Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lundin-åklagarens miss – skickade hemlig namnlista

Lundin Petroleums styrelseordförande, Ian Lundin, är misstänkt för medhjälp till grovt folkrättsbrott.
Foto: OLLE SPORRONG
Lundin Petroleums vd, Alex Schneiter, är även han misstänkt för medhjälp till grovt folkrättsbrott.
Foto: Foto: Lundin Petroleum.
Den förre justitieministern, advokat Thomas Bodström, företräder de målsägande i utredningen.
Foto: CATO LEIN
Advokat Thomas Olsson företräder Ian Lundin. Han är mycket kritisk till att åklagaren skickade den hemligstämplade namnlistan till Lundins och att listan överhuvudtaget belades med sekretess.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Kammaråklagare Henrik Attorps skickade - av misstag - sitt eget hemligstämplade material till Lundin Petroleum
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Topparna i bolaget Lundin Petroleum är misstänkta för medhjälp till grovt folkrättsbrott – och nu väntar ett eventuellt åtal.

Under utredningen hemligstämplade åklagaren Henrik Attorps namnlistan på offren för att de inte skulle utsättas för påtryckningar.

Expressen kan i dag avslöja att åklagaren trots det, av misstag, skickat listan med alla namnen i klarskrift till Lundin Petroleum.

–  Jag lämnar ingen kommentar, säger Henrik Attorps.

Förundersökningen mot ordföranden och storägaren i Lundin Petroleum, Ian Lundin, och bolagets vd, Alex Schneiter, har pågått i mer än åtta år. Nu kan ett åtal snart vara aktuellt.

Det gäller Lundins verksamhet i Sudan åren 1997 till 2003 där företaget anklagats för att ha hjälpt regimen att fördriva lokalbefolkningen från områden där olja skulle prospekteras.

Rapporter från FN, Christian Aid 2001 och European Coalition on Oil in Sudan har dragit slutsatsen att inbördeskriget i södra Sudan förvärrades av oljebolagens intåg.

”Väldigt allvarligt”

Enligt rapporterna dödades 12 000 människor i det område där Lundin Petroleum hade tillstånd att borra efter olja. Ytterligare 160 000 fördrevs från området.

I oktober i år godkände regeringen åklagarmyndighetens ansökan om att få väcka åtal. Ett godkännande från regeringen krävs när det gäller brott som begåtts utomlands av utländska medborgare.

– Här rör det sig om medhjälp till grovt folkrättsbrott som är väldigt allvarligt, har justitieminister Morgan Johansson (S) tidigare sagt till TT.

Ian Lundin har i en intervju till SvD sagt så här om anklagelserna:

– Vi var inte involverade i detta. Vi har aldrig medverkat till något folkrättsbrott. De här rapporterna påstår att regeringen använde pengar från oljebolagen för att begå de här krigsförbrytelserna. Det är att förenkla historien.

Flera förhör har gjorts med Ian Lundin och Alex Schneiter. Den första november i år hölls ett slutförhör med Ian Lundin. 

Under förhöret anmodades - av kammaråklagare Henrik Attorps - Lundin och hans ombud, advokat Thomas Olsson, att skriva på en sekretesshandling med förbehållet att de inte fick diskutera eller sprida namnen på de 46 målsägande personerna. Bolagets vd Alex Schneiter och hans ombud fick också skriva på samma sekretesshandling. 

Skickade hemligstämplat material

Anledningen till sekretessen ska ha varit att åklagaren var orolig för att det kunde finnas en fara för de målsägande om deras namn offentliggjordes. Faran kunde, enligt åklagaren, komma från en utländsk stat, myndighet eller organisation.

Men när polisen senare budade över den färdiga förundersökningen från kammaråklagare Henrik Attorps till Lundins kontor i centrala Stockholm 13 november så skickade man utredningen – inklusive den sekretessbelagda namnlistan i klarskrift.

En av de personer som tog del av förundersökningen och den sekretessbelagda namnlistan var Lundin Petroleums presschef Robert Eriksson - och han hade inte skrivit på några sekretesshandlingar.

- Från bolagets sida finner vi det givetvis märkligt att åklagaren handskas på det här sättet med material som han själv krävt ska vara konfidentiellt. Att polisen kör ut och ställer av det material som åklagaren hävdar omfattas av sekretess på trottoaren utanför bolagets kontor i centrala Stockholm är mycket egendomligt, säger Robert Eriksson.

Kritisk till åklagaren

Ian Lundins juridiska ombud, advokat Thomas Olsson, har nu gjort en anmälan till Stockholms tingsrätt där han vill upphäva förbehållet av sekretess efter att namnlistan har spridits till andra personer som inte har skrivit på sekretesshandlingarna.

Han är också mycket kritisk till att åklagaren från första början sekretessbelade namnlistan och skriver så här i en inlaga som skickades till tingsrätten 3 december:

“Förbehållets utformning medför således oacceptabla inskränkningar i försvarets möjligheter att på ett effektivt och rättssäkert sätt förbereda sin talan”.

Lämnar inga kommentarer

När Expressen kontaktar kammaråklagare Henrik Attorps, som leder förundersökningen, och frågar varför han skickade den sekretessbelagda namnlistan till Lundin Petroleum är han förtegen:

- Jag lämnar ingen kommentar, säger Attorps.

Advokat Thomas Bodström som företräder de målsägande säger till Expressen att han i nuläget inte heller har några kommentarer till att namnlistan på offren skickades till Lundin Petroleum. 

Den tidigare åklagaren som ledde förundersökningen mot Lundin Petroleum, Magnus Elving, anmäldes i våras av Lundin Petroleum efter att även han hade lämnat ut sekretessbelagda uppgifter - där känsliga namn ingick - till de två målsägandebiträdena, advokat Thomas Bodström, och advokat Göran Hjalmarsson.

Fler misstag

Elving anmäldes av Lundin Petroleum för brott mot offentlighets- och sekretesslagen och jäv, men riksåklagare Anders Perklev fann inga skäl till att entlediga Magnus Elving.

Riksåklagaren konstaterade dock att Elving förfarit på ett sätt som “inte står i överensstämmelse med gällande rätt. Men att han följt en mycket kritiserad praxis där målsägarsidan, för att skynda på processen, får ta del av material.

Lundin Petroleum anmälde efter beslutet Anders Perklev till JO som beslutade att inte ta upp ärendet.