson upp flera exempel för att illustrera hur stor skattesänkningen blir. 

En löntagare med en månadsinkomst på 25 000 kronor får 110 kronor mer i plånboken varje månad. En pensionär med en månadsinkomst på 18 000 kronor (medianinkomsten för en pensionär i Sverige) får 124 kronor mer i planboken varje månad. 

Totalt väntas förslagen kosta omkring 10 miljarder kronor.

C och V välkomnar beskedet

Budgetförslagen från Magdalena Andersson är utformade för att locka till sig Vänsterpartiet och Centern för att få igenom den kommande höstbudgeten.

Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson välkomnar efter pressträffen flera av regeringens förslag, framför allt beskedet att ta bort skatteklyftan för sjuka människor. 

På frågan om det är en rimlig sänkning svarar hon: 

– Vänsterpartiet har själva förslag på att sänka skatten för låginkomsttagare och i det här läget är det en bra konjunkturstimulans. Det vi däremot är bekymrade över är att eviga skattesänkningar urholkar välfärdens finansiering. Vi såg under pandemin hur äldreomsorgen fungerade, hur sjukvården var underfinansierad och personalen hade redan slitit ut sig innan pandemin började. 

– Det får konsekvenser i andra änden och det är därför som det är viktigt för oss att de som har gynnats under lång tid i den ekonomiska politiken, de välbeställda och rikaste i samhället, betalar mer i skatt. Här förväntar vi oss att regeringen också lägger fram en finansiering. Det rimliga vore att nästa presskonferens handlar om hur man höjer kapitalskatterna för de mest välbeställda, säger Ulla Andersson. 

”Något som uppskattas av Centerpartiet”

Magdalena Andersson hoppas även att den allmänna skattesänkningen, som berör 7,5 miljoner svenskar, ska tillfredsställa Centerpartiet.

– Det viktigaste för oss är att vi lägger fram en budget som är bra för Sverige och svenska folket. Sen är det naturligtvis ingen nackdel att konstruktionen på förvärvsavdraget är något som uppskattas av Centerpartiet, säger finansministern under pressträffen.

Martin Ådahl, Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson välkomnar regeringens flört gällande den breda skattesänkningen. Men Ådahl kräver samtidigt mer för att stödja den kommande höstbudgeten.

– Det är bra det regeringen kommer med, att sänka skatten får låg- och medelinkomsttagare. Men det räcker inte, om vi ens ska kunna överväga att rösta på regeringens budget då måste det vara en helhet som känns stark och lutar mot mitten. Och där är det alls icke tillräckligt, säger han till Expressen.

M och L kritiska 

Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna ställer sig kritisk till regeringens budgetförslag.

– Om man nu ska satsa på skattesänkningar ska det vara på de som jobbar. Nu får de som är utanför arbetsmarknaden signalen att de inte lönar sig att arbeta, säger han.

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, är frågvis efter pressträffen.

– Den stora frågan jag ställer mig efter dagens pressträff är vilka skatter som kommer höjas för vanligt folk eftersom Vänsterpartiet har sagt att de bara kan stötta en budget om höjningarna är lika stora som sänkningarna. 

Svantesson tror att skatten för sparande kommer höjas och att fastighetsskatten även kan komma att höjas.

– Inget kommer förvåna mig. 

Regeringens förslag för sänkta skatter.
Foto: Skärmdump / Regeringen
Regeringens förslag för sänkta skatter.
Foto: Skärmdump / Regeringen

”Återstår att se hur långt det här räcker”

Expressens Helena Gissén om vilka partier som är nöjda med de nya förslage

Ulla Andersson (V): ”C beter sig som om de vore i trotsåldern”

Regeringen vill sänka skatt för 7,5 miljoner svenskar

”Tre skattesänkningar – riktar sig till ’vanligt folk’”

Magdalena Andersson (S) om nya skattesänkningar i höstbudgeten