Privatflyg, egen ö och tiorumsvåning

Gunilla von Platen grundade Xzakt kundrelation 2000 och sålde sitt innehav till riskkapitalbolaget Altor.
Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO
Anders Borg har efter uppdraget som finansminister haft tunga konsultuppdrag inom finansvärlden.
Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO
Niklas Adalberth slutade i Klarna 2015 och har sedan dess startat stiftelsen Norrksend foundation.
Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO

Årets ”Sommar i P1” gästas av en rad tungviktare från näringslivet – som tjänat en himla massa pengar. 

En av dem, Niklas Adalberth, startade en stiftelse som ska göra världen bättre.

Grundplåten blev en miljard kronor som han plockade ur egen ficka.

Anders Borg, 52Bor: våning på Östermalm i Stockholm Gift med Dominika PeczynskiInkomst av tjänst: 3 640 000 kronor.Inkomst av kapital: 1 938 275 kronorBolag: sitter i styrelsen för fem aktiebolag. Ägare till Economic and Financial Management Anders Borg AB. Fastigheter: äger fortfarande hälften av huset i Katrineholm med exfrun.Fordon: saknas
Foto: THOMAS KARLSSON/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN

Förre finansministern Anders Borg är väl den som tjänat minst i sällskapet. Ändå skäms hans inkomster inte för sig. 

Hans eget konsultbolag har precis lämnat in årsredovisningen. Intäkterna uppgick till drygt 7,5 miljoner kronor och vinsten efter skatt blev tre miljoner. Knappa miljonen plockar han ut i utdelningen.

Det var väl ingen överraskning att Borg i likhet med så många andra stora politiker startade konsultbolag efter den politiska karriären.

Det är de stora pengarna tycks finnas.

En större överraskning var det när han började dejta förra Army of Lovers-artisten Dominika Peczynski. I dag är de gifta – och bor i en sjurummare om 225 kvadratmeter på Östermalm. 


Gunilla von Platen, 48Bor: lägenhet på Östermalm i Stockholm Gift med Alfred von PlatenInkomst av tjänst: 6 487 260 kronorInkomst av kapital: 36 413 937 kronorBolag: sitter som ledamot eller suppleant i 12 styrelser. Gunilla Samuelsson Holding AB som hon är ensam ägare till har ett eget kapital på cirka 220 miljoner kronor. Är även ägare till en rad andra solida företag. Samt sitter i styrelsen tillsammans med miljardären Harald Mix.Fastigheter: Äger strandnära fastighet på Ingarö. Taxeringsvärdet är 8 660 000 kronor.Fordon: saknas
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Ifråga om dramatik kan ingen mäta sig med Gunilla von Platens liv. 

Hon var bara fyra år gammal när hon lämnade en syriansk by i Turkiet och kort därefter hamnade i Sverige.

I sin nyutkomna självbiografi berättar hon om hur hennes mamma sköts med fem skott på en bröllopsfest. Det blev början på den dramatiska flykten till det nya hemlandet. 

En tid innan hade Gunillas, eller Günel som då var hennes namn, 14-åriga kusin rövats bort av en grupp beväpnade våldsmän.

I skolan i Sverige fick hon en god vän som senare mördades.

Hon har varit öppen med att hon både känt avundsjuka och lider av prestationsångest. Tidigt gick det upp för henne att bara hårt arbete skulle duga för att nå hennes mål.

År 2000 startade hon bolaget Xzakt Kundrelation. 17 år senare sålde hon det för en hemlig summa.

Nu satsar hon en del av sitt riskkapital i andra projekt. 

Välgörenhet är en passion. 

Bland annat finansierar hon byggandet av ett barnhem utanför Damaskus. Men hon och maken unnar sig också att bo rymligt – de delar på tio rum fördelat på 367 kvadratmeter på Östermalm.

Martin Lorentzon, 51Bor: lägenhet i Vasastan i Stockholm Inkomst av tjänst: 1 902 488 kronorInkomst av kapital: - Bolag: Spotify ABFastigheter: liten lantbruksenhet på tre hektar i Sundsvall. Taxeringsvärde: 595 000 kronorFordon: saknas
Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO

Martin Lorentzon är inte bara miljardär. Han är dollarmiljardär - flera gånger om.

Själv har han uppskattat sin förmögenhet till i runda slängar 50 miljarder.

– För mig är pengar ett verktyg för att göra mer. Men kan vi bli förebilder i meningen ­inspirera andra att ta tag i sitt liv och orka göra jorden bättre blir jag glad. Det är det jag hoppas på, sa han nyligen till Di Weekend. 

2006 grundade han Spotify tillsammans med Daniel Ek. 

I dag värderas bolaget till runt 350 miljarder och är noterat New York-börsen. 

Ändå säger han att han lever ”enkelt och sparsamt”. 

