Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lönen från lotteriet fortfarande hemlig

Flera av Wallströms uppdrag finns med på hennes cv på regeringens hemsida, men ett av dem saknas – ett uppdrag hon också fått mycket kritik för.
Foto: Sven Lindwall

Margot Wallströms senaste 18 år har kantats av uppmärksammade uppdrag med miljonersättningar.

Men ersättningen från hennes uppmärksammade jobb på Svenska Postkodlotteriet är fortfarande hemlig.

– Det är en överenskommelse som träffades mellan hennes företag och Postkodlotteriet, säger Roger Magnergård, presschef på Svenska Postkodlotteriet.

Utrikesminister Margot Wallström har hamnat i blåsväder efter att hyrt en lägenhet av skandalfackförbundet Kommunal.

Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att lägenheten är en solklar muta från Kommunal och riksenheten mot korruption har öppnat ett ärende i frågan.

Kritik har även kommit från Wallströms regeringskolleger.

– Jag hade definitivt sagt "nej tack", säger Alice Bah Kuhnke på frågan om vad hon hade sagt till ett liknande erbjudande om lägenhet.

Margot Wallström har genom åren haft många välavlönade - och vissa av dem även kritiserade - uppdrag.

Efter att hon lämnade posten som socialminister i samband med valförlusten 1998 gjorde Margot Wallström internationell karriär.

Mellan 1999 och 2010 var hon EU-kommissionär, och hon ska under den perioden ha tjänat totalt 19 miljoner efter skatt, plus en ersättning på 4,5 miljoner kronor efter att hon slutat, enligt Dagens Industri.

Dessutom gav uppdraget henne rätt till en pension på 80 000 kronor efter skatt i månaden, som gäller livet ut från att hon fyller 65 år.

2010 utsågs Wallström till FN:s generalsekreterares särskilda representant i frågor som rör konfliktrelaterat sexuellt våld.

Först ska Sverige ha stått för Wallströms lön, genom Sida, innan FN tog över den dåvarande FN-toppens lön.

Under åren som FN-representant ska Margot Wallström ha tjänat mellan 71 000 och 80 000 kronor, efter skatt.

Kritiserat uppdrag

Flera av Wallströms uppdrag finns med på hennes cv på regeringens hemsida, men ett av dem saknas - ett uppdrag hon också fått mycket kritik för.

Våren 2013 rekryterades nämligen Margot Wallström som projektdirektör på Svenska Postkodlotteriet. Postkodlotteriet har kritiserats för sina höga ersättningar, vilket gör att lägre summor går till välgörenhet.

När valrörelsen inleddes slutade Wallström, och hon har upprepade gånger vägrat avslöja vad hon fick i lön på företaget.

– Jag är en konsult åt dem. Jag tycker inte att någon har med det att göra. Det är inte skattepengar vi pratar om här. Det är inte viktigt i sammanhanget, har Margot Wallström tidigare sagt till Expressen.

Svenska Postkodlotteriet vill inte heller dem uppge vad Wallström, som ska ha arbetat 25 procent av heltid, hade i lön.

– Det är en överenskommelse som träffades mellan hennes företag och Postkodlotteriet. Vi offentliggör inte sådana uppgörelser, säger Roger Magnergård, presschef på Svenska Postkodlotteriet, och nämner att företaget i fråga bär Margot Wallströms mammas namn.

Företag med maken

Företaget är Lydia Consulting, där Margot Wallströms make Håkan, som till yrket är snickare, är ordförande. Företaget gjorde räkneskapsåret 2013/2014 en vinst på drygt 1,2 miljoner kronor och hade nästan lika mycket i personalkostnader för sina två anställda, en man och en kvinna.

Sedan den 1 juli 2014, då valrörelsen var inledd, har inte företaget haft någon verksamhet och man har gjort ett minusresultat.

Innan Margot Wallström utsågs till utrikesminister i Löfvens regering satt hon även i Ica-gruppens styrelse, mellan 2013 och 2014.

Trots att styrelseuppdraget bara varade i ungefär ett år kunde Wallström inkassera 510 000 kronor, enligt Dagens Industri.

Som minister tjänar Margot Wallström 127 000 kronor i månaden. År 2014 hade hon en taxerad förvärvsinkomst på 1 072 400 kronor. Hon skattade då 486 480 kronor.

Det finns flera ersättningar att ta del av som statsråd.

Det var också två av dessa, på totalt 12 400 kronor, som gjorde att den lägenhet som Margot Wallström har hyrt av Kommunal enbart kostade henne 32 kronor i månaden.