Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M-politiker misstänks förskingrat 48 miljoner

M-politikern Sten Heinsioo, 70, misstänks för förskingring.
Foto: Mariamoderaterna/Facebook
Pengarna skulle han använda för att finansiera en transport av 200 kilo guld från Afrika.
Foto: Alexlmx / Colourbox

M-politikern Sten Heinsoo, 70, misstänks ha förskingrat mångmiljonbelopp från fastighetsimperiet Einar Mattssons ägarfamilj.

Han skulle använda pengarna för att frakta hem 200 kilo afrikanskt guld, som en kvinna tipsat honom om.

– Ett solklart tillvägagångssätt för hur ett Nigeriabrevsbedrägeri går till, säger Anna-Lena Tapper på polisens Nationella bedrägericentrum.

Sten Heinsoo, som arbetat tre decennier för Einar Mattsson, säger själv:

– Pengarna har jag inte kvar hos mig utan de har jag kanske i min tur blivit lurad på.

Sten Heinsoo, 70, har en lång historia som anställd på fastighetsjätten Einar Mattsson (EM). Han har arbetat för koncernen i nästan tre decennier, varav många år som ekonomichef. I dag har han titeln senior advisor och sitter i styrelsen för fastighetsdelen i EM-koncernen.

Samtidigt sitter han som ersättare i landstingsfullmäktige för Moderaterna och har tjänstgjort som nämndeman i Stockholms tingsrätt. Nu misstänks han för att ha utnyttjat sin ställning i EM-koncernen och förskingrat mångmiljonbelopp från ägarfamiljen genom deras privata enskilda firmor.


LÄS MER: Amelia Adamo – därför går jag i pension nu

– Det jag kan säga är att en av våra medarbetare är misstänkt för ekonomisk brottslighet, men att brottet inte rör bolagets finansiella ställning, säger Stefan Ränk, vd i EM-koncernen och en av tre ägare som förlorat pengar.

Utbetalningarna fick Einar Mattsson att granska sin egen ekonomi. Koncernen kom fram till att mellan 45 och 48 miljoner kronor försvunnit i oriktiga utbetalningar med start i juli förra året. Sten Heinsoo misstänks ha upprättat en rad skuldbrev i falskt namn, och sedan själv godkänt dem.

Får inte lämna Stockholm

Polisen kunde agera blixtsnabbt när en polisanmälan, och Einar Mattssons omfattande utredningsunderlag, nådde dem i torsdags. Efter två timmar hade åklagare fattat beslut att anhålla Sten Heinsoo i sin frånvaro. Morgonen därpå greps han utanför sin bostad i centrala Stockholm.

På måndagen hölls häktningsförhandlingen. Stockholms tingsrätt beslutade att Heinsoo inte behövde häktas, men som sannolikt misstänkt för grovt bedrägeri är han belagd med reseförbud. Han får inte lämna Stockholms stad och måste anmäla sig hos myndigheterna en gång i veckan.

Sten Heinsoo har gjort vissa medgivanden. Han erkänner att han har fört över pengar på det sätt som åklagaren beskriver, men kan inte ta ställning till de exakta beloppen eftersom han inte haft möjlighet att räkna på siffrorna.

Heinsoo: "Kanske har blivit lurad"

I polisförhör har den förre ekonomichefen gett en uttömmande förklaring till sitt beteende. När Expressen når Sten Heinsoo säger han:

– Pengarna har jag inte kvar hos mig utan de har jag kanske i min tur blivit lurad på.

Har du några förhoppningar att få tillbaka pengarna?

– Ja, men hur goda de är kan jag inte veta just nu.

Har du för avsikt att betala tillbaka pengarna?

– Absolut.

– Nu vill jag inte säga mer.

Det hela började 2012 när Sten Heinsoo kom i kontakt med en kvinna. Förra året tipsade hon sedan om 200 kilo guld från Uganda.

Heinsoo var aldrig hemma hos kvinnan, men han hämtade flera gånger upp henne på en adress i där hon sa sig bo hos en kusin, berättar Heinsoo i förhör.
Foto: Leif Brännström

Polisen: Som ett Nigeriabrevsbedrägeri

När Expressen ställer upp de påstådda omständigheterna för Anna-Lena Tapper på polisens nationella bedrägericentrum (NBC) blir reaktionen omedelbar: För henne påminner händelseförloppet om de så kallade Nigeriabreven, där människor uppmanas att lägga mindre summor pengar mot löfte att få stora rikedomar tillbaka.

– Ett solklart tillvägagångssätt för hur ett Nigeriabrevsbedrägeri går till. Guldet, tullavgifterna, alltihop. Men vanligtvis sker allt över nätet, säger Anna-Lena Tapper.

Sten Heinsoo säger i förhör att han först gått in med sina egna pengar för att finansiera guldtransporten. När de egna tillgångarna började sina försökte han "rädda det som räddas kan" och tog ut osanktionerade "lån" från arbetsgivaren Einar Mattssons ägarfamilj.


LÄS OCKSÅ: Blåstes på miljoner – med ny form av Nigeriabrev


Genom kvinnan ska Heinsoo ha fått kontakt med personer som påståtts vara centrala för guldtransporten: Till exempel "Mr Mohammed" och "Mr Edward".

Sten Heinsoo säger i förhör att han först gått in med sina egna pengar för att finansiera guldtransporten.
Foto: Alexlmx / Colourbox

Åklagaren: "Hans uppfattning är att det är på riktigt"

Heinsoo har aldrig sett guldet i verkligheten, men säger sig ha tagit del av bilder som visar delar av det.

Kammaråklagare Anita Kjellén vill inte kommentera mannens förklaring till varför han har gjort utbetalningarna.

Tror du på hans förklaring?

Jag tror ingenting. Det finns ingen utredning gjord i den delen och jag vet inte om man kommer göra det, säger Anita Kjellén.

Kommer ni att söka kvinnan?

– Det vet jag inte. Som jag förstår det befinner hon sig inte i Sverige och då blir det svårt.

Åtal ska vara väckt senast 19 december. Åklagaren säger att det i nuläget är för tidigt att uttala sig om en eventuell begäran om förlängd åtalstid.

Nu står även Sten Heinsoos politiska framtid på spel. Mattias Thorsson, kommunikationschef för M i Stockholms län och stad, kände inte till brottsmisstankarna mot Heinsoo, och har inte kunnat nå honom under tisdagskvällen.

Han har uppdrag för oss, säger Torsson och fortsätter:

– I de här fallen har vi en tydlig policy i vår kandidatförsäkran, där man förväntas ta en politisk timeout om man är föremål för en brottsutredning.