– Jag tränar mycket. Det och att jag sover ganska mycket gör att jag klarat mig även tuffa perioder, sa han till Di.


Niklas Adalberth, 38 Bor: lägenhet på Östermalm i StockholmSambo med LinnéaInkomst av tjänst: -Inkomst av kapital: 972 820 kronorBolag: sitter i åtta bolagsstyrelser samt ligger bakom Stiftelsen Norrsken FoundationFastigheter: Hus i Stavsnäs på Värmdö. Taxeringsvärde: 9 671 000 kronorFordon: Tesla Model X, 2019 års modell.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Niklas Adalberth är en annan framgångsrik techprofil som skulle kunna skriva ”miljardär” på visitkortet om andan faller på. Eller i alla fall kunde han ha gjort det innan han skänkte en miljard kronor till den icke vinstdrivande välgörenhetsstiftelsen Norrsken, som han själv grundat. 

Stiftelsens ändamål är att stötta företag och organisationer som kan bidra till att göra världen bättre.

Adalberth var en av medgrundarna till betaltjänstföretaget Klarna. 

Men framgången hade ett pris, berättade han i sitt sommarprogram:

- Arbetstempot ledde till att jag tappade kontakten med dom flesta av mina gamla kompisar och den viktigaste av allt, min flickvän Linnea, lämnade mig för att jag hela tiden var frånvarande och stressad.

Olof Stenhammar, 79Bor: på stor gård på VärmdöGift med IngerInkomst av tjänst: 2 687 044 kronorInkomst av kapital: 3 480 089 kronorFastigheter: Äger fyra fastigheter inklusive gården på Värmdö som har ett taxeringsvärde på 61 036 000 kronor samt ett annat lantbruk i Härnösand med ett taxeringsvärde 24 343 000 kronor. Fordon: Chevrolet Corvette, -97 års modell. Volvo XC 90, -18 års modell. Ford coupe, -31 års modell.
Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO

Olof Stenhammar var pionjär på den finansiella marknaden. I Sverige visste inte många vad optioner innebar. 1984 startade han bolaget Optionsmäklarna, landets första marknadsplats för aktieoptioner. Den som satte sig in i derivathandeln och hade en smula tur kunde göra sig rejäla hackor. Hävstångseffekten kan bli rätt kraftig.

2008 betalade Nasdaq för 32 miljarder kronor för bolaget.

Olof Stenhammar äger godset Norrnäs gård på Värmdö, som har ett taxeringsvärde på 61 miljoner kronor.
Foto: KRISTER LARSSON

Annars är nog Stenhammar mest känd för sin tid som OS-general en bit in på 1990-talet då Sverige sökte värdskapet för olympiska spelen 2004. 

Privat har han bland annat slagit till på en hel ö till sig och hustrun. 

– Min mor sa att man aldrig ska köpa något bara för att det är vackert, men vi blev så betagna när vi kom hit, berättade han för Dagens industri

Ön ligger norr om Härnösand med utsikt över Höga kusten-bron. Drygt fem timmars bilresa bort norr om Olof Stenhammars gård på Värmdö. Men miljardären kapar restiden med mer än hälften – genom att flyga dit med sitt privata sjöflygplan. 

Johan H Andresen (”Norges Wallenberg”)Bor: stor villa i OsloGift med KristinFörmögenhet: 33 miljarder kronorBolag: sitter i 18 bolagsstyrelser där investmentbolaget Ferd är kronan i juvelen.
Foto: CHRIS MALUSZYNSKI / SVERIGES RADIO

Familjen Andresen har kallats Norges Wallenbergare. Johan Henrik Andresen är den sjätte generationen i finansfamiljen. Och Johan är det fjärde familjeöverhuvudet i dynastin som heter just Johan Henrik. 

Släkten gjorde sig en förmögenhet på bolaget Tiedemanns Tobakk. Både Johan och hans pappa Johan var inbitna rökare. Men 2005 sålde jr sina aktier i tobaksbolaget och sju år senare fimpade han för gott.

Johan Andresen köpte en jätteherrgård om 260 hektar, där golfbanan Ejve golfpark ingår.
Foto: Pressbild/Evje golfpark / Pressbild/Evje golfpark

I år köpte han en herrgård i Rygge, inte så långt från Strömstad. Fastigheten kostade 70 miljoner kronor och rymmer förutom en golfbana även en hästgård. Dottern Alexandra tävlar i hästsport på hög nivå.

I Andresens bolagsportfölj finns det ett par bolag med svensk koppling. Både Swix och Lundhags bildades i Sverige.

I Sommars presentation av finansmannen står det att han investerar i ”sociala entreprenörer, till exempel konsultbolag som bara har anställda med Aspergers syndrom, gatutidningar och träning för personer med begynnande demens. Tog initiativet till NMI, Nordisk Mikrofinansinitiativ, som ger mikrolån till personer i fattigare länder.”